Dr. Mladen Duduković: Što rade zvijezde na crvenom tepihu – a dostupno je i nama?

Piše: dr. sc. Mladen Duduković

Ovogodišnje Zlatne globuse definitivno ćemo pamtiti po prilično brutalnom govoru Rickyja Gervaisa, britanskog komičara koji je vodio dodjelu – jer je u njemu bez dlake na jeziku “izrešetao” holivudsku elitu. Ako niste poslušali, priuštite si to iskustvo, stvarno je opak!

dr. Mladen Duduković

Ja neću biti toliko –  ali bih svejedno prokomentirao neke od dobro nam poznatih zvijezda. Ajmo vidjeti tko je kako ostario: tko je za pojavljivanje na crvenom tepihu izvukao svoj maksimum, a tko baš nije uspio u tome…

Cate Blanchett

I bez velike analize, na prvu mogu reći da žena izgleda odlično. Lice joj izgleda odmoreno i svježe. Položaj obrva je uredan, blagog, ali atraktivnog luka – što znači da je botoks tretman čela napravljen odlično. Obrazi su visoko, a zigomatični lukovi dovoljno naglašeni, što s prirodno lijepim oblikom očiju udahnjuje sklad gornjoj trećini lica.

Linija donje čeljusti je održana, uz manje neravnine u srednjem dijelu, što bi se moglo popraviti jačim naglašavanjem kuteva donje čeljusti. Brada je lijepo oblikovana i dovoljno prominentna u odnosu na ostatak lica. Bravo, Cate!

Charlize Theron

Inače sam veliki obožavatelj ove glumice, i volim njezine besprijekorne crte lica, što me možda malo koči u objektivnosti… Ali, pokušat ću sažeti. Dublje in ozbiljnije analize vjerojatno bi utvrdile da je lice Charlize Theron jako blizu matematičkog ideala ljepote.

Svaka crta je na svome mjestu, i čak i iz profila sve izgleda savršeno. Moje zamjerke ovaj put idu – frizuri i haljini. Iako joj kratka kosa jako dobro pristaje, što i ne čudi jer joj je lice jako skladno, daleko je od Million Dollar Baby.

Jennifer Lopez

Vječna ljepotica. I tko bi god rekao nešto drugo za ovu 50-godišnjakinju, vjerojatno bi pogriješio. Pa ću tako pogriješiti i ja, i reći da mi je njezin izgled pomalo dosadio. Žena se jako trudi i zasada joj sve uspijeva.

Lice joj je super i obrisi još uvijek gotovo idealni, ali se vide sitne neravnine u crtama lica, osobito u liniji donje čeljusti – koje vješto skriva tretmanima filerima. No, to se sada već lagano vidi.

Laura Dern

Iako mi djeluje kao izrazito topla osoba i jako se lijepo smije, nekako ne vjerujem da je samo dvije godine starija od Cate Blanchett ili Jennifer Lopez. One su dokaz da se može – znatno bolje.

Kod nje je to vjerojatno i stvar genetike: koža je u mnogo lošijem stanju, puna finih linija i slabije elastičnosti u odnosu na generacijske kolegice – pa ne možemo ni očekivati da crte lica budu tako oštre. Ipak, nije tako loše. Mislim da bih se najprije odlučio podignuti čelo i obrve što zaklanjaju tople oči – koje sve dublje upadaju u lice i njihova ljepota ne dolazi dovoljno do izražaja.

Renée Zellweger

Ne tako davno bila je jako kritizirana zbog pretjerivanja u tretmanima botoksom i filerima – tabloidi su spektakularno zarađivali na njezinim prije/poslije fotografijama.

Bez obzira na to što je još uvijek daleko od preslatke Bridget Jones, mislim da se Renée napokon dohvatio liječnik koji ima ideju što s njom i – uz određene korekcije – žena ponovno nalikuje na sebe. Ne smijemo zaboraviti na činjenicu da joj je pedeset godina.

Nicole Kidman

Ova je holivudska zvijezda generacija Laure Dern, ali joj je koža znatno bolje očuvana, zategnutija i sjajnija, a crte lica pravilnije.

Kako nisam neki obožavatelj Nicole, možda ne mogu biti dovoljno objektivan jer žena zapravo izgleda jako dobro, ali meni uvijek djeluje poput porculanske lutkice, i to se ne mijenja. Uz dosta hladan pogled.

Scarlett Johansson

Naša najmlađa zvijezda u kolumni sa svojih je 35 godina najbliža ljepoti kakvu nalažu trenutačni trendovi. Takozvani instagram look.

Naglašeni obrazi i zigomatični lukovi uz savršeno ravnu liniju donje čeljusti i naglašenu i špičastu bradu. Osobno me nije impresionirala – ali trendovi kažu da to treba izgledati tako.

Pročitajte još i ...