Dr. Nikola Milojević: Dva revolucionarna tretmana za oblikovanje tijela i uklanjanje masnih naslaga

Smrzavanje masnih naslaga krioterapijom, ili kako se sada kolokvijalno to u svijetu zove „coolsculpting“ (prema aparatu koji proizvodi kompanija Allergan) danas je hit u oblikovanju tijela i najpoželjniji tretman estetske medicine uopće. Međutim, iskustvo u svijetu estetske medicine rezultiralo je još jednom važnom spoznajom – kombinacija tretmana poželjna je za što bolje rezultate.

Kao što se za pomlađivanje i uljepšavanje lica koriste botox i fileri ili pak tretman krvnom plazmom i dermalnim rollerom, tako se za tretmane tijela kombiniraju tehnologija smrzavanja masti sa zagrijavanjem, tj. CryoVac i Med Contour Multipower. Na engleskom je tretman nazvan „fire and ice“ (vatra i led), a rezultati su učinkoviti i brzi. Estetska medicina je napravila još jedan veliki korak naprijed.

kolumnist dr. Nikola Milojević
kolumnist dr. Nikola Milojević

18,7% Hrvata je pretilo

U nedavnom medicinskom istraživanju na pitanje što bi željeli promijeniti na sebi estetskim zahvatima, 78% ispitanih priznali su da ih najviše muče masne naslage i težina. Na drugom mjestu je uklanjanje podočnjaka za što se odlučilo 45% ispitanika. Dakle,većina želi istopiti kilograme i stanjiti svoju figuru.

Opsesija žena i muškaraca težinom i suvišnim kilogramima obilježila je 20. i 21. stoljeće zapadnog svijeta. Sve manje se krećemo, nedovoljno vježbamo, češće nam je nadohvat ruke nezdrava nego zdrava hrana, samozavaravamo se raznim izlikama i promjenu odgađamo za neko tamo „sutra“. I statistike pokazuju da su ljudi razvijenog svijeta sve teži, da ima sve više pretilih. Prema podacima Eurostata, Hrvatska je od 28 članica Europske unije na osmom mjestu po broju pretilih ljudi, točnije 18,7% Hrvata je pretilo, što je 15,9 % više od prosjeka EU.

Četvrtina pretilih je u dobi između 45. i 74. godine, ali zabrinjava i podatak da je u porastu pretilost već od 35. godine, pa tako u dobnoj skupini od 35. do 44. godine života onih s prekomjernom težinom ima 18,7%. U nas je, u odnosu na druge zemlje EU, značajno veći broj pretilih muškaraca (20,7%) u odnosu na žene (16,8%).

profimedia-0303819292

Niz metoda za uklanjanje masnih naslaga

Debljina i pretilost nisu puki estetski problem, nego – vrište svi mediji već godinama – ugrožavaju zdravlje. Današnja medicina, koliko god naglašavala važnost prevencije, ipak ima i niz metoda za smanjivanje i uklanjanje masnih naslaga, osobito za one koji teže i estetskom dojmu.

Još početkom 1960-ih godina talijanski ginekolozi Arpad i Giorgio Fischer prvi su opisali metodu nalik današnjoj liposukciji. Dr. Boško Milojević u Zagrebu je već 1967. počeo primjenjivati metodu liposukcije. Francuski kirurg dr. Yves Gerard Illouz 1982. godine u stručnoj je literaturi opisao metodu liposukcije sa sukcijom i tumescentom. Metoda se proteklih desetljeća stalno usavršavala pa je liposukcija postala jedan od najpopularnijih estetskih tretmana u svijetu.

Victoria's Secret has posted a photo on Twitter with the following remarks: Besties. Babes. Body By Victoria. Twitter, 2015-09-17 18:08:09. Photo supplied by insight media. Service fee applies. This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 259049232, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Trenutno je Vaser lipo, ultrazvučna liposukcija, koju smo u Hrvatsku uveli 2011. godine, zlatni standard liposukcije, ali ova kolumna nije o tome. Kao strastveni nekirurški liječnik estetske medicine, uvijek tražim neinvazivne metode, brze i učinkovite jer živimo brzo pa želimo i takve rezultate, bez posljedica.

Kada sam postao član British College of Aesthetic Medicine u Velikoj Britaniji, na prvom kongresu u Barceloni 2006. godine fascinirano sam slušao o nekirurškim tretmanima za oblikovanje tijela i uklanjanje masnih naslaga. Laserske metode, radiofrekvencija, ultrazvuk… Mogućnosti su me zapanjile.

Accent, Ultrashape, Zerona, Smartlipo, Triactive plus i Med Contour – sve su to poznata imena povijesti i sadašnjosti nekirurškog oblikovanja tijela, ali metoda „coolsculpting“ u kombinaciji s „fire and ice“, koja je vrlo popularna u SAD-u i Velikoj Britaniji, približila je nekirurško uklanjanje masnih stanica savršenstvu.

German fashion model Alena Blohm stars in 'Wanderlust' Spring 2015 collection by For Love and Lemons., Image: 215173207, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

“Fire and ice” metoda daje zapanjujuće dobre rezultate

„Coolsculpting“ je metoda krioterapije ili zamrzavanja masti. Ukratko, masno se tkivo na odabranim mjestima zamrzne na točno određenoj temperaturi na 40 – 60 minuta. Za to se vrijeme masne stanice kristaliziraju i raspadaju, a potom se postupno izlučuju iz organizma sljedećih nekoliko tjedana. Mast nije otporna na niske temperature te se raspada kada je ohlađena, a ostalo tkivo ostaje netaknuto. Zvuči li to nemoguće i predobro da bi bilo istinito?

Ispričat ću vam i zanimljivost koja je prethodila znanstvenim istraživanjima o učinkovitosti smrzavanja masti. Naime, postojala je studija u kojoj su uspoređene djevojčice koje su često konzumirale sladoled s onima koje nisu. Pokazalo se da su djevojčice koje su često konzumirale sladoled imale puno veće rupice u obrazima. Razlog? Često hlađenje obraza sladoledom je smanjilo masne naslage u obrazima. Tako je ta naizgled bizarna, ali fascinantna spoznaja potaknula znanstvenike da se više posvete istraživanjima pa su naposljetku izumljeni aparati za ciljano hlađenje masnih stanica koje će tijelo izlučiti prirodnim putem.

Osim toga, postoje i razne „kriosaune“ i „krio facial“ tretmani. Tako i moj prijatelj, fizioterapeut Krešimir Abičić u Infinitum progresumu mnoga medicinska stanja tretira upravo brzim i kratkim pothlađivanjem tijela. Kriosauna vrlo djelotvorno upotpunjuje standardne načine liječenja dermatoloških problema, razna bolna stanja kralježnice i zglobova, reumatološke probleme, ozljede i slično. Abičić kaže da je primijetio kako kriosauna dobro djeluje i na kožu, koja postaje zategnutija, mekša i glađa.

, , 31, May 2016.- Celebrity model Kendall Jenner is the face of Magnum Double Ice Cream campaign ©DJ / LAN - 31/5/16 **HANDS OUT pics**, Image: 288175236, License: Rights-managed, Restrictions: Pictures in this set: 4 As the promotional pictures in this set are defined as 'Hands Out', the supplier can´t be considered responsible of subsequent sales or any other legal matter concerning to the material provided. These promotional pictures has been provided without  any compromise between the parts and it is only under the responsibility of the recipient, who acknowledges the reception of these pictures as 'Hands Out'., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Target Press

Hlađenje je “in”

Dakle, hlađenje je „in“ u cijeloj medicini (znamo, primjerice, da se Christiano Ronaldo kupa u kadi leda nakon svake utakmice). Kako to funkcionira? Pomoću posebnog sukcijskog aplikatora usisavaju se masne stanice na određenom dijelu tijela, potom se na sat vremena ohlade na -2 do -4 stupnja Celzijusa. Tako dobijemo „ledenu kocku“ koju onda masiramo.

Budući da je mast manje otporna na niske temperature od okolnog tkiva, selektivno oštećujemo samo njih, a uz propisanu dijetu i fizičku aktivnost, te se stanice izlučuju iz tijela prirodnim putem. Rezultati su vidljivi nakon 6 tjedana. To je bezbolan i ugodan tretman, bez nuspojava, a već su 1 – 2 tretmana dovoljna za vidljive rezultate. Koristimo aparat CryoVac i za sada jedini radimo „coolsculpting“ tretmane u Hrvatskoj.

Za kraj, a nije epizoda Igre prijestolja, tretmani „fire and ice“ napadaju masne naslage iz dijametralno različitih pozicija: prvo ih smrznemo CryoVac uređajem, a potom Med Contour Multipower aparatom zagrijemo radiofrekvencijom i ultrazvukom. Rekoh na početku, kombinirani tretmani u estetskoj medicini daju najbolje rezultate. Taj svjetski trend radimo u Poliklinici Milojević: ništa nije prepušteno slučaju i uvijek ste u najboljim rukama.

Pročitajte još i ...