Dr. Matija Miletić: Okrugli ili anatomski implantati – što odabrati?

Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, odabir „novih grudi“ nije nešto o čemu možete odlučiti bez razmišljanja i konzultacija s liječnikom. Naime, na tržištu postoje različiti modeli i oblici implantata sa svojim prednostima i nedostacima te nije uvijek jednostavno izabrati one najbolje, posebice zato što najbolje ne znači za svaku ženu isto.

Cindy Crawford for Omega.

S obzirom na dob

Mislim da se pri odabiru implantanata uvijek radi o velikoj dvojbi gotovo kod svake žene. No, postoje neke smjernice kojima se možete voditi kako biste odabrali odgovarajući oblik i veličinu grudi.

Kod mlađih žena definitivno je preporuka okrugli implantat zato što takav daje projekciju gornjeg pola dojke, a to je ono što djevojke uglavnom žele naglasiti. Ipak, ukoliko implantat stavljamo pod mišić, u slučaju mladih žena ne radi se o velikoj razlici između okruglog i anatomskog implantata.

U pravilu se radi o tome da će kod okruglog implantata gornji pol biti nešto naglašeniji nego što je to slučaj kod anatomskog. Kod okruglog implantata nema greške rotacije jer je projekcija simetrična u cijelom opsegu implantata, tj. 360 stupnjeva, za razliku od anatomskog gdje je naglasak na donjem polu i podizanju bradavice.

Difference of breast implant round and teardrop shapes in cosmetic surgery., Image: 313066973, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Anatomski implantati

Osobno sam stava da anatomski implantat treba primjenjivati kod žena kod kojih se radi o ptozi dojki (spuštanju dojki) – većinom se radi o ženama od kraja 30-ih godina ili onima koje su rodile i gdje je bradavica i/ili tkivo dojke spušteno.

Anatomski implantat (koji je skuplji nego okrugli) sam po sebi bradavicu podiže prema gore, no ne rješava u potpunosti problem spuštenih dojki. Kada se radi o spuštenim dojkama, poželjno je kombinirati povećanje grudi sa zahvatom podizanja grudi.

Ipak, pravilo je da nema pravila, tako da je ponekad i kod mlađih žena potrebno primjenjivati povećanje i podizanje grudi u kombinaciji, ali, u tom slučaju i po vlastitoj preporuci, okruglim implantatom.

Difference of breast implant round and teardrop shapes. This illustration about cosmetic surgery., Image: 312364373, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Smještanje implantata

Spomenimo još i povezanost oblika implantata s njihovim položajem. U slučaju da se implantat stavlja pod žlijezdu, na konačan rezultat utječe i količina tkiva u gornjem dijelu dojke, tj. „pinch test“ koji uvjetuje smještaj implantata (subglandularni odnosno ispod prsnih žlijezda ili submuskularni odnosno ispod prsnih mišića) i kvaliteta kože.

Najvažnije je da su rezultatom pacijentice zadovoljne i da grudi budu poput prirodnih, a za to postići, rub implantata ne smije biti vidljiv. Ako se dvoumite oko veličine implantata, treba naglasiti da presudnu ulogu igra baza dojke, ali osobno volim stavljati implantate od 350 ml nadalje.

Pročitajte još i ...