Dr. Nikola Milojević: Zablude o neinvazivnim estetskim tretmanima

Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kim Cattrall in film "SEX AND THE CITY 2" - 2010, Image: 164368633, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press

Tijekom dugogodišnje prakse klijenti me znaju pitati hoće li imati dugoročne posljedice od tretmana botoxom, filerima ili laserima. Kažu, čuli su priče da se koža nemilice objesi ako prestanete koristiti filere, da se „rastegne“i postane potpuno izborana ako stanete s injekcijama botoxa te da se omlohavi ako prestanete ići na tretmane laserom. Odgovorno tvrdim da su sve su to zablude i predrasude, što potkrepljuju i znanstvena istraživanja.

Kolumnist dr. Nikola Milojević
Kolumnist dr. Nikola Milojević

„Sindrom ispuhanog balona“

Jedan od razlog za ovu popularnu miskoncepciju u estetskoj medicini je to što ima nešto i u našoj psihi: skloni smo zaboraviti kako smo izgledali prije tretmana. Primjerice, zategnuli ste čelo, otklonili podočnjake, zategnuli kožu oko brade i bili si krasni 9 mjeseci, a neki sretnici čak i 36. S obzirom na to da tretman niste ponovili, čini vam se da su podočnjaci nepodnošljivo duboki, da je koža obješena, a čelo prepuno bora. Razočarani ste jer mislite da izgledate gore nego prije.

Prije čega? Imate li preciznu fotografiju sebe prije tretmana? S kim se uspoređujete? I nemojte zaboraviti da je vrijeme prošlo pa, nažalost, ne možete izgledati mlađe ako niste nastavili s tretmanima i njegom kože.

Da bolje objasnimo i uklonimo ovu zabludu, analizirat ćemo samu anatomiju i fiziologiju lica i kože. Zacijelo ste već čuli da je koža naš najveći organ, pa se tako na njoj najviše i vide neumoljivi znakovi starenja. Također, koža je najizloženija vanjskim utjecajima: suncu, zagađenju, pušenju, zanemarivanju, nezdravoj prehrani itd. Svi ti faktori kožu mogu oštetiti na razne načine, a uz to postoje i genetske predispozicije koje neku kožu čine osjetljivijom, kako na starenje, tako i na oštećenja. Starenjem koža na licu gubi masne jastučiće i volumen, a istovremeno se smanjuje proizvodnja kolagena, hijalurona i drugih čimbenika mladosti, pa nestaje elastičnost. Uz sve to i gravitacija čini svoje… Ja to pomalo šaljivo zovem „sindrom ispuhanog balona“.

dolcevita girl

Estetska medicina razvojem znanosti dobila je mnogo „alata“ za usporavanje pa i sprječavanje nekih posljedica starenja kože, kao i liječenja nezdrave kože. Među prvima je bio botox – prirodna bjelančevina koja na neko vrijeme „uspava“ mišiće, čime se koža zateže jer drugi mišići postaju jači. U tu svrhu botox se koristi već gotovo tri desetljeća i nema nikakvih dokazanih dugoročnih neželjenih posljedica. Štoviše, iskustvo je pokazalo da osobe koje dugo i redovito koriste botox, imaju manje novih bora jer se, primjerice, ne mršte. Osim toga, mnogima trebaju sve manje doze za isti efekt. No, kao i uvijek, važno je u čijim ste rukama: stručnjak vam nikad neće napraviti efekt „zamrznutog lica“, nema opasnosti od atrofije mišića ili drugih negativnih posljedica.

Dugoročni pozitivni učinci

Postoji istraživanje u kojem se jednoj grupi ispitanika injektirao botox za smanjenje bora, dok je kontrolna skupina dobila placebo. Nakon dvije godine, dakle kada je odavno nestala učinkovitost botoxa, u botox-grupi i dalje su obrve ispitanika bile značajno podignutije nego u placebo grupi. Mjerenja cutometer uređajem, specijalnom napravom koja bilježi stanje kože, ponajprije elastičnost, dokazala su da se gipkost kože poboljšava nakon tretmana botoxom. Koža tretirana botoxom također je imala i više kolagena. To je dijelom rezultat uboda iglom jer se njime potiče stvaranje novog kolagena. Botox isto tako smanjuje znojenje, a time i masnoću kože, tako da dugoročno čak popravlja stanje kože, sprječava akne i osipe.

Uz botox, glavni alat protiv starenja kože su dermalni fileri. Dok botox briše bore mimike, dermalni fileri vraćaju izgubljeni volumen, preoblikuju neke dijelove lica kao, primjerice, nos, obraze i usne. Putem filera u kožu se unosi velika količina hijalurona, potom se oko samoga filera stvara novi kolagen, tako da se arterije i vene integriraju u taj prirodni produkt. Vraća se volumen, a k tome analiza kože pokazuje i dugotrajnu korist: više kolagena znači poboljšanu elastičnost. To je dokazano i mjerenjem cutometer aparatom. Nema nikakvih posljedica jer su fileri biokompatibilni i biorazgradivi, a u estetskoj medicini koriste se dvadesetak godina.

Salma Hayek

Prijateljica vam je rekla da će vam laser spaliti kožu? Biste li joj povjerovali da ćete se pretvoriti u Angelinu Jolie ako istrčite ispod duge? Lasera ima raznih, ovisno o namijeni. Većina lasera koji služe za pomlađivanje kože zagrijavaju tkivo i kolagen u koži te tako mijenjaju strukturu. No, upravo se tako stvara mnogo novog kolagena, čime se koža pomlađuje, a ne oštećuje. Čak i kada selektivno „oštećujemo“ kožu frakcijskim laserom, ili čak dermalnim rolerom, mi nju zapravo tjeramo da sama sebe zacjeljuje, ozdravljuje i pomlađuje, potičući prirodne kemijske procese u organizmu. Na dugi rok takva je koža otpornija na starenje, ima brže mehanizme samocijeljenja, gipkija je i čvršća. Ako i odlučite prestati s tretmanima, ostaju vam dobrobiti onih koje ste učinili.

Najbolji primjer za to su tretmani PRGF krvnom plazmom. Naime, to je metoda kojom se prirodno pomlađuje lice: plazma iz vaše vlastite krvi sadrži faktore rasta koji „surađuju“ s matičnim stanicama u vašem tkivu, pa koža i pod mikroskopom izgleda i do 10 godina mlađe. Tkivo je u dubokim slojevima prokrvljeno, stvara se novi kolagen, koža je hidratizirana, nestaju rane, oštećenja od sunca, bore i pigmentacija.

Mnoga znanstvena istraživanja u Engleskoj, Americi i Europi dokazuju da osobe koje koriste te tretmane imaju dugoročnu korist, zdraviju kožu i mladolik izgled, čak i nakon niza godina nakon što prestanu posjećivati ordinacije estetske medicine. Neka istraživanja pokazala su da koža pregledana pod mikroskopom čak 5 godina nakon tretmana filerima, botoxom ili laserima, i dalje izgleda zdravije, elastičnija je, s više kolagena, nego ona u slučajevima osoba iste dobi koje nisu učinile niti jedan tretman. Zato često kažem da su danas tretmani botoxom i filerima vrsta njege kože, a ne ekstremni zahvati.

Actress Marion Cotillard attends 'It's Only The End Of The World (Juste La Fin Du Monde)' during the Photocall - The 69th Annual Cannes Film Festival on May 19, 2016 in Cannes., Image: 285857079, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Aparat koji procjenjuje dob kože

Sada imamo i suvremene tehnologije u našim klinikama koje to sve mogu lijepo i detaljno demonstrirati. Visia 7, najnoviji aparat za detaljnu analizu kože (najnovija verzija koju je nedavno Poliklinika Milojević prva uvela u cijeloj regiji), kompjuterski analizira teksturu vaše kože, bore, pore, pigmentacije, kapilare i mnoge druge gabarite, a čak može izračunati „true age“ (prave godine) vaše kože – ako, primjerice, imate 45 godina, Visia 7 možda će izračunati da je vaša koža stara 39 godina, možda čak i 50, sve ovisno jeste li se štitili i njegovali svoju kožu te jeste li radili estetske tretmane na koži ili niste. Radi se o fascinantnoj i nevjerojatnoj novoj tehnologiji koja će vas zapanjiti. Ako vam još uvijek treba dokaz, tehnologija je sada tu da vas konačno razuvjeri i opovrgne sve predrasude koje ste možda imali.

Naravno da su ponavljanja tretmana nužna za cjelovitu njegu i higijenu vaše kože, ali ako ste posumnjali ili i dalje sumnjate u dugoročne dobrobiti i djelotvornost tih tretmana, mislim da i najveći skeptici mogu odahnuti – može biti samo bolje.

Pročitajte još i ...