Nikad niže cijene za proširene vene

Konačno ste se natjerali na treninge, smanjili ste i unos ugljikohidrata, a oduševljeni ste i novom anticelulitnom kremom – noge vam nikad nisu izgledale bolje? Ipak, mnogim ženama pogled na vlastite noge kvari najčešći medicinsko-estetski problem nogu – proširene vene i kapilare.

Pojave povezane s proširenim venama nisu uvijek bezazlene

Prvo je važno shvatiti kako točno proširene vene i kapilare nastaju. Znamo da su vene jedan od dva tipa glavnih krvnih žila u tijelu, a njihov je zadatak voditi krv iz tkiva prema srcu – krv mogu „tjerati“ prema gore, usprkos gravitaciji, zahvaljujući venskim zaliscima koji savladavaju silu gravitacije.

Zalisci, za razliku od krvnih žila – nisu rastezljivi pa prilikom proširenja vene zalisci gube svoju funkciju i propuštaju krv unatrag.

Tada vene postaju prepunjene krvlju koja ne može normalno cirkulirati – u tim okolnostima povećava se promjer vene, dolazi do njenog izduljivanja i vijugavosti vene, kao i njenih ogranaka.

Iako te promjene nisu odmah vidljive golim okom, osobe mogu godinama prije osjećati simptome koji upućuju na nastanak venskog oboljenja – osjećaj težine u potkoljenicama, peckanje, bol, svrbež, grčevi, edemi i oticanje. Kad su u pitanju vizualno prepoznatljivi simptomi venskog oboljenja, prvi znakovi su pojava manjih venskih konglomerata oko gležnjeva prema stopalu, promjena boje kože, nastanak ekcema, izražena vidljivost vena pa sve do pojave venskih ulkusa različitih stupnjeva. Ova svakodnevna pojava koja pogađa milijune ljudi sad više ne zvuči tako bezazleno, zar ne?

Znate li što sve može uzrokovati njihovu pojavu ili ste uvjereni da se iza njih krije isključivo dugotrajno stajanje?

Procjenjuje se kako od kronično proširenih vena boluje između 25 i 40% ženske populacije te oko 20-30% muške, a iza razvoja bolesti stoje mnogi faktori. Iako smo navikli slušati kako se iza ove pojave kriju prvenstveno produljeno stajanje i hodanje, činjenica je kako ulogu u nastanku proširenih vena igraju i nasljedni faktori, hormonska nadomjesna terapija, oralna kontracepcija, prekomjerna tjelesna težina, trudnoća i starija dob. Uz to, postoje i neki faktori na koje u prvi tren ne biste niti pomislili da stoje iza venske bolesti, poput izlaganja suncu ili solariju, nošenje uske odjeće ili previsokih potpetica.

S obzirom na sve navedeno, jasno nam je kako je u današnjem životnom stilu gotovo nemoguće eliminirati faktore rizika, pa se mnogim ženama ne nameće pitanje „što ako se proširene vene pojave“, već je mnogo realnije „što kada se proširene vene pojave?“

Pravilna dijagnostika ključ je uspješnog liječenja vena

Najkompletniji pristup ovoj problematici pronašli smo u Specijalnoj bolnici Arithera, koja kvalitetom i stručnim kadrom konkurira najeminentnijim specijalnim bolnicama u Europi.

U njoj se – primjenom najmodernijih minimalno invazivnih metoda – uspješno rješavaju svi stupnjevi bolesti vena na jednom mjestu, čak i krajnji stupnjevi proširenosti vena.

Kojim se metodama problemi s proširenim venama mogu tretirati, kako odlučiti koja je metoda idealna za naš problem?

Dr. Zlatko Čačić iz Specijalne bolnice Arithera, spec. radiologije i prvi licencirani hrvatski stručnjak za primjenu unaprijeđene, modernizirane UGFS metode prema standardima Britanskog instituta za vene, objasnio nam je kako je prvi kriterij za odabir idealne metode određivanje stupnja venske bolesti – u prvom stupnju vidljive su sitne, paučinaste vene te venule ili retikularne vene, u drugom stupnju varikozne (vrećaste) vene širine od 4 mm, treći stupanj karakteriziraju edemi (otekline na nogama), dok se u četvrtom stupnju vide i promjene na koži uzrokovane bolešću vena, poput pigmentacija, venskim ekcema, otvrdnuća i zatamnjenja kože.

Dr. Zlatko Čačić

U poodmakloj fazi venske bolesti vidljive su promjene na koži uz ranu koja je zarasla, dok posljednji stupanj karakteriziraju promjene na koži uz postojanje otvorenog ulkusa (rane).

Brže, preciznije i potpunije rješenje za sve stupnjeve vena

Iz tog je prvi korak po dolasku u Specijalnu bolnicu Arithera razgovor pacijenta i liječnika te pregled color dopplerom – ovaj uređaj jasno pokazuje vene nogu, ali i druge strukture, poput arterija, potkožnog masnog tkiva i mišića te je moguće dijagnosticirati postoji li refluks ili začepljenje u nekoj od vena. Nakon detaljne dijagnostike, liječnik preporučuje idealnu metodu tretiranja proširenih vena – ovisno o stupnju bolesti, koristi se laser ili kombinacija lasera i UGFS metode, dok se za kapilare koristi sklerozacija.

Dr. Zlatko Čačić objasnio nam je što podrazumijeva najpoznatija metoda – UGFS (ultrazvukom navođena sklerozacija pjenom).

„Riječ je o metodi koja uključuje ubrizgavanje pjene u venu i njene pritoke putem igle ili kanile, i to pod kontrolom ultrazvuka. Aplikacijom pjene na više različitih područja na veni postiže se brže, preciznije i potpunije zatvaranje vene – pjena unutar vene dovodi do sljepljivanja stijenki vena i variksa koje zatim nestaju – razgrađuju se i pretvaraju u vezivno tkivo.

Time bolesna vena nestaje, a njenu funkciju preuzimaju druge, zdrave vene“, objašnjava stručnjak iz Specijalne bolnice Arithera, koja je prva u Hrvatskoj počela primjenjivati najnoviju UGFS metodu, danas već davne 2008.

Kao najveće posebnosti UGFS metode ističe minimalnu invazivnost zahvata (tek nekoliko uboda iglom), sigurnost i trajnost rezultata, mogućnost tretiranja vrlo vijugavih variksa, mogućnost istovremenog tretiranja obje noge, te mnogim pacijentima najvažnije – trenutno i neograničeno vraćanje svakodnevnim životnim aktivnostima i odsustvo rehabilitacije i  boravka u bolnici. Ovom se metodom mogu tretirati proširene manje safenozne vene ušća do 10 mm te velike vene promjera ušća do 14 mm, dok je za uklanjanje kapilara predviđena mikroskleroterapija – pri čemu se mogu tretirati kapilare na cijelom tijelu, uključujući i lice.

Iskorak u liječenju proširenih vena – laserska tehnologija je budućnost?

Kad su u pitanju uznapredovali stupnjevi venske bolesti, zlatni standard je tretiranje laserom. U Specijalnoj Bolnici Arithera najčešće se koristi kombinacija lasera EVLT i UGFS-a, koja je utvrđena kao najbolja za potpuno rješavanje proširenih vena.

S obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnim zahvatima, oni funkcioniraju po principu „walk in – walk out“ – što znači da ćete u roku od 45 – 60 minuta biti spremni za odlazak kući, bez poštede od svakodnevnih aktivnosti. Laserski se tretman izvodi pod lokalnom anestezijom, dok za UGFS metodu anestezija nije niti potrebna – dr. Čačić ističe kako je najvažnije nakon zahvata slijediti upute liječnika te nakon nekoliko dana napraviti kontrolu.

Jedno od najčešćih pitanja koje pacijentice postavljaju je – nestaju li proširene vene trajno? Dr. Čačić nam objašnjava kako se najmodernijim metodama u Specijalnoj bolnici Arithera proširene vene i kapilare rješavaju bez recidiva, a s obzirom na to da je riječ o prvoj bolnici u Hrvatskoj u kojoj su se počele primjenjivati minimalno invazivne metode liječenja proširenih vena te dosad broji preko 15 000 uspješno izliječenih pacijenata – jasno nam je zašto u Aritheru pristižu pacijenti iz čitave države.

Izliječene proširene vene kombinacijom EVLT i UGFS tretmana

iz arhive Specijalne bolnice Arithera

Ponuda koju ne želite propustiti

Ako se već neko vrijeme premišljate oko uklanjanja proširenih vena, no uvijek vas je nešto sprječavalo – nedostatak vremena, novca ili jednostavno točnih informacija, sada je vrijeme da se obračunate s ovim nimalo bezazlenim problemom.

Osim što su hladniji mjeseci idealni za lasersko uklanjanje vena (i nošenje kompresivnih čarapa), Specijalna bolnica Arithera odlučila je cjelokupnu dijagnostiku i liječenje vena ponuditi po izvrsnim cijenama, i to iz vrlo realnog razloga – mnogi su bili prisiljeni odgoditi dijagnostičke preglede u bolnicama, a redovna kontrola i praćenja bolesti vena ključan su dio uspješnog liječenja.

Pročitajte još i ...