Dermatolog otkriva: Miteseri, potkožni i upaljeni prištići – istiskivati ili ne?

Jason Wu RTW Spring Summer 2014 New York Fashion Week September 2013, Image: 187749320, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView

Svi već jako dobro znaju da se istiskivanje prištića ne preporučuje – postoji mogućnost nastanka ožiljaka, širenja prištića na okolna područja i jačanja upale. No, što se točno događa s kožom kada odlučite „stvar uzeti u svoje prste“ u odnosu kada pustite prištić da prođe sam? Dermatolog dr. Joshua Zeichner za Marie Claire objasnio je kakav je proces s različitim prištićima kada ih istisnemo.

PARIS FASHION SHOW SUMMER 2016

Miteseri

Miteseri, koji se nazivaju još i komedonima, nastaju nakupljanjem sebuma koji izlučuju lojne žlijezde u potkožnim porama, što dovodi do začepljenja pora. Sebum u rupicama na koži nije crn sam po sebi – u dodiru sa zrakom oksidira zbog čega se pretvara u crnu boju.

Ako ih istisnete, na površinu će izići bijeli ili žućkasti loj.

„Ako prejako stisnete miteser, što je najčešća pogreška, može doći do oštećenja kože, širenja upale i uništavanja folikule“, objašnjava dermatolog dr. Joshua Zeichner, dodajući kako se istiskivanjem mogu oštetiti i proširiti pore, što ih čini još pogodnijima za začepljivanje.

Ako ih ostavite na miru, miteseri će biti prisutni nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci, no s vremenom će tijelo prirodno potisnuti sadržaj mitesera na površinu kože, pojašnjava dr. Zeichner, ali napominje da neki veći miteseri nikada ne nestanu sami od sebe, a tada je potrebno obratiti se dermatologu.

lrp
La Roche-Posay Effaclar adstringentni tonik potiče mikroljuštenje, smanjuje pore i pomaže odčepljivanju pora, zahvaljujući salicilnoj kiselini i kombinaciji sastojaka za čišćenje LHA, koji potiču mikroljuštenje i regulaciju sebuma.

Imate li problema s miteserima, u svoju beauty rutinu uvrstite proizvod za čišćenje lica sa salicilnom kiselinom i proizvode namijenjene masnoj koži.

Gnojni prištići

Pustula odnosno gnojni crveni prištić sa žutim vrhom zapravo je nakupina krvnih stanica nazvanih neutrofilima koji su zarobljeni pod vrlo tankim slojem kože, objašnjava dr. Zeichner.

„Nježnim pritiskom takvog tipa prištića, puknut će vanjski sloj kože, uzrokujući cijeđenje gnoja, što uzrokuje upalu i oticanje bubuljice“, kaže dr. Zeichner.

Ponekad istiskivanje pomaže bržem zacjeljivanju, iako to dovodi do većeg rizika od nastanka ožiljaka i hiperpigmentacija, no često se događa da se prištić ponovno ispuni sadržajem te postaje još više natečen i izražen.

Ako ga ipak poželite istisnuti, temeljito očistite kožu i ruke. Ukoliko iz prištića nakon nježnog istiskivanja ne izađe ništa, nemojte nastaviti s istiskivanjem jer će to samo oštetiti kožu, izazvati jaču upalu i povećati rizik od nastajanja ožiljka.

Takvi prištići obično pucaju sami od sebe, uglavnom tijekom pranja lica ili spavanja, kada se lice trlja o jastuk.

Woman covering face with hair, portrait, Image: 295623499, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto

Upaljeni potkožni prištići

Upaljeni potkožni prištići (cistični prištići) koji se često pojavljuju uslijed hormonalnih promjena su „baloni ispunjeni sebumom i gnojem koji se nalaze dublje u koži i nisu blizu površini kože“, objašnjava dermatolog.

„Nisu povezani s površinom kože, što znači da istiskivanjem nećete uspjeti istisnuti sadržaj“, dodaje, ističući kako se istiskivanjem potkožnih prištića uzrokuje još veća iritacija i upala, a infekcija gura dublje u kožu. Sve to rezultira prištićem koji neće nestati tako brzo, ožiljkom i hiperpigmentiranim područjem.

Ako ih ostavite na miru, organizam će sam od sebe riješiti infekciju. Ukoliko ne možete izdržati, najbolje bi bilo da se obratite dermatologu.

Sept. 15, 2015 - New York, USA - Badgley Mischka..MODEL ON BACKSTAGE, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2016 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, DEFILE, FASHION SHOW RUNWAY COLLECTION, PRET A PORTER, MODELWEAR, MODESCHAU LAUFSTEG FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS16, Image: 259553224, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Zatvoreni komedoni

Zatvoreni komedoni izgledaju kao sitne, bijele točkice, a uglavnom se nalaze na bradi. Slične su miteserima, ali bijele boje.

„Slično miteserima, zatvoreni komedoni ispunjeni su sebumom, no zarobljeni su ispod površine kože“, kaže dr. Zeichner.

Zatvoreni komedoni imaju maleni otvor koji ih povezuje s površinom kože. Ako ih istisnete, u najboljem slučaju sav će sadržaj izići na površinu i riješit ćete problem, a u najgorem slučaju nastat će veliki upaljeni prišt ili potkožni prišt.

Ukoliko ih ne dirate, slično kao i miteseri, komedoni mogu „preživjeti“ nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina.

Ako ih ipak ne želite istiskivati ili ići dermatologu, u svoju beauty rutinu možete uvrstiti retinol koji će ubrzati regeneraciju stanica, čime će pore postati čišće, a koža mekša.

AGE Smart Overnight Retinol Repair (.jpg 105KB)
Dermalogica Overnight Retinol Repair retinolska krema potiče ubrzano obnavljanje stanica kože te preko noći smanjuje znakove zrele i prijevremeno ostarjele kože. Čisti, mikroinkapsulirani oblik retinola potiče sintezu kolagena i ubrzava obnovu stanica.

Koristite li retinol prvi put, možda će vam trebati neko vrijeme da se priviknete. Iako se na početku primjene koža ponekad nakratko pogorša, u rok od 4 do 6 tjedana primijetit ćete ublažene komedone i zaglađeniju kožu s manje izraženim borama.

Izvor: Marie Claire

Pročitajte još i ...