Dr. Dinko Bagatin: Kako učvrstiti grudi nakon dojenja i vratiti im punoću?

Beyonce (beyonce / 14.07.2017): "Sir Carter and Rumi 1 month today., Image: 341806385, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Nije tajna da je trudnoća jedan od najvećih izazova za žensko tijelo. Ne pripremate se samo vi za doček djeteta, priprema se i tijelo. Šire se bokovi, raste trbuščić, lakše se nakupljaju kilogrami, a grudi postaju sve veće i teže. Sve te promjene događaju se zahvaljujući intenzivnoj sintezi estrogena i progesterona u tijelu, dodatnoj krvi, vodi i masnoćama koje su potrebne vašoj bebi.

kolumnist dr. Dinko Bagatin, opći, plastični i rekonstruktivni kirurg

Za vrijeme trudnoće grudi se mogu povećati i do 3 broja

Razina estrogena tijekom trudnoće raste, a nakon poroda značajno pada. Upravo hormonalne promjene utječu na one tjelesne – prvo u trudnoći, a zatim i u periodu nakon trudnoće. Nastankom novog žljezdanog i masnog tkiva, veličina grudi kroz cijeli ovaj proces može narasti i do 10-ak cm, odnosni tri broja košarice grudnjaka.

Osim na veličinu, hormoni utječu i na pigmentaciju grudi, zbog čega u trudnoći bradavice postaju tamnije. Kao posljedica povećane količine krvi koja teče tijelom i pomaže proizvoditi mlijeko, vene na grudima mogu postati vidljivije, a dodatna količina progesterona može uzrokovati pojavu dlačica oko bradavica.

Portuguese fashion model Sara Sampaio in the photoshoot for Victoria's Secret April 2014 Lingerie online catalogues., Image: 190468432, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Zbog naglog rasta grudi  i rastezanja kože, pojavljuju se strije, a neke će žene primijetiti i povećanje malih „kvržica“, odnosno Montgomeryjevih žlijezda, koje postoje i inače, a u trudnoći postaju izraženije. Treće je tromjesečje razdoblje najvećih promjena – bliži se porod, a trbuh i grudi rastu sve više, dostižući najveću veličinu.

Nakon poroda

Iako se nakon poroda većina rasprava uglavnom vodi oko skidanja kilograma, grudi su dio tijela na kojem ćete uočiti najviše promjena. Mijenjaju se za vrijeme trudnoće, ali i čitav period nakon trudnoće, dok po prestanku dojenja poprimaju sasvim novi oblik.

Žlijezde u grudima vraćaju svoj stari oblik, troše se zalihe masnih stanica prikupljene za vrijeme trudnoće, a kao posljedica ostaje višak kože. Čak i ako se grudi vrate na svoju uobičajenu veličinu, mnoge će dame primijetiti promjene u  njihovom obliku i položaju.

Russian fashion model Natalia Vodianova stars in David Yurman Fall Winter 2016-2017 collection., Image: 313281643, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Kako ukloniti višak kože na grudima?

Usprkos neopisivom zadovoljstvu koje predstavljaju trudnoća i majčinstvo, za mnoge je dame izgled grudi nakon dojenja jedna je od najomraženijih posljedica trudnoće, a o tome svjedoče i podaci Američkog društva plastičnih kirurga. Naime, u posljednjih 10 godina broj izvođenja zahvata podizanja grudi bilježi porast od 75%, pri čemu su u većini slučajeva pacijentice mlade majke.

Nakon trudnoće i dojenja, smanjuju se žljezdane hipertrofije dojke, zbog čega se gubi volumen u gornjem dijelu dojke, a kao posljedica ostaje višak kože. Ponekad se volumen dojki trajno smanjuje, dok ponekad dojke ostanu veće nego prije trudnoće, no postanu opuštene i mijenjaju svoj položaj.

, Image: 77848273, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Profimedia, ImageSource

Ako su grudi opuštene i spuštene, no nema potrebe za dodavanjem volumena, radi se samo zahvat podizanja grudi.

Zahvat podizanja grudi ne podrazumijeva jedinstveni postupak – ovisno o prirodi i stupnju obješenosti grudi te željama pacijentice, izabire se prikladna metoda. Prije same odluke, u Poliklinici Bagatin radimo detaljnu kliničku analizu uz mjerenje grudnog koša i grudi, čime se procjenjuje tijek zahvata koji će dati najbolje rezultate.

Postupkom se uklanja suvišna koža, podižu bradavice i redizajnira koža oko areola kako bi se podigle grudi i dobio ljepši izgled, no kako će grudi izgledati, ovisi o željama pacijentice.

Grudi se uz podizanje mogu i povećati

Iako će zahvat podizanja grudi dati ljepši i mladenačkiji izgled poprsju, neće utjecati na veličinu grudi. U slučajevima kada se izgubio volumen, osobito u gornjem dijelu dojke, rješenje je povećanje grudi implantatima.

Pri pomisli na implantate, mnogi će pomisliti na neprirodne „umjetne“ grudi, no na većini dama nećete niti primijetiti da se radi o implantatima. Postavi li se implantat na pravo mjesto, odabere li se odgovarajući oblik i veličina, grudi će izgledati u potpunosti prirodno, a implantat će vratiti punoću dojke u svim smjerovima.

Osim odabira veličine implantata, najčešći je upit kakav oblik izabrati. Ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje koji će implantati dati prirodniji oblik, jer to prvenstveno ovisi o tijelu i grudima pacijentice.

U Poliklinici Bagatin koristimo implantate branda Mentor, proizvođača Johnson&Johnson, iza kojeg stoji više od 20 godina kliničkih studija. Na raspolaganju su okrugli i anatomski implantati, no za konačan izgled grudi presudno je odabrati odgovarajuću veličinu i oblik koji odgovara tijelu pacijentice.

Posebnim uređajem, dostupnim u Poliklinici Bagatin, moguće je i prikazati kako će grudi izgledati nakon zahvata. Zahvaljujući VECTRA XT 3D konzultaciji, svaka klijentica može vidjeti simulaciju i s anatomskim i s okruglim implantatima i nakon toga lakše donijeti odluku o željenom obliku i veličini.

Svaki od zahvata može se izvoditi samostalno, no treba spomenuti da se podizanje i povećanje grudi mogu kombinirati, kako bi se utjecalo na volumen, oblik i sam položaj grudi.

S implantatima se može dojiti

Ako ste nedavno rodili, a razmišljate o korekciji grudi, dajte svome tijelu vremena da se oporavi. Tek godinu dana nakon poroda, odnosno 6 mjeseci nakon prestanka dojenja, grudi se u potpunosti formiraju, i tada se može razmotriti zahvat podizanja i/ili povećanja grudi.

U kojem se periodu života odlučiti na zahvat, u potpunosti je individualna odluka, no prema dosadašnjim iskustvima mogu reći da se žene na to najčešće odlučuju nakon što odluče da više neće biti trudne. Naravno, uvijek postoji mogućnost ponovne trudnoće nakon podizanja grudi i ugradnje implantata.

Potrebno je naglasiti da grudi ostaju funkcionalno aktivne bez obzira na implantate. Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema niti tijekom niti nakon trudnoće.

Pročitajte još i ...