Ne spavate dovoljno? Znate li da tako štetite i svojoj koži?

U užurbanom životnom ritmu i svoj sili obaveza, termina, sastanaka i rokova izuzetno je teško opustiti se, na vrijeme otići na počinak, a kada jednom ugasimo svjetlo (i mobitel) i konačno legnemo u krevet, čini nam se nemoguće – zaspati! Vjerojatno i sami znate da nedovoljno kvalitetnog sna nikako nije dobro za zdravlje, i to za čitav organizam. Preporučena ‘doza’ zdravog sna je od 7 do 8 sati spavanja noću pa ako si ga uskratite i to činite često, povećavate rizik za brojne probleme pa i bolesti.

Koža ima vlastitu memoriju

Prema mišljenju stručnjaka, nedostatak sna koži može uskratiti mogućnost da se sama hrani, da čuva svoju lipidnu barijeru te da normalizira svoj pH. Drugim riječima, to bi značilo slabiju otpornost prema bakterijama, gubitku vlage te oštećenja kroz slobodne radikale. Nakon duljeg vremena nedovoljnog sna, na koži se mogu primijetiti iritacije, nečistoće i crvenilo.

Kako bi koža ponovno uspostavila toliko željenu i potrebnu ravnotežu, potrebno ju je sustavno njegovati odgovarajućim proizvodima. Naravno, ovdje prvenstveno govorimo o prevenciji, budući da tako nastala oštećenja nije moguče ‘izbrisati’.

Stoga svoju beauty rutinu već od danas prilagodite svojim navikama spavanja. Dan započnite temeljitim čišćenjem – odaberit nježni čistač koji će u ravnotežu dovesti pH vaše kože. Nakon toga, nanesite serum koji među sastojcima sadrži antioksidanse – oni će kožu zaštititi i pomladiti. A kako biste nadoknadili gubitak vlage, nakon toga nanesite kvalitetnu hidratantnu kremu s hijaluronskom kiselinom koja će kožu tijekom cijeloga dana opskrbljivati tako potrebnom vlagom. 

Oči na ‘prvoj liniji fronte’

Kao što možete pretpostaviti, područje oko očiju na ‘najjačem je udaru’ posljedica nedovoljnog spavanja. Tamni podočnjaci, umoran pogled, sivi ten – sve to zajedničkim snagama negativno utječe na naš cjelokupni izgled. Stoga je najbolja opcija, budući da želimo obnoviti i razbuditi kožu, u redovitu rutinu njege uključiti i eksfolijaciju. Područje oko očiju možete njegovati najučinkovitijom S.O.S mjerom – patchevima s anti-age sastojcima koji će u petnaestak minuta dati sjajne rezultate.

To, ovisno o tipu i stanju kože, može biti peeling sa sitnim abrazivnim česticama ili, ako je koža osjetljivija i nadražena, peeling s glikolnom ili AHA kiselinama. Ako to nije dovoljno, u konzultaciji s dermatologom, preporuča se i profesionalni kemijski peeling ili mikrodermoabrazija.

Njegu nastavite i za stolom

Sigurno ste čuli za uzrečicu ‘Ono si što jedeš’, a to svakako vrijedi i u ovoj našoj priči. Naime, naše prehrambene navike gotovo se uvijek odražavaju i na našem licu i tijelu. Pa ako vaša prehrana obuhvaća slaniju i začinjeniju hranu, a to potom za sobom povlači konzumiranje više tekućine, ona će se zadržati u vašem tijelu, a vama donijeti podbuhao izgled, vrećice ispod očiju i lošiju teksturu kože. Slične rezultate dat će i ozbiljnije konzumiranje alkohola.

Stoga, jutro nakon započnite velikom čašom vode, kako biste stanice kože ponovno napunili vlagom. Doručak neka bude lagan, bogat namirnicama koje sadrže antioksidanse, poput jabuka, krušaka, orašastih plodova i prosa ili zobi.

Iako znamo da je planiranje kvalitetnog sna prava umjetnost koja graniči sa žongliranjem, onih uobičajenih osam sati noćnog sna trebalo bi biti moguće ostvariti. A za vikend pokušajte ‘uloviti’ i koji sat više. I vidjet ćete da će vam i koža lica biti itekako zahvalna.

Pročitajte još i ...