Magistra Nika Brlečić: Koju vrstu, teksturu i sastojke skincare pudera odabrati, a što izbjegavati?

Da puder ne mora biti samo dio makeup rutine, već i vrijedan saveznik i njezi i ljepoti kože, dokazuje nam činjenica da se u najmodernijim dermatološkim puderima nalaze brojni sastojci koje smo navikli vidjeti na etiketama krema ili seruma.

Piše: Pharmacy manager brenda Nikel Nika Brlečić Uroić, univ. mag. pharm., spec. dermatofarmacije i kozmetologije

Neki dermatološki puderi sadrže sastojke koje nalazimo i u kremama

Ipak, sama činjenica da puder sadrži sastojak koji se inače koristi u dermatološkim pripravcima nikako nije garancija da će puder odgovarati koži, riješiti neki problem tena ili polučiti rezultat koji smo od njega očekivali. Mnogo je važnije pronaći odgovarajuću kombinaciju sastojaka koji se u puderu nalaze u adekvatnoj formulaciji – jedino tada možemo očekivati učinak na stanje tena.

U razvijanju brenda Nikel oduvijek nam je na prvom mjestu čovjek i pacijent – kada ste usredotočeni na najkvalitetnije, certificirane sastojke, s vremenom naučite prepoznavati proizvode koji će koži zaista koristiti, a koji su se na etiketi našli samo kao dio dobrog marketinškog trika.

Što je najvažnije uzeti u obzir prilikom odabira pudera?

Često me pitaju kako odabrati idealan skincare puder ovisno o tipu kože, teksturi i sastojcima? Pri odluci o tome koji ćete puder kupiti, iznimno je važno uzeti u obzir strukturu i tip kože, ali i dobro istražiti tržište – provjeriti koje su inovacije dostupne u području dekorativne kozmetike. Uvijek savjetujem da se odabir pudera bazira na tipu kože, no iznimno je važno voditi računa i o nekim drugim parametrima, poput godišnjeg doba u kojem puder planirate koristiti.

Tako bismo ljeti svakako trebali pripaziti da puder sadrži i visok zaštitni faktor, dok je tijekom hladnijih mjeseci ključno odabrati proizvod koji ne nudi samo prekrivanje, već i dubinski hidratizira kožu, jer produljena izloženost vjetru, hladnoći, ali i grijanju može znatno isušiti našu kožu – ne želimo nanositi puder koji će tom isušivanju još doprinijeti.

Ovisno o tipu kože, od pudera očekujemo različite stvari

Iz tog je razloga u procesu odabira pudera važno obratiti pažnju na sastojke, jer će upravo njegujući sastojci i hidratacijska svojstva osigurati neke benefite koje kod klasičnog pudera ne bismo dobili.

Moderne formulacije oslanjaju se na multifunkcionalnost – spajanje makeupa sa skincare preparatima ultimativni je trend koji već nekoliko godina drži poziciju najpopularnije kategorije kozmetike. Primjerice, osobama masnije kože, koje su sklone začepljenim porama i nastanku nepravilnosti, iznimno je važno odabrati puder koji ne zatvara pore.

Isto vrijedi za sve tipove kože – ako su pore tijekom čitavog dana začepljene, cijeli proces disanja kože se odvije se kako treba te je moguća pojava različitih upalnih stanja i kožnih problema.

Također, agresivni preparati kroz duži period mogu dubinski isušiti kožu, što dovodi do aktiviranja njene prirodne obrane – počinje izlučivati još više seruma, što rezultira začaranim krugom.

Vitaminski, antiseptički ili pomlađujući – dermatološki puderi pokrivaju ogroman raspon problema kože

U mnoštvu brendova na tržištu, obratimo li pažnju na pudere koji nude i skincare benefite, a ne samo visoku prekrivnu snagu, možemo ih svesti pod dvije glavne kategorije – dermatološki i mineralni. Dermatološki puderi, iako postoje već godinama, u posljednje su vrijeme zasluženi zasjeli na sam vrh najtraženijih makeup proizvoda, jer osim što prekrivaju čitav niz nepravilnosti, poput mrlja, akni, ožiljaka i pigmentacija, njihovi sastojci djeluju i na umirenje simptoma dermatoloških bolesti.

Kad su u pitanju dermatološke bolesti, poput rozaceje ili akni, svakako je najbolje odlučiti se na pudere koji su, osim prekrivanju nepravilnosti, namijenjeni regulaciji nastanka sebuma ili pak antiseptičkom djelovanju.

Kod oba je spomenuta dermatološka stanja važno uzeti u obzir zajednički faktor – kronično upalno stanje kože, zbog čega je ključno da proizvodi koje koristimo svakodnevno sadrže protuupalne sastojke, a isto pravilo vrijedi i za puder. S obzirom na to da sve veći broj osoba ima problem s preosjetljivošću kože, mnogi dermatološki puderi u sebi imaju i mineralni pigment koji ostvaruje visoko korektivan učinak, bez pogoršanja dermatoloških stanja.

Kad su aktivni sastojci u pitanju, bilo bi poželjno da puder u recepturi sadrži i vitamine kao što su C vitamin, A vitamin i E vitamin, kako bi istovremeno mogao djelovati i na mrljice, znakove starenje i nepravilnosti.

Neki puderi sadrže čak i polifenole iz bijelog čaja, zaslužne za stimulaciju kolagena, povećanje čvrstoće i zategnutosti kože, zbog čega se za njih sve češće odlučuju dame sa zrelijom kožom.

Recept za izvrsno prekrivanje – ispod kojeg koža može disati

Još jedna kategorija pudera posljednjih godina privlači sve više pažnje farmaceuta, dermatologa, ali i „običnih“ korisnika – a riječ je o mineralnim formulama.

S obzirom na to da izvrsno prekrivaju kožne nepravilnosti, a pritom ne začepljuju pore niti stvaraju osjećaj težine tipičan za pudere visoke prekrivne snage, mineralni su puderi pogodni i za vrlo osjetljivu, ali i masnu i problematičnu kožu.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Vivetta Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000861, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Formulirani s prirodnim sastojcima, ova se kategorija pudera najčešće može pohvaliti i „čistim“ sastavom bez boja i kemikalija, a upravo bi to trebao biti jedan od glavnih kriterija prilikom odabira – mineralni puderi ne bi trebali sadržavati sastojke poput talka, glutena, silikona, parfema, bismut oksiklorida i borijevog nitrida. Riječ je o sastojcima koji mogu izazvati crvenilo ili alergijske reakcije, a često i proširuju pore.

Proučite li etikete na mineralnim puderima, obratite pozornost na pigmente – mineralni bi se puderi trebali proizvoditi isključivo od prirodnih pigmenata dobivenih iz minerala kao što je npr. Mica – riječ je o pigmentu dobivenom iz kore zemlje, koji sprječava nastanak akni i kuperoza na koži. Na taj će način biti osigurana dobra prekrivnost, ali će istovremeno i koži biti omogućeno da ispod pudera diše.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Kad je u pitanju tekstura, ključno je voditi se isključivo tipom kože – svaki puder ne može odgovarati svakom tipu i stanju kože, zbog čega bi izbor trebao biti u potpunosti prilagođen nama. Za problematičnu i aknama sklonu kožu prihvatljiviji su lakši puderi, dok će suha koža podnijeti gušće formule. U svakom bi slučaju dobar skincare puder trebao štititi kožu i od pojave fotopigmentacija, akni i stvaranja bora.

Pročitajte još i ...