Zašto se sve češće susrećemo s aknama nakon tridesete?

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti koja se u najvećoj mjeri javlja kod pacijenata u tinejdžerskoj dobi. No, nerijetko ih, a usudili bismo se reći – sve češće, susrećemo i u odrasloj dobi, primjerice, kod osoba u tridesetim godinama. Gotovo polovica odraslih žena bori se s nekom vrstom akni i nakon 25. godine života. Akne u zreloj dobi mogu imati i muškarci, ali to se ipak rjeđe događa.

Svijest o važnosti terapije i pravilnog tretmana ovog problema je ključna. Upravo zato, portal estetica.hr je prije dvije godine pokrenuo nacionalnu kampanju pod nazivom #pokazise kako bi educirao javnost o problemu akni i podigao svijest o važnosti dermatološke terapije.

Inicijativa se i ove godine provodi u liječničkim ordinacijama i poliklinikama u brojnim hrvatskim gradovima od siječnja do ožujka, a svaki dermatolog osigurao je najmanje četiri termina za pregled akni i konzultacije vezane uz taj problem.

O temi akni u odrasloj dobi razgovarali smo s tri dermatologinje koje su dio inicijative Pokaži se, a to su izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, dr. Saida Rezaković i dr. Zrinka Stanić Zgombić.

Kako izgledaju akne u odrasloj dobi?

Prema riječima izv. prof. dr. sc. Marije Buljan, spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Jakić, akne u odrasloj dobi manifestiraju se drugačije od onih u adolescenata.

izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije

“Za razliku od adolescenata, kod kojih se u tzv. “T-zoni” češće vide otvoreni i zatvoreni komedoni te gnojne promjene i potkožni prištići, kod odraslih se češće vide upalne promjene i ciste, uz zaostajanje ožiljaka i to u tzv. “U-zoni” odnosno na rubnim dijelovima obraza, oko usnica i na bradi”.

Dr. Buljan pojašnjava da uzroci pojave tzv. adultnih akni mogu biti različiti, a često se radi o hormonalnom disbalansu kao što je, primjerice, sindrom policističnih jajnika te perimenopauzalne promjene u razinama hormona.

“Akne u odrasloj mogu biti povezane i s uzimanjem nekih lijekova poput kortikosteroida, antikonvulziva (lijekovi koji se primjenjuju u liječenju epilepsije), barbiturata, litija te lijekova koji sadrže bromide ili jod, kontraceptiva i dr. Sljedeći važan razlog pojave akni kod odraslih je primjena neodgovarajuće kozmetike odnosno preagresivnih preparata koji oštećuju barijeru kože i u konačnici potiču nastanak akni. Osim navedenog, kao čimbenici koji mogu doprinijeti razvoju akni u odrasloj dobi tu su pušenje, stres te prehrana bogata namirnicama s visokim glikemijskim indeksom”, zaključuje naša sugovornica.

Suvremeni način života kao glavni negativni utjecaj

Dr. Saida Rezaković iz Specijalne bolnice AGRAM smatra da i današnji, užurbani i stresan stil života sigurno utječe na pojavnost akni u zreloj životnoj dobi.

dr. Saida Rezaković

“No, danas su ljudi i puno osvješteniji kada je o problemu akni riječ i znaju da je potrebno potražiti pomoć liječnika – dermatologa, kada se one pojave, a onda eventualno i liječnika drugih specijalnosti. Jasno im je da samoizlječenje u vidu odlaska u ljekarnu ili parfumeriju i kupnje raznih preparata po vlastitom nahođenju – nije opcija. Ta osviještenost danas je puno veća nego što je bila prije 5 ili 7 godina i izuzetno je važna”, kaže dr. Rezaković. Naglasila je i kako je kod adultnih akni često potrebno napraviti i endokrinološku i ginekološku obradu kako bi se temeljito razjasnio uzrok njihova nastanka, pogotovo kada se radi o osobama koje nisu u fazi perimenopauze gdje se očekuje fiziološki hiperandrogenizam.

Kako liječiti adultne akne?

Stručnjaci se slažu oko činjenice da je lokalna terapija je najraširenija opcija liječenja. Prema riječima dr. Zrinke Stanić Žgombić iz Specijalističke dermatovenerološke ordinacije dr. Stanić koriste se lokalni preparati retinoida, benzoil peroksida, azelaične kiseline, te njihove kombinacije sa ili bez lokalnih antibiotika.

dr. Zrinka Stanić Žgombić

“Sistemska terapija provodi se u težim kliničkim oblicima. Tada se koriste antibiotici, hormonski preparati, blokatori androgenih receptora, spironolakton i izotretinoin. Od velikog značenja su i terapeutski postupci koji uključuju kemijske pilinge (TCA, glikolna kiselina, salicilna kiselina,…), intralezionalna primjena kortikosteroida (nodulocistični oblik acne), plava ili crvena svjetlosna terapija, te zatim tretmani poput mikrodermoabrazije, microneedling-a, lasera, itd… Važno je održavanje stanja kože lica po smirenju, ali i u prevenciji i tretiranju ožiljaka”, zaključuje dr. Stanić Žgombić.

Smjernice za prevenciju

Sve se tri naše sugovornice, dermatologinje slažu da je kao mjere prevencije pojave akni potrebno pokušati ustaliti svakodnevno kvalitetnu prehranu, piti dovoljno vode, smanjiti stres, izbjegavati cigarete i alkohol, te osigurati dovoljno sna.

U svakom slučaju, ukoliko sami ne uspijete otkriti i otkloniti provocirajući čimbenik za nastanak akni u odrasloj dobi, potrebno je potražiti stručan savjet dermatologa.

Besplatni pregled akni u okviru akcije #pokazise uključuje dijagnosticiranje stanja kože lica te savjetovanje oko eventualnog potrebnog liječenja.

Svoj termin rezervirajte OVDJE

Rezervacije će biti otvorene sve do popunjavanja predviđenog broja termina, a tijekom trajanja akcije dodavat ćemo nove termine. Kako ne biste propustili priliku, pratite nas i na Instagramu. Nakon prijave i uspješne rezervacije, obavijest o potvrdi termina bit će poslana na mail adresu navedenu u prijavnom obrascu. Prijave su moguće po sistemu jedna osoba-jedan termin, a dobiveni termini su fiksni te ih nije moguće naknadno mijenjati. Stoga je važno na pregled doći u zakazano vrijeme, bez kašnjenja. Svaki daljnji tretman, odnosno propisana terapija, nisu dio ove akcije.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta. Kada je riječ o terapiji akne, najbolji rezultati postižu se u sinergiji između tretmana u ordinaciji i kućne njege, a u ovom potonjem tu je La Roche-Posay EFFACLAR cjelovita linija dermokozmetičkih proizvoda za rješenje protiv nepravilnosti namijenjena svim fazama životnog ciklusa nepravilnosti na koži s visokom učinkovitošću, a uz savršenu toleranciju.

La Roche-Posay Effaclar ultra koncentrirani serum

Riječ je o koncentratu kiselina za eksfolijaciju u kombinaciji s umirujućim niacinamidom, koji ciljano djeluje na mitesere, prištiće, tragove nepravilnosti i vidljive pore. Ova formula ne iziskuje ispiranje te čisti i profinjuje kožu. Nanesite navečer na cijelo lice, nakon čišćenja kože pjenušavim gelom za umivanje EFFACLAR.

Serum se brzo upija za lakše i brže svakodnevno nanošenje. Ima nemastan, neljepljiv završni izgled. Proizvod pruža savršeno uravnotežen piling i ima umirujće djelovanje, odčepljuje pore i ispravlja tvrdokorne nepravilnosti i tragove, dan za danom.

Više informacija o EFFACLAR liniji proizvoda protiv nepravilnosti potražite OVDJE. 

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj akciji, kao i generalnom pokrovitelju inicijative Pokaži se 2024., brendu La Roche-Posay. Poliklinike koje se još žele uključiti u inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: info@estetica.hr. 

Pročitajte još i ...