Jačanje dermatologije u regiji: Održan 2. Simpozij Udruženja CUTIS u Banjoj Luci

Okupljanje brojnih domaćih i stranih stručnjaka iz područja dermatovenerologije te pomno osmišljen program koji je obuhvatio aktualne teme struke, obilježili su drugi po redu Simpozij udruženja za kožne i spolne bolesti CUTIS u Banja Luci. Udruženje CUTIS podiže razinu edukacije i okupljanja dermatologa u Bosni i Hercegovini kroz organizaciju edukativnih događanja i inicijativa usmjerenih na unaprjeđenje dermatološke prakse u regiji. Ovogodišnji program Simpozija obuhvatio je aktualne teme poput akni, atopijskog dermatitisa te dijagnostike melanonihije, koja je postala sve značajnija u svjetlu rastućeg broja oboljelih.

Simpozij je dobio veliku podršku od strane istaknutih brendova, a portal Estetica.hr Simpozij je podržao kao medijski partner, čime je osigurana dodatna podrška i resursi za napredak dermatološke njege. Kao jedna od ključnih osoba za organizaciju Simpozija u svrhu unapređenja dermatološke skrbi u regiji, razgovarali smo s predsjednicom Udruženja, dr. Jelenom Petković-Dabić.

Ove godine ste Simpozij udruženja CUTIS podignuli na jednu veću razinu, okupili mnoga istaknuta imena iz zemlje i inozemstva. Kako ste krenuli u taj pothvat koji je, vjerujemo, prošle godine bio izazovan?

U posljednjih 10 godina nije održan ni jedan dermatovenerološki skup na području Republike Srpske! S obzirom na to da smo imali jedno dermatovenerološko udruženje koje je prestalo s radom prije više od jednog desetljeća, ja i kolege liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske odlučili smo dermatovenerologiju vratiti na jednu zavidnu razinu kao što je nekad i bila.

Planirate li daljnje unaprjeđivanje rada Udruženja CUTIS kroz slične inicijative i događaje koji bi podržali stručnjake i unaprijedili dijeljenje znanja i iskustava među kolegama u regiji?

U kratkom periodu od nastanka udruge, dobili smo jako velik odaziv zainteresiranih liječnika i sponzora. Ove godine imamo više predavača, više izlagača i više posjetitelja, vjerojatno zbog te dugogodišnje neaktivnosti prošlog dermatovenerološkog udruženja, ali i same potrebe za edukacijom i razmjenom iskustava domaćih stručnjaka. Sretna sam što mogu najaviti da ćemo nastaviti s organiziranjem Škole atopije za roditelje djece oboljele od ekcema, obilježit ćemo Dan psorijaze te ćemo ponovno sudjelovati u inicijativi #pokazise Estetica.hr portala s obzirom na veliki odaziv ove godine.

Kako biste opisali značaj jednog događaja poput Simpozija za unapređenje dermatologije u regiji? Imamo li dovoljno stručnih okupljanja ovakve tematike te koliko su doktori u našoj regiji u korak sa svjetskim kolegama?

Liječnici naše regije vladaju aktualnim smjernicama za liječenje svih dermatoloških bolesti što znači da smo u korak sa svjetskim kolegama. Međutim, mnogo nas na edukacije mora ići u inozemstvo u gradove poput Berlina, Amsterdama i Beograda gdje se uskoro održavaju Beogradski dermatološki dani koji će okupiti preko 1000 sudionika. Šteta je ne imati sličnu priliku u BiH jer uistinu imamo suvremenu dijagnostiku, a u našoj matičnoj ustanovi i suvremene terapije koje su po smjernicama dostupne liječnicima u regiji.

I ove se godine na programu nalazi vrlo širok spektar tema, a posebno se ističu tematika akni i atopijskog dermatitisa. Dolazi li interes za ovim temama od struke, traže li sami dermatolozi više stručne edukacije u ovom području?

Atopijski dermatitis jako je aktualna i osjetljiva tema jer bolest najčešće zahvaća djecu. Iako nemamo svi subspecijalizaciju pedijatrije, ova se bolest javlja u svim dobima stoga je jako puno dermatologa zainteresirano za nju. Tema akni jedno je od najčešćih dermatoloških stanja koja se također može pojaviti u raznim periodima života i čest je razlog zbog kojega se pacijenti odlučuju posjetiti dermatologa. Ima raznih oblika akni, a nerijetko je jedini način izlječenja primjena lokalne i sistemske terapije, a više o ovoj temi mogli smo čuti na nekoliko odličnih prezentacija naših predavača.

Simpozij su podržali i brojni istaknuti brendovi, a program se bazira na stručnim predavanjima liječnika o novim spoznajama u segmentu dermatologije. Koji biste napredak u svojoj grani medicine ocijenili kao najveći posljednjih godina?

Biološka terapija! To je jedna od najrazvijenijih grana u medicini. Nekada je bilo nezamislivo da pacijenti s najtežim oblicima psorijaze i atopijskim dermatitisom postignu stanje čiste kože. Biološka terapija koristi se u liječenju melanoma kože i ima odlične rezultate. Ljudi ne znaju dovoljno o njoj, a mi kao zdravstvena ustanova najviše razine u državi imamo biološku terapiju i uspješno liječimo razna kožna oboljenja, stoga je izvještavanje o ovakvim događajima odličan način da se šira javnost upozna s novitetima na području medicine.

U sklopu programa ovogodišnjeg Simpozija Udruženja CUTIS, dr. Marija Buljan održala je predavanje na temu “Dijagnostika melanonihije u dermatologiji” te nam dala svoj osvrt na održani Simpozij.

Koje su ključne poruke koje biste istaknuli u svrhu poticanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja melanonihije i edukacije javnosti o preventivnim mjerama?

Melanonihija označava pojavu linearne pigmentacije (“pruge”) duž čitavog nokta, kao posljedica odlaganja pigmenta melanina u nokatnoj ploči. Melanonihija može biti popratna pojava uzimanja nekih lijekova, kod nekih nasljednih stanja, kao i fiziološki kod osoba tamnije puti ili kao posljedica traume korijena nokta (npr. gruba manikura i nesvjesno trljanje nokta). S druge strane, prugasta pigmentacija na noktu može biti znak madeža koji se razvija iz stanica korijena nokta, ali i prvi znak razvoja melanoma. Svaku novonastalu linearnu pigmentaciju nokta, osobito u odrasloj ili starijoj dobi, potrebno je pregledati kako bi se na vrijeme prepoznale i liječile potencijalno opasne promjene!

Kako se pripremate za prezentiranje složenih dermatoloških tema kao što je melanonihija publici koja se sastoji od dermatologa različitih dobi i iskustva?

Kod pripreme predavanja uvijek razmišljam o tome tko će me sve slušati, što je nekad i malo stresno, ali i koji cilj želim ostvariti: podučiti, informirati, podsjetiti… Dakle, s obzirom na navedeno, temu predavanja razrađujem do određene razine s aspekta struke i količine informacija. Smatram da je predavanje uspješno ako sam zadržala pozornost publike do posljednjeg slajda te ako svatko tko je slušao može ponijeti barem jednu korisnu ili zanimljivu misao iz moje prezentacije!

Razlikuje li se Simpozij Udruženja CUTIS od vaših prethodnih iskustava s predavanja na sličnim događajima?

Simpozij Udruženja CUTIS, iako “mlad”, organiziran je stručno i vrlo uspješno što se vidi po istaknutim predavačima koji su se odazvali i održali izvrsna predavanja, ali i po posjećenosti od strane liječnika i partnera iz farmaceutske i dermokozmetičke industrije. Ono što bih posebno izdvojila jest velika srdačnost i toplina kolegica iz organizacijskog odbora koje su učinile da se ovdje osjećamo više nego dobrodošlo i cijenjeno u opuštenoj atmosferi.

Pročitajte još i ...