Tko (ne)želi starjeti dostojanstveno?

Sex and the City 2 (2010) Cynthia Nixon, Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis *Filmstill - Editorial Use Only*, Image: 303819264, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Film Stills

Pričajući s jednom poznanicom o tome koliko smo se kulturološki promijenili unatrag 30-ak godina, ona se sjetila jedne zgode. To ljeto, osamdeset i neke, skupilo se cijelo društvance kod njezine tetke u nekom malom selu u Slavoniji gdje se gledao Splitski festival. Najednom izađe na scenu Tereza Kesovija.

Predivna Tereza sa spektakularnim glasom trebala je očarati sve prisutne. Svi su buljili u Terezu, otvorenih usta i razrogačenih očiju. Objesila im se vilica, ali ne zbog Terezinog glasa… Najednom je tetka izustila: „Pa ona se obrijala ispod ruke!“ S istom dozom šoka, nevjerice, pa čak i gađenja u glasu s kojom se danas komentiraju žene koje se ne briju ispod ruke.

ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE, from left: Lily Cole, Jourdan Dunn, Suki Waterhouse, Alexa Chung, 2016., Image: 295077659, License: Rights-managed, Restrictions: ©Fox Searchlight/Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Nedepilirane ženske noge nekad su bile normalna pojava

Baš kao pazusi, i nedepilirane ženske noge nekad su bila normalna pojava. Zimi bi se dlačice nazirale ispod najlonki boje kože, a ljeti slobodno lepršale na vjetru, bez da im to itko ozbiljno zamjeri. Možete li danas zamisliti ženu kako na poslovnom sastanku ili dejtu zamamno prebacuje nogu preko noge… a ne zna se koja je „čupavija“? Ne, naravno.

„Brkatih“ žena više nema čak ni u cirkusu. Zašto bi imale komplekse zbog malo aktivnijih muških hormona kada se depiliranje nausnice nalazi na „meniju“ svakog kozmetičkog salona. Štoviše, u jednom sam razgovoru s prijateljicama napravila malu anketu i došla do podatka da od njih šest, četiri depiliraju nausnicu. I ne srame se to priznati.

Absolutely Fabulous: The Movie (2016) - filmstill

“Devijacija septuma”

Neke naše navike i stvari koje su prije pedeset ili trideset godina bile doživljavane kao ekstravagantne i neuobičajene, danas su normalna stvar. Ono što je nekad bila depilacija, dugo su vremena bili estetski zahvati. Sigurno poznajete barem jednu ženu iznad četrdesete koja je prije desetak godina operirala nos, a koja dan danas naglašava da je to napravila zbog „devijacije septuma“, iako je više nego jasno da je riječ o klasičnom estetskom zahvatu. Zašto laže? Neugodno joj je. Boji se ismijavanja. Nije svjesna da klinke od dvadeset danas ponosno objavljuju da idu „srediti uši“ ili nos i da je to postao mainstream. Zašto bi bilo okej bojati kosu u lažnu nijansu, ali nije okej imati „lažne“ grudi? Ako ste tako sretniji i samopouzdaniji, nemate zašto dvojiti (iako samopouzdanje ima i uvijek će imati puno više veze sa životnim stavom, a manje s veličinom košarice).

Kristin Davis, Sarah Jessica Parker, Cynthia Nixon, Kim Cattrall in film "SEX AND THE CITY 2" - 2010, Image: 164368633, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Allpix Press

Ono što je bila depilacija pazuha, danas su botox i fileri

Ono što je depilacija pazuha bila prije 30 godina, pa zatim estetski zahvati, danas su botox i fileri. Obožavam kada moje „dobro informirane“ prijateljice kažu da će one „starjeti dostojanstveno“. Zamijenit će svoj prekrasni sombre ili ombre dostojanstvenim sjedim vlasima? Naravno, to im ne pada na pamet.

Ima i onih koji stare dostojanstveno uz pomoć filera ali o tome šute jer… Zapravo nisam sigurna zašto. Žele uvjeriti sve oko sebe da je normalno imati četrdeset i biti bez bora (a da ne živite na Tajlandu) ili im je možda neugodno jer misle da je to „površno dotjerivanje samo za celebove“.

Istina, veseli nas kada saznamo da se neka (po mogućnosti hrvatska) zvijezda podvrgnula filerima i botoxu, jer je to čini: a) nesavršenom – jer da je savršena, ne bi starjela i b) nesigurnom – jer da je sigurna u sebe, ne bi to radila. Obično se dokoni forumaši ispod takvih fotografija i vijesti sprdaju, osuđuju, kritiziraju, zgražavaju… Kao što je tetka s početka priče bila zgrožena Terezinim pazuhom.

Absolutely Fabulous: The Movie (2016) - filmstill

Proći će još koja godinica dok ljudi shvate da primjenjivati botox i filere ne znači ići na operaciju i da će takve stvari, ako već nisu, vrlo brzo postati dio „uobičajene higijene tijela“. Nešto što vam pomaže da se osjećate mrvicu bolje, onako kako se osjećate kad izađete iz frizerskog salona s novom frizurom ili se vratite kući sa sata aerobika umorni, ali zadovoljni.

I da se za kraj vratimo na „dostojanstveno starenje“. Što to zapravo znači? Svakome nešto različito, ali pretpostavljam da za većinu znači biti aktivan, samostalan i dobro se osjećati u svojoj koži. Nekome je za to potrebna svježa frizura, nekome planinarenje, a nekome fileri. Svaki je izbor za koji se odlučite pravi izbor jer je – ono što vi želite!

Pročitajte još i ...