Detox u zadnji čas – možemo li prehranom utjecati na ljepotu kože?

Ljeto je i kalendarski stiglo, a vi još niste istopili onih nekoliko zaostalih kilograma viška koji su tu još od zime? Omiljeni odjevni predmet vam je kaftan, a na plažu vam ne pada na pamet otići bez parea? Iako ste čitavo proljeće proveli snatreći o odlasku u teretanu i na dijetu, to se ipak niste uspjeli natjerati pa sada pokušavate pronaći instant rješenje u zadnji čas? Posežete za raznim programima mršavljenja i režimima prehrane, ukidate si gluten, ugljikohidrate pa čak i meso, a sve kako biste u rekordnom vremenu svoju liniju doveli u red, ali i kako bismo tijelo očistili od toksina. Ili bar živimo u uvjerenju da će nam to poći za rukom.

Postoji li i dijeta za kožu?

Pritom često, zbog koncentriranosti na gubitak kilograma i fit tijelo, zaboravljamo na efekt koji dijete imaju na našu kožu. Naravno, odlučimo li se nezdrav stil života zamijeniti zdravim, riječ je svakako o pozitivnoj promjeni, no kad je zdravlje kože u pitanju, izrazito je važno na koji smo način tu promjenu uveli i od čega se ona sastoji.

Zadržimo li preporučene omjere svih ključnih nutrijenata u prehrani i osiguramo li tijelu uravnotežen program prehrane, bez sumnje ćemo pozitivne učinke primijetiti i na ljepoti i zdravlju tena, no dijete usmjerene na brzi gubitak kilograma rijetko se oslanjaju na uravnoteženu prehranu, a češće na – brzi detox.

Kada je vrijeme za detox i treba li nam on uopće?

Posljednjih godina programi prehrane usmjereni na detoksikaciju tijela sve su popularniji među slavnim osobama, no što stoji iza njihove popularnosti i zašto detox dijete ne nose uvijek pozitivne promjene?

Prvenstveno, naše tijelo samo po sebi ima snažne prirodne mehanizme detoksikacije, a pobrinemo li se za zdravlje jetre, probavnog sustava, bubrega i kože, organizam će sam pronaći način da se toksina riješi, neovisno o tome jesmo li nekoliko dana postili ili ne.

Tijelo ne voli prečice

Ovdje valja napomenuti, a sigurni smo da i sami znate da su kratki detox programi najčešće vrlo radikalni, budući da za cilj nemaju trajnu promjenu na zdravije prehrambene navike, već ubrzano „čišćenje“ i gubitak kilograma u vrlo kratkom roku. Riječ je zapravo o vrlo restriktivnim programima koji dnevni unos nutrijenata nerijetko svode tek na tekuće obroke i pokoji komad voća.

Iako tijelo zdravog čovjeka ima dovoljne kalorijske rezerve da na tako oskudnoj prehrani može preživjeti i mnogo duže od nekoliko dana, veći je problem u vrsti unesenih nutrijenata.

Zasnivati prehranu i kompletne nutritivne vrijednosti na sirovom voću i nešto malo povrća te na sokovima, nužno znači i zasnivati ih na ugljikohidratima. Prehrana bogata šećerom ne smije biti jedino što jedemo, jer bez obzira na to što je „voće uvijek zdravo“, njegov visoki glikemijski indeks povećava rizik od upala u organizmu, a neprestano variranje šećera u krvi koje izazivaju ugljikohidrati, uzrokuje vezanje šećera za proteine, između ostaloga i kolagen, što ubrzava gubitak elastičnosti kože.

Pozitivne promjene i bez izgladnjivanja

Sama pomisao da ćemo pomoću nekoliko dana radikalnog posta „izbrisati“ sve negativne posljedice neurednog života, konzumacije alkohola, pušenja, masne i pržene prehrane u potpunosti je nerealna i čovjeku daje lažne nade.

Iako će se smanjen unos kalorija i povećan unos tekuće hrane pozitivno odraziti na brzinu probave i smanjenje nadutosti, nema znanstvenih dokaza da će ovi detox programi zaista pomoći tijelu u izbacivanju nakupljenjih toksina, što je i bila njihova prvotna namjena.

Možemo li prehranom popraviti stanje kože?

Želite li zaista putem prehrane pomoći svojoj koži da postane zdravija, čišća i ljepša, umjesto radikalnih rješenja, pokušajte slijediti nekoliko jednostavnih koraka.

Našem su tijelu, a posebice koži, za zdravlje potrebni proteini i zdrave masti – nutrijenti koje nećemo pronaći u „detox sokovima“. Ipak, neke grupe namirnica mogu mati negativan učinak na kožu, pa možete pokušati konzumirati manje količine mliječnih prerađevina i prerađenog šećera, a pozitivne učinke mogli biste primijetiti već nakon nekoliko tjedana.

U prehranu uvrstite hranu bogatu mineralima – kalcij, magnezij i kalij dokazano čine čuda za zdravlje i ljepotu kože, dok će mekoću i prirodni sjaj kože osigurati namirnice bogate zdravim mastima, poput avokada, orašastih plodova i ribe. Svježe voće i povrće neka budu na svakodnevnom meniju, ali ne kao jedini izvor nutrijenata.

Naposljetku, kao i u svemu ostalom, ključ je u ravnoteži – brinete li redovito o zdravlju i hranite li se uravnoteženo, vašem tijelu radikalna će detoksikacija vrlo rijetko biti potrebna.

Pročitajte još i ...