Dr. Nevia Delalle: Pomlađivanje uređajima nakon 40-e – što se isplati?

Piše: Dr. Nevia Delalle, dr.med., spec. dermatovenerologije

Dr. Nevia Delalle, vlasnica Poliklinika Dermalife

Što se isplati? Prije svega, moram reći da se isplati sve – jer kada ćemo ulagati u sebe, ako ne tada. Prve znakove starenja već naziremo krajem 20-ih, u ovisnosti o tome koliko smo se izlagali vanjskim štetnim utjecajima ili ekstrinzičnim faktorima starenja. To je idealno vrijeme da započnemo s prevencijom, koju nastavljamo u 30-ima, a u 40-ima više zaista ne smijemo ništa prepuštati slučaju.

Žene danas slave svoje godine – više nego ikada

Na sreću, danas sve češće u svojoj ordinaciji srećem predivne žene u zrelim godinama, koje više nego ikada slave svoje godine i izgledaju bolje nego ikada u svom životu. Razlog nisam pronašla samo u savršeno „ispeglanoj“ koži, već u adekvatno njegovanoj koži žene koja je puna samopouzdanja, stabilna i neopterećena društvenim mrežama i mišljenjem drugih.

Regeneracija, neokolageneza i neoelastenogeneza te biostimulacija su ključne riječi – koje se kroz anti-aging postupke koje provodimo trebaju intenzivirati u 40-ima. „Skin cell turnover“, odnosno proces izmjene stanica je fiziološki proces, dobar za našu kožu kojim se mrtve stanice zamjenjuju potpuno novima. Ovaj proces obnavljanja se u 40-ima značajno usporava.

Koliko će biti spor, ovisi i o genetski determiniranim faktorima, ali ipak najčešći vanjski faktor je izlaganje UV radijaciji. Standard u dnevnoj skincare rutini je nanošenje proizvoda s visokim zaštitnim faktorom na kožu lica, vrata, regije dekoltea te dorzuma šaka. Upravo ove navedene regije će prve “otkriti” koliko godina imate.

Koje postupke primijeniti nakon 40-e?

S obzirom na to da nam je tema – koje postupke i uređaje primjenjivati,  odmah moram reći da ne provodim niti jedan postupak samostalno –  uvijek kombiniram najmanje tri, a najčešće i više različitih postupaka – jer se jedino kombinacijom dolazi do dobrih rezultata.

Kao što sam napomenula, sve počinje izmjenom stanica, a ubrzavamo ih prvo kemijskim pilinzima – u kombinaciji s Microneedling metodama, mezoterapijom i PRP-om. Mezoterapijski postupci, osim što su sami po sebi stimulativni, sadrže i aktivne supstancije kojima dodatno djelujemo biostimulativno i regeneracijski.

Unutar tri tjedna kontrolirane mikrotraume postupno cijele te se stare stanice mijenjaju novima – dok se kemijskim pilinzima potiče eksfolijacija i ponovno obnavljanje stanica kože.

Postupci koji će probuditi uspavane fibroblaste

Osim kemijske eksfolijacije i stimulacije, ona može biti i mehanička – odnosno potaknuta svjetlom – a tu je na tronu uvijek neki od mikrodermoabrazivnih postupaka. Oni se mogu koristiti sami ili u kombinaciji s kisikom te u nekoj od varijanti danas popularnih kombiniranih uređaja za čišćenje lica, prilikom čega uz mikroabraziju imamo i elektroporaciju aktivnih supstancija.

Ovaj postupak svakako tron dijeli s abrazivnim laserom, koji također frakcijski izaziva ciljane duboke mikrotraume i regeneraciju te istovremeno i uklanjanje cijele debljine epidermisa, ali i dermisa ako se odlučimo na jaču varijantu. Sve navedene metode se odlično kombiniraju s neabrazivnim, stimulativnim laserskim postupcima – koji su dokazano odgovorni za buđenje uspavanih fibroblasta, stanica odgovornih za produkciju kolagena.

Najbolji nekirurški lifting

Navedenim postupcima potičemo sve regeneracijske mehanizme, a ujedno uklanjamo i  površinske, “loše” slojeve kože te radimo na teksturi, uklanjanju plitkih bora i ožiljaka. Generalno, ovi su postupci namijenjeni buđenju “uspavanih” procesa – zato čine kožu čvršćom, poboljšavaju njen tonus i vraćaju sjaj.

Kad je u pitanju zatezanje opuštene kože, najbolji nekirurški lifting postižemo HIFU uređajima – visoko intenzivnim, fokusiranim ultrazvukom koji također izaziva mikrotraume, ali na tri razine – prvo SMAS, a potom u dermisu i epidermisu.

Procesom cijeljenja između lezija, dolazi do kontrakcije i posljedičnog liftinga kože. Navedeni postupak je idealan za područje vrata i donje trećine lica, ali se može primjenjivati i na svim ostalim dijelovima. S obzirom na to da se proces provodi tijekom 6 mjeseci kroz 4 postupka, u pauzama najčešće kombiniram radiofrekvencijske metode pomlađivanja i filere s kalcijevim hidroksiapatitom za još bolji rezultat.

Upravo je ovaj moćni filer nešto što bih željela posebno istaknuti kad je u pitanju pomlađivanje u 40-ima. Naime, mikrosfere kalcijevog hidroksiapatita uklopljene su u nepirogeni celulozni gel s vodom i glicerinom. Na mikročestice se lijepe fibroblasti, čime započinje njihova aktivacija te započinje proizvodnja kolagena i elastina – a taj proces traje dugo. Dakle – imamo dugotrajan filer idealan za konturiranje, podizanje i nekirurški lifting.

Održavajte rezultate – dva puta godišnje

Kada se svi navedeni postupci redovito provode i postanu neka vrsta rutine, tada je dovoljno dva puta godišnje održavati učinjeno – te eventualno dodati malo botulinum toksina, hijaluronskih filera ili boostera. Također, važno je uvesti pravilnu njegu kože i svakodnevno nanositi kvalitetne aktivne supstancije koje će podržavati potaknute procese.

Činjenica je da svi navedeni postupci odgađaju potrebu za invazivnim, kirurškim intervencijama. Kada za njih i dođe vrijeme, tada ne posežite za prekomjernim neinvazivnim postupcima koji će dovesti do tzv. prekomjernih korekcija i kose se sa svim zakonima estetike.

Pročitajte još i ...