Pušač ste? Evo što možete učiniti za svoju kožu

Prva jutarnja kava. I cigareta. Ne, ne osuđujemo vas ako je to vaš najdraži jutarnji scenarij, ali moramo vas podsjetiti da pušenje definitivno ne utječe dobro na vašu kožu. Ono uzrokuje nedostatak kisika u stanicama, što rezultira beživotnim, blijedim, umornim tenom bez sjaja, borama i gubitkom elastičnosti kože. Osim toga, a sigurni smo da i to znate – duhanski dim se sastoji od čitavog niza kemikalija, od kojih je čak 70 kancerogeno. No, ovo nije mjesto gdje ćemo vas odgovarati od pušenja, već ćemo vam pokušati ponuditi načine za ublažavanje ubrzanog starenja koje je također jedna od pratećih pojava ove nezdrave prakse.

Što se događa s kolagenom i elastinom?

Pušenjem se “oslobađa” oko 4000 tvari koje dokazano djeluju ne samo na suženje krvnih žila i na smanjuju oksigenaciju tkiva, već i na degradaciju kolagena i elastina, glavnih proteina vezivnog tkiva koji su zaduženi za tonus kože. Ukratko, a to ste, sigurni smo, primijetili i sami, cigarete prilično ozbiljno ugrožavaju mladost vaše kože koja gubi tonus, izgleda beživotno i ovješeno, a nerijetko se na njoj, puno ranije nego što je prirodno, javljaju linije i bore.  do pojave plitkih i dubokih bora.

NOT FOR COVER USAGE. Kate Moss stars in Equipment Spring 2016 campaign., Image: 271149742, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY. NO COVER USAGE. Camera Press provides this publicly distributed image for editorial purposes and is not the copyright owner., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Enzimi koji uništavaju kolagen (MMP) se povećavaju kada su izloženi duhanskom dimu, dramatično ubrzavajući vidljivo starenje. Istraživanja su dosljedno pokazala i kako pušenje dovodi do preranog stvaranja bora. Lipidni peroksid iz dimu cigarete je glavni slobodni radikal koji uništava kožnu barijeru, što rezultira beživotnom, isušenom kožom. Osim toga, fibroblasti proizvode manje kolagena kada su izloženi duhanskom dimu, a najzahvaćenije je područje oko očiju. Također, vitamin C se smanjuje u koži i tijelu kada je izložen dimu cigarete.

S.O.S za kožu pušača

Ako ste dugogodišnji pušač, vjerojatno vam je sama pomisao na apstinenciju mrzak i odbojan. No, čak da i nakon godina pušenja odlučite prestati, vaša koža se neće potpuno oporaviti jer su dani pušenja na njoj ostavili neizbrisiv trag. Stoga je potrebno posegnuti za ciljanim tretmanima oporavka, a to su oni koji se fokusiraju na poboljšavanje teksture kože.

Drugim riječima to su blagi kemijski peelinzi, microneedling i mezoterapija. Tako će vaša koža biti osvježena, a što je još važnije – potaknut će se sinteza novog kolagena.

Buđenje nove kože

Pušačka koža doslovno je ‘zagušena’ mrtvim stanicama pa tako nije blistava ni svježa, već stvara dojam sivog i umornog tena. Njezina je mladolikost zatomljena pod sivom koprenom, a tekstura je gruba i hrapava. Kemijski peelinzi prva su i najvažnija opcija za njezinu regeneraciju. Ovisno o tipu i stanju kože, oni mogu biti dublji ili plići, intenzivniji ili manje intenzivni, ali u svakom će slučaju ukloniti površinski sloj kože i doprijeti do blistave, mlade kože koja se krije ispod nečistoća i odumrlih stanica.

Prirodna sinteza kolagena

Kada želimo potaknuti proizvodnju prirodnog kolagena, najbolji put je microneedling. Tretman podrazumijeva korištenje iglica duljine 1,5 mm, a za njegova trajanja najčešće se apliciraju hijaluronska kiselina i vitamin C koji tako uneseni prodiru do 400 puta dublje u usporedbi s primjenom kroz kožu u obliku seruma ili krema. Organizam te mikroubode prepoznaje kao ozljedu i pokreće mehanizme koji potiču cijeljenje rane prirodnim putem, odnosno potiču sintezu kolagena, stvaranje novih krvnih žila, a time i bolju opskrbu kože kisikom.

Vitaminima protiv ugaslog tena

Mezoterapija je postupak se bazira na mikroinjekcijama vitamina, minerala i aminokiselina koji su prijeko potrebni za zdravu kožu, a koji se s godinama sve manje produciraju – zbog čega lice izgleda sivo, umorno i otečeno. Unošenjem aktivnih sastojaka u njezine dublje dijelove koža je dubinski nahranjena. Najčešće se koristi hijaluronska kiselina, a osim nje, tu su još različiti   vitamini, minerali i antioksidativna sredstva, koji potiču fibroblaste na produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari. Dopremanjem aktivnih sastojaka u dublje slojeve, koža se regenerira, brišu se sitne nepravilnosti i postiže sse zdravi sjaj.

Pročitajte još i ...