Dr. Tomica Bagatin: Vodič za makeover lica u 40-ima

Beverly Hills, CA - Part 2 - Sofia Vergara attends Tiffany And Co. celebration unveiling of the renovated Beverly Hills store held at Tiffany And Co. Beverly Hills. October 13, 2016, Image: 302776098, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, AKM-GSI

Za razliku od 20-ih godina, kada djevojke uglavnom dolaze ne bi li povećale usne ili tretirale problematičan ten i 30-ih kada je licu potrebno osvježenje, u 40-ima se pojavljuju različiti znakovi starenja koji zahvaćaju gotovo svaku regiju lica.

Od gubitka volumena, opuštanja kože, nedefinirane čeljusti i dubokih nazolabijalnih bora, za makeover u 40-ima u većini je slučajeva potrebno mnogo više od tretmana osvježavanja kože. Svemu tome cilj je pomladiti i osvježiti lice i postići potpuno prirodne rezultate, tako da osoba izgleda onako kako je izgledala prije 10-ak godina.

Kate Beckinsale walking on the red carpet at the 2018 Vanity Fair Oscar Party hosted by Radhika Jones held at the Wallis Annenberg Center for the Performing Arts in Beverly Hills on March 4, 2018., Image: 365101066, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA

Promjene u 40-ima

Gubitak volumena jedna je od najizraženijih promjena fizionomije lica u 40-ima. Gubitkom volumena na jagodicama, bradi i kapcima te trošenjem i povlačenjem kostiju lubanje, lice s godinama poprima plošni izgled, a slabljenjem tonusa i opuštanjem kože, mladolike konture poznate kao „trokut ljepote“ poprimaju kvadratasti oblik.

Prve promjene uočavamo u gornjoj trećini lica – spuštanje kapaka, istaknutiji podočnjaci, upale oči i tamnija boja suznog kanala. Slabljenjem tonusa, lice se počinje „spuštati prema dolje“ što je posebno vidljivo u srednjoj i donjoj trećini, gdje se pojavljuju duboke nazolabijalne i marionetske bore. Mišići se zadebljavaju, posebice mimički, jer ih mi „bildamo“ svojim tikovima i ekspresijama, pokretima, pričanjem, smijanjem. Postaju sve jači i sve deblji, vuku kožu u određeni smjer i uzrokuju boru.

BGUK_1232202 - Cannes, FRANCE - Marion Cotillard attends the photocall for the 'Angel Face (Gueule D'Ange)' during the 71st annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 12, 2018 in Cannes, France Pictured: Marion Cotillard BACKGRID UK 12 MAY 2018, Image: 371411975, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Osim pojave bora, promjene su vidljive i u teksturi i kvaliteti kože, a da bismo pomladili osobu, moramo djelovati na sve zahvaćene strukture, pogotovo na one koje su najviše oštećene.

Zamislimo kao primjer klijenticu u 40-ima, s izraženim znakovima starenja, koja je u Polikliniku Bagatin došla na cjeloviti makeover – kako bi pomladila lice u potpunosti. Što sve možemo napraviti za nju?

Tekući facelifting mijenja konture lica

Karakteristična pojava za lice u 40-ima upravo je mijenjanje njegova oblika. Mladoliki „trokut ljepote“ koji karakteriziraju visoke jagodice, definirana čeljust i lice oblika slova V, s godinama se obrće – linija čeljusti postaje opuštena, visoke jagodice klize, a lice poprima kvadratasti oblik i tužniji izraz.

Iako zvuči zastrašujuće, riječ je o potpuno prirodnoj pojavi koja se danas korigira hijaluronskim filerima, u svega nekoliko minuta. Ovaj „tekući facelifting“ polako je zamijenio potrebu za kirurškim liftingom lica, a uz sjajne rezultate postao omiljeni zahvat u mnogim poliklinikama estetske medicine.

Dutch model Doutzen Kroes y spanish model Andres Velencoso star in Massimo Dutti Limited Edition spring 2016 campaign. ©DJ / LAN - 17/2/16 *Hands out pics*, Image: 274595525, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 14 As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided. These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Ne bi li se konture lica učvrstile, potrebno je vratiti volumen strateškim mjestima. Brand filera Juvéderm jedan je od najpriznatijih na svijetu i u Poliklinici Bagatin vjerni smo mu godinama. Juvéderm Voluma proizvod je od kojeg gotovo svako lice u 40-ima može imati koristi – vraća volumen regijama kojima nedostaje, time zateže kožu i postiže efekt faceliftinga. Apliciranjem duž linije čeljusti i na područje obraza, postiže se lifting efekt, nadoknađuje izgubljeni volumen, mijenjaju konture, a lice odmah poprima pomlađeni izgled.

Iako je za svježinu lica potrebno djelovati na kvalitetu kože, djelujući na tonus i postizanjem lifting efekta, Volumom se briše tužan izraz lica. Od „lica koje klizi prema dolje“, postiže se vedriji izraz, koža postaje napetija, lice podignutije, a konture stvaraju mladoliki V oblik lica. Potpuno prirodni rezultati koji se postižu ovim tretmanom traju do 2 godine.

Pomlađivanje područja oko očiju nezaobilazan je dio makeovera

Područje oko očiju prvo je koje pokazuje znakove starenja. Površinske linije koje se pojavljuju u 20-ima, u 40-ima prerastaju u prave bore, dolazi do opuštanja kapaka i pojave istaknutih podočnjaka. Većina klijentica u 40-ima kao najveći problem ističe upravo područje oko očiju jer istaknuti podočnjaci i spušteni kapci licu daju ljutit i umoran izgled, bez obzira koliko se odmornima osjećate.

28th Annual EMA Awards. Montage Beverly Hills, Beverly Hills, California. Pictured: Amber Valletta. EVENT May 22, 2018 Job: 180522A1, Image: 372688857, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Tretiranje ovog područja korak je koji makeover u 40-ima ne bi smio preskočiti. Filer hijaluronske kiseline Juvéderm Volbela aplicira se u područje podočnjaka i okoloočne regije, popunjava bore i briše tamne krugove. Izvrstan je za sve tipove dehidracijskih, plićih bora, a u kombinaciji s Vistabel tretmanom, poznatijim kao botox, potpuno pomlađuje gornju regiju lica, otvara oči, briše podočnjake i vraća svježinu. Rezultati ovim filerom traju do 12 mjeseci.

Duboke nazolabijalne bore nestaju u 15 minuta

Poznato je da deblja koža sporije stari nego ona tanja, no ne ide sve u prilog osobama deblje kože – naime, iako sporije pokazuje znakove starenja, jednom kada oni postanu prisutni, izraženiji su i dublji. Tako deblja koža ima tendenciju stvaranja dubokih bora, posebice oko usana.

Nazolabijalne bore i bore marionete glavni su pokazatelj starenja donje trećine lica. Mimikom, smijanjem i govorom te se bore prirodno produbljuju, a u 40-ima gotovo da nema osobe na čijem licu nisu vidljive. Juvéderm Volift idealno je rješenje za popunjavanje i „brisanje“ dubokih linija. Teksturom je rjeđi od Juvéderm Volume, zbog čega je izvrstan za ispravljanje nazolabijalnih i marionetskih bora, a rezultati traju do 18 mjeseci.

, Image: 266052740, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Mondadori Standard

Usne ne morate povećati, možete ih samo hidratizirati

Čak i ako klijentica u 40-ima ne želi povećati volumen svojih usana, tretman filerima može osvježiti usne i vratiti im mladoliki sjaj. Osim što se s godinama volumen usana prirodno smanjuje, pojavljuju se i bore, a usne poprimaju suh, ispijen i dehidriran izgled, što možete primijetiti po zaostajanju ruža u linijama usnama.

Rub usana, vertikalne pušačke bore poviše usana, kao i dehidracijske bore na usnama tretiraju se Juvéderm Volbelom, mekanim filerom koji bez dodavanja volumena hidratizira i osvježava usne, dok je Volift izvrsno rješenje kada usnama želimo dodati volumen i vratiti mladenačku punoću.

Popravite teksturu i kvalitetu kože, bez dodavanja volumena

Nakon što smo našoj imaginarnoj pacijentici pomladili cjelokupno lice – osvježili područje oko očiju, popunili nazolabijalne bore, osvježili usne, vratili volumen obrazima i bradi te napravili lifting lica, postižući napet izgled kože, preostalo je djelovati na samu kvalitetu i teksturu kože.

Kolumnist dr. Tomica Bagatin

Hijaluronskim filerom Volite koji ne nadoknađuje volumen, već dubinski hidratizira, umanjuje nepravilnosti na koži, popravlja teksturu i vraća blistavost, zaokružili smo naš makeover. Završni glow efekt koji dokazano pomlađuje kožu i djeluje na njezinu teksturu korak je koji ne preskaču ni klijentice u 30-ima, a u 40-ima je on svakako nužan za potpuni rezultat. Bez lijepe i zdrave kože, svi oni koraci koji su pomladili konture lica, neće imati pravi efekt.

Ne zaboravimo da lice nije jedina regija koju pogađaju znakovi starenja. Volite preporučujem i za tretiranje borica i nepravilnosti na vratu, dekolteu i rukama, kako bi makeover naših klijentica gotovo pa doslovno značio „vraćanje sata unatrag“.

Treba li vaš makeover obuhvatiti sve navedene korake?

Iako smo za primjer uzeli damu u 40-ima kojoj je potreban cjelokupni makeover, ne znači da svaka osoba njezinih godina treba sve navedene tretmane. Upravo zato uvijek ističem da je svako lice priča za sebe, a konzultacije su prva postaja dobrog rezultata.

U Poliklinici Bagatin za svakog klijenta sastavljamo plan pomlađivanja, raspoređujemo tretmane, odlučujući redoslijed i prioritete, što znači da ćemo u slučaju jedne klijentice krenuti s popunjavanjem nazolabijalnih bora, dok će u slučaju druge možda veći fokus biti na pomlađivanju gornje trećine lica. U odluci nam pomažu i uređaji poput Visia aparata kojim uspoređujemo stvarnu dob klijentice i dob njezine kože, a nakon tretmana provjeravamo kakav smo rezultat postigli. Zahvaljujući hijaluronskim filerima, od pomlađenog izgleda udaljeni ste samo 15-ak minuta, koliko traje tretman, a napomenut ću da nakon postupka nema vremena oporavka te se odmah možete vratiti uobičajenim aktivnostima.

Uz navedene tretmane, 40-e ne moraju biti godine koje će otkriti sve ono što ste prošli u životu. To su godine u kojima zaslužujete uživati, biti puni samopouzdanja, iskoristiti svoje prilike i ostvariti sve svoje ciljeve. Ako vam možemo pomoći da izgledate sjajno, baš kako se i osjećate, bit će nam posebno zadovoljstvo.

Pročitajte još i ...