Zašto je botox odjednom postao popularan među tinejdžerima?

FOR EDITORIAL USE ONLY. Diane von Furstenberg Backstage New York Ready to Wear. Autumn/Winter 2016. American models Kendall Jenner, Gigi Hadid and Karlie Kloss. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 278923051, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Ako su vaši glavni beauty problemi u tinejdžerskim danima bili nagovoriti mamu da vas pusti vikendom našminkane van, ovaj bi vas podatak mogao šokirati. Kako prenosi New Beauty, „teenage botox“ (Dysport i Xeomin) postao je sve popularniji trend.

14 March 2016 Bella Hadid seen in this celebrity Instagram picture!, Image: 277783416, License: Rights-managed, Restrictions: **UK CLIENTS MUST CALL PRIOR TO TV OR ONLINE USAGE PLEASE TELEPHONE +44 208 344 2007***Xposure Photos does not claim any Copyright or License in the attached material**, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

O ovom novom fenomenu u svijetu stručnjaka mišljenja se razilaze. Dermatologinja Lynne Haven ne odobrava ovakav trend, tvrdeći da korištenje botoxa u tinejdžerskim godinama zbog estetskih razloga nije način kako bi se botox trebao koristiti. Ipak, dodaje da opravdava slučajeve u kojima se koristi u tretmanima migrena ili slučajevima prekomjernog znojenja.

„Botoxom sam tretirala, primjerice, pacijente u tinejdžerskim godinama koji nisu htjeli odlaziti na satove tjelesnog ili u teretanu zbog poremećaja prekomjernog znojenja, kao i biznismene kojima je znoj na poslovnim sastancima izbijao čak i preko odijela. Botox je vrlo djelotvoran za takva stanja i značajno može utjecati na kvalitetu života“, objašnjava dr. Haven.

Dermatologinja Jeanine B. Downie, s druge strane, smatra kako sve mlađi pacijenti na anti-age tretmane odlaze kako bi popravili štete na koži za koje je već kasno.

„Trend porasta botoxa kod sve mlađe populacije javlja se zato što djeca oštećuju lice tako što ne koriste dovoljno kreme sa zaštitnim faktorom, a onda odjednom shvate da se na njihovoj koži pojavljuju znakovi starenja kakve imaju osobe u 20-ima ili čak 30-ima“, ističe, dodajući kako se ipak radi o zastrašujućem fenomenu i kako djecu, odnosno tinejdžere, treba poticati da pravilno koriste kreme sa zaštitnim faktorom i nauče o opasnostima solarija.

Sunce je postalo sve jače, a svijest o tome nedovoljno je prisutna kod tinejdžera koji onda različitim tretmanima liječe posljedice kakve do sada nisu bile uobičajene za njihove godine.

American fashion sisters Kendall and Kylie Jenner front the new Madden Girl 2014 collection by Steve Madden., Image: 185727131, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE / 009 pix., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Lošije genetske predispozicije

Dr. Kelly Bomer, estetska kirurginja, tretira osobe u mlađima 20-ima koje na tretmane botoxom i filerima dolaze vrlo informirane, znajući što žele.

„Mislim da mlađa populacija u određenim situacijama zaista može imati koristi od botoxa i filera. Smatram da najbolje koristi mogu imati osobe s lošijim genetskim predispozicijama ili strukturom lica koja dovodi do pretjerane kontrakcije mišića“, pojašnjava dr. Bomer, dodajući kako je tretirala djevojku u ranim 20-ima koju su uz navedene probleme mučile i izražene akne.

„Nakon intenzivnih tretmana pretvorila se u pravu ljepoticu. Stekla je samopouzdanje, a nedavno je i podijelila s nama kako ju je jedan čovjek zaustavio na ulici i rekao joj da je prelijepa.“

Cosmopolitan Magazine's 50th Birthday Celebration. Ysabel, West Hollywood, CA. Pictured: Kylie Jenner. EVENT October 12, 2015 Job: 151012A2, Image: 262315615, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Po uzoru na Kylie Jenner

Kako su već plastični kirurzi izvijestili, broj tinejdžera koji odlazi na tretmane povećanja usana po uzoru na Kylie Jenner u zabrinjavajućem je porastu. Sličan se fenomen događa i s botoxom. Naime, Kylie je još prije 18. godine botoxom tretirala čelo kako bi postigla podignutije obrve. I dok neki liječnici u potpunosti odbijaju tretirati pacijente mlađe od 18 godina, drugi smatraju da se radi o osobnim odlukama, zbog čega tretiraju maloljetnike, ali uz pristanak roditelja.

Izvor: newbeauty.com

Pročitajte još i ...