Dr. sc. Željana Bolanča: Je li nadoknada volumena na sljepoočnicama rješenje za „pad očiju“ nakon 40-e?

Iako su promjene povezane sa starenjem često odraz njege kože, prevencije, ali i genetskih faktora i specifične građe lica, vrlo često su rezultat i životnog stila te svakodnevnih navika. Tako primjećujem da pacijentice koje ulažu u preventivnu njegu kože, tretmane za kvalitetu kože i redovitu hidrataciju te istovremeno slijede pomno osmišljen anti-age plan po preporuci dermatologa ili estetskog liječnika, znakove starenja primjećuju mnogo kasnije.

Piše: Dr. sc. Željana Bolanča, spec. dermatovenerologije

Pročitajte i kolumnu dr. sc. Željane Bolanče: Zamka 1 ml filera 

Spuštanje regije oko očiju nije uvijek posljedica viška kože na kapcima

Kad je u pitanju gornja trećina lica, najčešće promjene koje se javljaju su horizontalne bore na čelu, sitne linije na vanjskim kutevima očiju i „pad“ kapaka.

Dok je izraziti višak kože na gornjim kapcima indikacija za blefaroplastiku – kirurški zahvat kojim se odstranjuje višak kože i otvara pogled, često kod žena iznad 40-e vidim pad u regiji očiju koji nije rezultat viška kože, već manjka volumena u gornjoj trećini lica i naravno kontrakcije mišića ne samo za vrijeme mimike, već i za vrijeme relaksacije mišića. 

Gornja trećina lica gubi „uporište“

Botulinum toxin je najčešći zahvat koji se radi u gornjoj trećini lica, a njime postižemo relaksaciju mišića i onemogućujemo mišićnu aktivnost, što dovodi do smanjenja bora  na čelu u okoloočnom području i laganog podizanja obrva.

Ipak, bore u gornjoj trećini lica nisu posljedica samo pretjerane mimike, već i gubitka volumena u frontalnom dijelu i u području sljepoočnice (temporalna regija).

Kad govorimo o gubitku volumena kao posljedici procesa starenja, najčešće mislimo na usne, jagodice, bradu i liniju čeljusti, no činjenica je kako je vanjski rub obrva i čela, posebice područje sljepoočnica – jednako pogođeno smanjenim volumenom, što za posljedicu ima gubitak prirodne napetosti u gornjoj regiji lica.

OVDJE pogledajte vrhunske pudere s anti-age svojstvima

Rješenje se može kriti u nadoknadi volumena

Ono što je zanimljivo je činjenica da apliciranjem filera u pojedine regije lica, uglavnom djelujemo samo na tu ili susjednu regiju – primjerice, podizanjem obraza djelujemo na obraz, ali i na nazolabijalnu brazdu, no isto tako možemo “skratiti” podočnjake i relaksirati okoloočne mišiće i smanjiti bore. Međutim, apliciranjem filera u temporalnu regiju djelujemo ne samo na volumen te iste regije, već i na cijelo lice, ali to ovisi o mjestu aplikacije filera u temporalnu regiju. Samo promjenom sloja, a kojih u tome dijelu ima 9, možemo imati različite ishode. Postoje tri različite tehnike apliciranja filera; jedna je duboko na kost, druga je u površinskim dijelovima ili između dvije fascije, i treća je subdermalno, odmah ispod kože. 

Tehnika kojom se aplicira filer na samu kost dovodi do povećanja volumena u temporalnoj regiji i manje vidljivosti temporalnog grebena i orbite. Ta se tehnika koristi kod osoba koje imaju tzv. skletinizirajući izgled, gdje je širina gornje trećine lica značajno uža u odnosu na srednju trećinu lica. Na taj način im se ublažava izgled lica, lice dobije nešto više ovalan izgled i sve skupa djeluje prirodnije. 

Rezultat poput blagog liftinga, ali ne može zamijeniti blefaroplastiku

Druge dvije tehnike, osim što nadoknađuju volumen, imaju i fenomen liftinga cijelog lica. To si najbolje možete predočiti pred ogledalom, kada potegnete dio sljepoočnice prema natrag kao da skupljate kosu u visoki rep. Nešto kao mali facelifting pred ogledalom. 

Sve navedene tehnike mogu djelovati i na lateralni rub obrve i malo je podignuti i blago djelovati na vjeđe, ali se filerima u ovoj regiji ne može nadomjestiti blefaroplastika. Dodatak filera u području lateralnog ruba obrve, odnosno ispod može dodatno “popraviti” vjeđu i odgoditi operativni zahvat.

Iz tog razloga sve češće ženama nakon 40-e predlažem „lateralno“ podizanje lica filerima – apliciranjem dermalnih filera na ovo područje možemo vratiti vanjske točke lica u njihove nekadašnje pozicije, čime „povlačimo“ opuštenu kožu, a licu vraćamo mladenačke konture. U stručnim se krugovima ovaj postupak ponekad naziva i „liquid lifting“, jer podrazumijeva prirodno zatezanje lica potpuno neinvazivnim putem, koristeći isključivo dermalne filere.

Što fileri mogu napraviti za podizanje očiju?

Svaki put kad s pacijentom razgovaram o apliciranju filera, važno mi je da shvate kako je lice uvijek potrebno promatrati kao cjelinu. Kao što je spomenuto, “pad” regije oko očiju ponekad ne dolazi od opuštenih kapaka, već smanjenog volumena gornje regije lica.

Iz tog je razloga  važno da je pacijent otvoren za sugestije te da u liječnika ima povjerenja – jer će jedino dobro osmišljen anti-age plan prilagođen individualnim potrebama donijeti zadovoljavajuće rezultate.

Poput tekućeg liftinga

Za razliku od operativnog liftinga, koji je invazivna metoda, filerima težimo kreirati volumen na „lifting točkama“ i time mehanički zategnuti kožu koja je pod utjecajem gravitacije počela izgledati obješeno. Poseban naglasak pritom stavljam na prirodni kut očiju i obrva, kako ne bi došlo do promjena u karakterističnim crtama lica. Upravo je taj potpuno prirodni učinak koji se postiže jedna od najvećih prednosti ovakvog tipa estetskog tretmana.

Osvježen, odmoran izgled i otvoren pogled, bez neprirodno „nategnutog“ ili „prekorigiranog“ dojma rezultat su kojem uvijek težim, a kad je pitanju područje oko očiju – za izvrstan učinak nije potrebna velika količina filera, ali stručna i iskusna ruka – itekako je nužna.

Pročitajte još i ...