Dr. Nevia Delalle: Možemo li filerima zategnuti lice?

Czech model and actress Eva Herzigova in the print ads for Dior Capture Totale 2017 advertising campaign., Image: 311681047, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Filerima se može na različite načine utjecati na izgled, no može li se zategnuti lice? Jednostavan odgovor je da, ali na koji način, pomoću kakvih filera i kojim tehnikama apliciranja pitanja su koja zahtijevaju detaljnu analizu.

Ako preskočim opisivanje svih mikroprocesa koji se događaju u organizmu tijekom starenja, a baziram se na vidljive znakove koji nastaju s godinama, onda će jedan od glavnih krivaca za stariji izgled biti upravo gubitak volumena. Dermalnim filerima možemo nadomjestiti izgubljeni volumen, a upravo tako zaglađujemo bore i dobivamo značajno mlađi izgled. Ako dodamo volumen na pravi način i pri tome odaberemo adekvatnog pacijenta, možemo napraviti i lifting lica, bez pretjerivanja u bilo kojem segmentu.

Kolumnistica dr. Nevia Delalle

Lifting lica hijaluronskim filerima

Dermalni fileri danas su najpopularnija metoda pomlađivanja što podrazumijeva da više od milijun žena i muškaraca godišnje napravi ovaj postupak. Najčešće pacijenti ne znaju što zapravo treba učiniti, a dolaze jer im se neki dio na licu čini opuštenim, bore dublje, usne tanje… Zapravo dolaze jer su izgubili volumen.

Postoji nekoliko vrsta filera koje danas smatramo učinkovitima, a prihvatljivima, jer zadovoljavaju kriterije sigurnosti i pri tome imaju odobrenje FDA te se koriste dovoljno dugo. A osnovni je razlog zbog čega su se razvijali upravo nemogućnost postizanja nekih rezultata, poput liftinga lica, isključivo hijaluronskim filerima.

Hijaluronski fileri svakako su najpopularnija metoda. Potpuno su prirodni, a iskusni liječnik kombinacijom različitih gustoća filera apliciranih na pravo mjesto može postići izvrstan i željeni rezultat. Princip liftinga hijaluronskim filerima koncipiran je na način da se opuštena koža podigne aplikacijom točno odabranih filera u gornji dio obraza, temporalno te vanjski rub obrve. Potom se nefragmentiranim filerima, tzv. skinboosterima, difuzno napravi duboka hidratacija kože, a na kraju dodaje još volumena uz mandibulu, bradu i nazolabijalno.

Ponekad se tretman skinboosterom ponavlja u nekoliko navrata do potpunog rezultata ili se na određenim točkama kroz neko vrijeme rade „touch up“ postupci gušćim filerima, ali po principu bolus injektiranja prilikom čega okomitim injiciranjem dodajemo veću količinu filera u dublje slojeve i tako postižemo lifting efekt.

Važno je napomenuti da se svakim sljedećim postupkom postiže sve bolji efekt jer se svakim ubodom potiče neokolagenizacija.

Charlize Theron

Osim hijaluronskih filera

Postoje fileri koji su također prirodni, ali ne pripadaju skupini hijaluronskih filera. To su biokompatibilni fileri poput kalcijum hidroksiapatita. Princip aplikacije je nešto drugačiji nego kod hijaluronskih filera i značajno su dugotrajniji – do 12 mjeseci ili više. Osnovni mehanizam djelovanja je stimulacija produkcije prirodnog kolagena, a aplikacijom u dublje slojeve kože u određenom smjeru postiže se značajan lifting lica. No, ne savjetuje se kombiniranje ovih filera s hijaluronskim filerima.

Isto vrijedi i za sintetski filer poli – L – lakticnu kiselinu koja je također biokompatibilna te stimulira neokolagenezu, a rezultati su vidljivi i do dvije godine. Napomenut ću samo da je za lifting lica izrazito važna upravo neokolageneza jer od 18-e godine gubimo po 1% kolagena godišnje.

Lena Gercke is the face for the new Spring 2017 campaign of Cadenzza Jewelry, Image: 325109027, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Polikaprolakton i polimetilmetacrilat sintetski su fileri, a rade na istom principu biostimulacije, odnosno neokolageneze te su rezultati nekih od njih vidljivi i do 5 godina.

Svi navedeni sintetski fileri su biokompatibilni, odobreni su od FDA i u rukama certificiranog liječnika mogu s izuzetno velikim uspjehom te dugotrajnim efektom dovesti do željenog zatezanja kože lica. Ali samim time što su dugotrajni, važno je znati što radimo, gdje apliciramo, kakve su moguće posljedice i koji su rizici, a sukladno tome biti svjesni da je i loš estetski učinak u ovom slučaju dugotrajan koliko i dobar estetski učinak.

S obzirom na to da je fokus ove kolumne pitanje „može li se filerima zategnuti lice“, ne smijem zaboraviti barem spomenuti da tu važnu ulogu ima i aplikacija autologne masti, ali je to područje kirurgije u koje neću zadirati.

I još ću jednom na kraju odgovoriti da je filerima moguće zategnuti lice, ali je potreban oprez, dobar odabir filera i tehnike, a važno je znati i da se nikada u cilju liftinga ne smije raditi „overcorrection“ jer je takav rezultat još i gori od opuštene kože.

Pročitajte još i ...