Dr. Matija Miletić: Kada fileri, a kada face lifting?

**ALL ROUND PICTURES FROM SOLARPIX.COM** **SOLARPIX RIGHTS - WORLDWIDE SYNDICATION - NO SPAIN** Liz Hurley attends a breast cancer awareness charity function in Madrid This pic: Liz Hurley **UK ONLINE USAGE ÂŁ25 PER PIC** JOB REF: 19672 DMS DATE: 27.10.16 **MUST CREDIT SOLARPIX.COM AS CONDITION OF PUBLICATION** **CALL US ON: +34 952 811 768**, Image: 304050610, License: Rights-managed, Restrictions: **MUST CREDIT SOLARPIX.COM OR DOUBLE FEE WILL BE CHARGED**, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SOLARPIX

Iako moćno oružje u osvježavanju lica, fileri nisu uvijek najbolji izbor za pomlađivanje. Ovisno o godinama i stanju lica, važno je proučiti za što se koristi koja metoda. Dr. Matija Miletić objasnio nam je kada su dovoljni dermalni fileri, a kada je vrijeme za face lifting.

„Kada se promatra lice klijenta, kirurgu odgovor o primjeni metode mora doći u sekundi“, kaže dr. Miletić, dodajući kako se indikacija za face lifting temelji na anatomskim promjenama na licu, a posljedica je gubitka volumena lica što dolazi starenjem.

Foto (9)_resized
dr. Matija Miletić

Naime, starenjem se smanjuje udio masnog tkiva, a istovremeno dolazi i do gubitka elastičnih i vezivnih komponenata, primjerice hijaluronske kiseline, elastina, kolagena, kao i do slabljenja ligamentarnog suspenzornog aparata.

„Od promjena na koštanom sustavu možemo izdvojiti i resorpciju kosti, naročito u području orbita, tj. otvora u kojim se nalaze oči. Dakle, ovdje se radi o kompleksnim promjenama koje mi kao kirurzi moramo poznavati da bismo bili suvereni i našim klijentima na usluzi“, objašnjava.

Fileri vs. face lifting

Filerima se, kako kaže dr. Miletić, može tretirati cijelo lice i na taj način dodavati izgubljeni volumen i zaglađivati bore kod starijih osoba, dok se kod mladih mogu naglašavati anatomski detalji.

„Iz iskustva mogu reći da filere koristimo do trenutka kada ukupna cijena utrošenog materijala prelazi cijenu operacije. Realno i pošteno bi bilo objasniti klijentu da fileri ‘idu’ do neke faze, a kada se dosegne određena faza, njihova upotreba nema efekta“, objašnjava Miletić.

profimedia-0204498839-kopija

Ipak, dodaje kako je velika stvar odluka klijenta na operaciju jer svaka operacija ima svoje rizike, a u ovom slučaju govorimo o mogućim ozljedama živaca, što je vrlo opasno.

„Najpraktičniji znak kada treba posegnuti za ‘nožem’ je popuštanje dubokih struktura lica što je posebno naglašeno na donjoj čeljusti ili tzv. „jawline“. Cilj je obnavljanje dubokih struktura i vraćanje svježeg tona i mladenačkog izgleda čime se može umanjiti 10-tak godina života“, pojašnjava dr. Matija Miletić, dodajući da se
face lifting obično kombinira s operacijom kapaka i laserom kada se licu želi u potpunosti vratiti zanosan izgled.

Cijena cjelokupnog face liftinga u ordinaciji estetske kirurgije MM Medestetica iznosi između 18 000 i 20 000 kuna.

Pročitajte još i ...