Znate li da (i) pušenje pogoduje nastanku akni?

Premda se akne najčešće pojavljuju u adolescentskoj dobi i pogađaju oko 80 posto mladih ljudi, mogu pogoditi i odrasle, kako muškarce tako i žene – u tom slučaju u drugim, specifičnim oblicima. Njihove psihološke posljedice često su značajne te je nužna pravilna reakcija, posebno jer u većini slučajeva akne nestaju odgovarajućim liječenjem.

Ljudi s kombiniranom i masnom kožom imaju problema s količinom i kvalitetom sebuma, što znači da će njihova koža vjerojatnije imati bubuljice i druge nepravilnosti. No, te se nepravilnosti mogu povezati s drugim bolestima poput, primjerice, ekcema, zbog čega ih je teže liječiti. Masna koža obično ima zadebljanu teksturu, proširene pore i izgleda umorno, masno i sjajno. Taj izgled zahvaljuje višku sebuma koji pogoduje nastajanju nepravilnosti na koži poput “mitesera” ili “prištića”.

Kod kombinirane se kože nepravilnosti obično nalaze na T-zoni: čelu, nosu i bradi. Ostatak lica i tijela može imati normalnu, pa čak i suhu kožu. Kombinirana koža je neuravnotežena te se lako oštećuje.

Što su, zapravo, akne?

Akne su upalno stanje kože koje pogađa pilosebacealni folikul. Tri povezana čimbenika odgovorna su za akne: hiperseboreja, hiperkeratinizacija i proliferacija bakterija. Hiperseboreja je prekomjerno stvaranje sebuma kao rezultat hormonalne aktivnosti do koje dolazi tijekom puberteta, kad koža postaje masna i sjajna. Osim toga, postoji rizik od kvalitativne promjene sebuma, što znači da se sastav sebuma razlikuje od onog zdravog sebuma. Gušći je i teže otječe iz folikula, što povećava rizik od stvaranja komedona.

Hiperkeratinizacija je prekomjerno umnožavanje stanica kože u zidu folikularnog kanala, što začepljuje pore i sprječava izlučavanje sebuma. Zato toga nastaju komedoni, mali kožni osip u boji kože (zatvoreni komedon ili mikrocista) zbog kojeg koža izgleda zrnasto ili s crnom točkicom (otvoreni komedon), što upućuje na postojanje melanina (pigment kože) na površini komedona.

Sebum je idealno okruženje za neke bakterije, posebno za Propionibacterium acnes, koja je inače prisutna kod svih, ali koja će se u slučaju akni umnožiti u pilosebacealnom folikulu i izazvati upalu. Komedon se u tom slučaju pretvara u bolnu, crvenu bubuljicu koja se zove papula (upalna lezija).

Koji su tipovi nepravilnosti na koži?

Akne imaju više vrsta lezija, s često pojačanom seborejom (hiperseboreja). Stanje traje nekoliko godina, s upalnim epizodama, dok god postoje retencijske lezije – to su zatvoreni komedoni ili mikrociste te otvoreni komedoni ili “miteseri” i ponekad uvećane ciste (više od 5 mm), tzv. makrociste.

Akne su dermatoza adolescenata: stanje se obično javlja između 12. i 14. godine i pogađa najmasnija područja kože poput lica, prsa i donekle leđa, a uzrokovanon je neuravnoteženim izlučivanjem hormona u pubertetu.

Kod žena, posebno nakon 30. godine, akne se pojavljuju na donjem dijelu lica (vilica) i vratu. Često postoji hormonalna komponenta uz tradicionalne uzroke akni.

Faktori nastanka

Čimbenici koji potiču pojavu akni kod odraslih su brojni: neodgovarajuća kozmetika, sunce, prehrana... Pogoduje im i pušenje: više od 41 posto pušača ima akne u odnosu na 9 posto nepušača. I genetika također može igrati ulogu, a faktor nastanka su i određeni lijekovi poput kontracepcije, hormona i antidepresiva koji mogu izazvati pojavu bubuljica i ostalih nepravilnosti.

Za razliku od kože adolescenta, koža odrasle žene manje je seboroična, odnosno stvara manje sebuma. Radi se o upalnim (bubuljice) i retencijskim (miteseri) lezijama koje su kronične i vraćaju se. Za rješavanje ovih problema s kožom nužno je koristiti odgovarajuću terapiju koja nije ista kao i ona koja se koristi za akne kod adolescenata.

Jeste li znali da problemi s nepravilnostima kože pogađaju 50 posto žena starijih od 25 godina? Zanimljivo je da 40 posto tih žena nije imalo akne u adolescenciji…

Terapija protiv akni ne daje rezultate nakon prve primjene pa treba biti strpljiv. Međutim, vrlo ćete brzo vidjeti rezultate ako se svakodnevno držite svog programa: čišćenje za aknama sklonu kožu te terapija ujutro i navečer. Ovisno o osobi i tipu akni, naglo poboljšanje primjećuje se obično nakon 4 do 6 tjedana.

Nježni piling

Sébium Night Peel brenda Bioderma proizvod je koji se odlično uklapa u njegujuću rutinu u slučaju akni. To je nježan, ali vrlo učinkovit piling koji “oslobađa” kožu, a namijenjen je kombiniranoj do masnoj kožu s nepravilnostima. Sadrži 15 posto glikolne kiseline koja je zaslužna za iznimnu djelotvornost. Ta AHA kiselina prirodno se nalazi u voću i dermatolozi je često koriste za pilinge zbog visoke učinkovitosti i podnošljivosti. Površinski djeluje keratolitički. Smanjuje nepravilnosti i ožiljke istovremeno vraćajući sjaj promičući obnavljanje kože.

Izniman patentirani kompleksni spoj Fluidactiv™ biološki regulira kvalitetu sebuma sprječavajući začepljenje pora i ograničavajući stvaranje nepravilnosti, a D-Pantenol daje mu obnavljajuća i umirujuća svojstva.

Nekomedogeni piling namijenjen je i tinejdžerima i odraslima, a korisnici u 75 posto slučajeva potrvrđuju sjajnu i zaglađenu kožu.

Pročitajte još i ...