Što ako ne možete povećati usne filerima? Otkrivamo zahvat koji i najtanjim usnama daje volumen

Jesu li pune i senzualne precijenjene? Upitamo li tisuće žena koje ih svakodnevno povećavaju, nisu – ovaj se dio lica i dalje smatra jednim od najvećih simbola ženstvenosti, a ljudi koje susretnemo prije će upamtiti oblik naših usana nego boju očiju…

Na temu „savršenih usana“ provedena su nebrojena istraživanja pa danas postoje i mjere idealne dužine, punoće, ali i zlatnog reza – omjera između donje i gornje usne. Žene oduvijek teže postići dojam punijih, senzualnijih i većih usana, a prva je revolucija pokrenuta prije stotinjak godina, izumom ruža za usne, koji je prvi puta omogućio ženama da oblik i veličinu usana promijene barem vizualno. Danas se žene u želji za punijim usnama okreću mnogo suptilnijim, sofisticiranijim, ali i raznolikijim rješenjima.

Koliko su popularni fileri svemogući i mogu li baš svake usne povećati? Razgovarali smo s dr. Matijom Miletićem, plastičnim kirurgom, koji nam je otkrio što poduzeti kada fileri nisu dovoljni i mogu li čak i najtanje usne poprimiti zavidan volumen.

Dr. Matija Miletić, plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

Što fileri (ne)mogu?

Iako se smatraju gotovo svemogućim saveznikom mladosti i ljepote, hijaluronski fileri ipak imaju svoja ograničenja. Ovaj potpuno prirodni materijal „ispeglat“ će bore, vratiti volumen jagodicama, definirati liniju čeljusti, izravnati nos. A popuniti usne? Hoće, usnama će nadoknaditi željeni volumen, ističe dr. Miletić, no postoje ograničenja.

„Posao kirurga definiran je anatomijom pacijenta. Slažem se, hijaluronski fileri zaista su prekretnica u svijetu estetske medicine, i da – popunit će usne, učiniti ih većima, punijima, senzualnijima. Ipak, postoje slučajevi u kojim radije posežem za jednom drugom metodom povećanja usana“, otkrio nam je dr. Miletić, dodajući kako pojedini tipovi usana nisu idealni kandidati za korekciju filerima.

Prvenstveno se to, kako nam kaže mladi plastični kirurg, odnosi na vrlo tanke usne, posebice onu gornju, a o izboru metode ovise i proporcije lica.

„Kada je gornja usna vrlo tanka, a udaljenost između nosa i usana duga, hijaluronski fileri neće dati željeni rezultat. Apliciraju li se izravno u gornju usnu, ona će se ispupčiti prema van, no pritom se neće ‘raširiti’. Upravo se tako postiže neželjeni izgled patkastih usana“, upozorava dr. Miletić, dodajući kako upravo dame vrlo tankih usana žele i po ‘nekoliko brojeva veće usne‘. Možda biste pomislili kako će količina filera tada učiniti značajnu razliku, no naš sugovornik ističe da velike doze hijaluronskih filera neće dovesti do željenog rezultata.

„Tanku gornju usnu potrebno je ‘raširiti’ kako bi se dobilo što više ružičastog dijela usne. Da bi se to postiglo, potrebno je napraviti lip lift –  postupak kojim se rub usnice, vermilion, podiže prema nosu, čime se širi i povećava gornja usna.“

I najtanje usne mogu postati nekoliko brojeva veće

Postupkom koji fizički povećava površinu usne, skraćuje prostor između nosa i ruba usne, utječe se na sklad lica, odnos „idealnih“ trećina i čitavu estetiku lica.

„Zahvat lip lifta jednostavan je postupak koji se može izvoditi u dentalnom bloku. Rez se kreira u prirodnoj brazdi, a pomnim se mjerenjem iscrtava područje koje je potrebno odstraniti kako bi se podigla gornja usna.

Kako bi rezultat ispao baš onakav kakav je klijent zamislio, dr. Miletić u procesu postupka komunicira s klijentom i uvažava njegove želje.

„Nakon uklanjanja tkiva, obično postavim nekoliko situacijskih šavova kako bih mogao klijentu pokazati trenutni rezultat. Po potrebi tada mogu ukloniti još tkiva ako klijent tako želi, no, uvijek upozoravam – ključno je postići prirodni rezultat“, ističe dr. Miletić.

Ožiljak se, otkriva nam vješti kirurg, u pravilu ne vidi, a konačan rezultat vidljiv je za dva tjedna, nakon čega je usne moguće dodatno istaknuti hijaluronskim filerima.

„Nakon vertikalnog širenja gornje usne, moguće je rezultat još malo istaknuti hijaluronskim filerima kako bi se postigla ispupčenost usana. Rezultat kombinacije metoda potpuno je prirodan, a usne poprimaju potpuno nove dimenzije.

Idealne proporcije

Skladno i privlačno lice definirano je proporcijama, a ovaj mladi estetičar ističe kako svakom licu može podariti jedinstvene i lijepe usne koje će se savršeno uklopiti.

„Prirodno je da je gornja usna tanja od donje, i to u omjeru 1/3 naprema 2/3 u korist donje usne. U slučaju da imamo situaciju u kojoj je gornja usna dominantna, ali i dalje nedovoljno velika ili je pak spuštena, također možemo napraviti lip lift, a nakon zahvata povećati donju usnu hijaluronskim filerom“, opisuje dr. Miletić, dodajući kako su sve kombinacije izvedive.

Dr. Matija Miletić, foto: Dražen Kokorić (Story.hr)

I najtanje usne kombinacijom metoda mogu postati prirodno veće, punije i istaknutije, a precizna ruka liječnika osigurat će željeni rezultat. Cijena lip lifta u zagrebačkoj Ordinaciji MM Medestetica iznosi 4 000 kuna.

Pročitajte još i ...