Dr. Tomica Bagatin: 3 tretmana s kojima vam makeup ovo ljeto neće biti potreban

Petra Nemcova at arrivals for Rihanna’s 3rd Annual Diamond Ball, Cipriani Wall Street, New York, NY September 14, 2017., Image: 349425454, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Steven Ferdman/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Zrake sunca popravljaju nam raspoloženje, jačaju vitalnost i pomažu nam apsorbirati vitamine. Pored toga, sunce koži pruža brončani ten koji vizualno prikriva nesavršenosti, figuru čini vitkijom, a kožu ljepšom. No, samo naizgled, jer je sunce odgovorno i za ono protiv čega se svi pokušavamo boriti – starenje kože.

Uzmemo li u obzir visoke temperature, sol i vjetar, u ljetnim mjesecima mnogi će osjetiti isušenost i dehidraciju kože koja dovodi do ubrzanog i prijevremenog nastanka bora. Osim na površinu kože, sunce djeluje i na dublje strukture, mijenjajući strukturu kolagena i elastina – glavnih čimbenika napete i mladolike kože. Kratkoročni užitak uz nekoliko mjeseci lijepe i preplanule kože za sobom ostavlja trajna oštećenja i znakove starenja.

Međutim, to ne znači da ne možemo baš ništa poduzeti niti da sunce trebamo u potpunosti izbjegavati. Pravilnom pripremom moguće je kožu održati zdravom i lijepom i pritom minimalizirati buduća oštećenja od sunca.

kolumnist dr. Tomica Bagatin

Koliko vaša koža ima godina?

Kako bismo odabrali najdjelotvorniji tretman i ustanovili što je potrebno baš vašoj koži, u Poliklinici Bagatin svaki plan terapije lica započinje VISIA profesionalnom anali­zom kože lica. Ova precizna analiza stanja kože doktorima i medicinskim kozmetolozima omogućava uvid u svaki detalj kože u der­misu i epidermisu.

Visiom je moguće prikazati i analizirati krvožilne i pigmentne promjene, posljedice UV oštećenja, širinu i stanje pora, prisutnost porfirogenih bakterija te smještaj i dubinu bora. Tek nakon što se ustanove pravo stanje i godine kože, definira se odgovarajući tretman ili kombinacija tretmana namijenjenih hidrataciji i poboljšanju kvalitete kože.

Pružite koži dubinsku regeneraciju

Zrelu kožu posebno je bitno pripremiti za ekstremne ljetne uvjete. Osim što sunce, more i vjetar produbljuju znakove starenja, odgovorni su i za nastanak novih, a zrela je koža posebno osjetljiva na vanjske faktore. Upravo iz toga razloga 10 do 15 dana prije odlaska na godišnji odmor preporučujemo Reviderm Rebalance tretman koji će pripremiti kožu na ljetne uvjete, a koristi od ovog postupka posebno će imati zrelija koža, kao i koža s ožiljcima od akni.

Prvi korak Reviderm Rebalance tretmana je Skin Peeler mikrodermoabrazija kojom se pomoću toka kristala aluminijevog oksida, nježno i bezbolno te na kontroliran način odstranjuje gornji sloj kože. Nakon ovog ciljanog uklanjanja mrtvih stanica, stimulira se snažan rast novih kožnih stanica u bazalnom sloju kože. Nove stanice potom migriraju u gornje slojeve, postupno obnavljajući i zamjenjujući oštećeno tkivo.

Izmjenom stanica regenerira se i osvježava koža, umanjuju bore te licu vraća prirodna blistavost. Čišćenje i priprema mikrodermoabrazijom osnovni je tretman koji ne samo da dubinski regenerira kožu, već je priprema kako bi sva ona njega koju koristite kod kuće uspjela doprijeti do dubljih slojeva kože te kako bi bila djelotvornija.

Nakon mikrodermoabrazije, Reviderm Rebalance tretman dovršava se enzimatskim pilingom i ugodnom masažom lica, vrata i dekoltea kojima se koža intenzivno hidratizira i priprema za ljeto i boravak na plaži.

Detoksicirajući efekt uklanja nečistoće, smiruje upaljenu i osjetljivu kožu te pruža protuupalni učinak, dok nadražena i gruba koža na dodir postaje baršunasto mekana. Na ovaj način koža će lakše podnijeti izlaganje suncu, uz obavezno korištenje zaštitnog faktora.

Spriječite hiperpigmentacije

Smeđe mrlje na koži svima su poznata posljedica prekomjernog izlaganja sunčevim zrakama. S prvim zrakama sunca zimi skrivene hiperpigmentacije izlaze na vidjelo, narušavajući tako izgled kože i dodajući i do 15 godina svakome licu.

Hiperpigmentacije nastaju prekomjernom proizvodnjom melanina, pigmenta koji našoj koži, kosi i očima daje prirodnu boju. Tvornica melanocita u potkožju ubrzano isporučuje melanin kada je na to potakne sunce, zbog čega je prije izlaganja suncu važno zaustaviti samu proizvodnju, distribuciju te isporuku hiperpigmentacijskih mrlja na površinu kože.

Prvi korak u blokiranju nastanka hiperpigmentacija je nanošenje SpotEx koncentrata koji ispravlja hiperpigmentacije i sprječava nastanak novih, nakon čega se za potpuni učinak nanosi proizvod sa zaštitnim faktorom. Provodite li mnogo vremena na otvorenom, ovaj je korak ključan za sprječavanje mrlja, posebno ako je vaša koža sklona njihovom razvoju.

Iako ih je poželjnije spriječiti, ako već imate hiperpigmentacije, one se mogu ukloniti tretmanima mikrodermoabrazije, Dermapena i lasera, čime se postiže ujednačen ten. No ovaj se korak preporučuje napraviti tek nakon ljeta, a do listopada hiperpigmentacije možete držati pod kontrolom pomoću navedenih proizvoda.

Tretman koji dokazano pomlađuje kožu i vraća blistavost

U svijetu dermalnih filera velika je novost filer Volite kojim se poboljšava kvaliteta kože. Ovim se proizvodom koža dokazano pomlađuje, a napredak se mjeri Visia aparatom. Tako se nakon tretmana uočavaju brojne pozitivne promjene na koži – poboljšanje teksture, elastičnosti i svježine kože, uz umanjene nepravilnosti. Sve to rezultira boljom kvalitetom kože koja, pokazuju globalna istraživanja, zaokuplja sve veći broj žena. Čak 56% žena smatra da izgled kože itekako doprinosi njihovoj lijepoj vanjštini i s tim pojmom povezuju epitete „sjajna, svježa i blistava“. Dobra kvaliteta kože sugerira zdrav i njegovan izgled, osjećaj blagostanja, a sve to rezultira psihičkom ravnotežom i osjećajem sreće.

Svojstva Volite preparata poboljšavaju hidrataciju i teksturu kože, a također pospješuju i njezinu glatkoću. Uz ublažavanje bora na licu, filer Volite donosi svojevrsnu revoluciju jer se njime mogu pomladiti i ruke te područje vrata i dekoltea.

Idealan je odabir za ljetne mjesece, čineći kožu svježom, blistavom, mekom, podatnom i elastičnom. Uz ovaj tretman lice ćete moći odmoriti od teških pudera cijelo ljeto, jer će potaknuti prirodnu blistavost kože, što će ljubiteljicama prirodnog izgleda biti idealna alternativa makeupu.

Botoxom protiv znojenja

Pretjerano znojenje (hiperhidroza) najviše dolazi do izražaja na području pazuha, dlanova i stopala, s naglaskom na ljetni period u godini. Ljude s ovim problemom ne muči samo znojna odjeća i mokre ruke, već i iritacija kože te društvena nelagoda.

Agencija za hranu i lijekove je 2004. godine odobrila uporabu botoxa u liječenju hiperhidroze, a tretman se u Poliklinici Bagatin rabi u svrhu sprječavanja pretjeranog znojenja pazuha. Ubrizgavanjem botoxa u kožu utječe se na putovanje signala između završetaka živaca i žlijezda znojnica u koži. Tako botox djeluje poput prepreke zbog čega žlijezde znojnice ostaju neaktivne.

Ovaj tretman uistinu je spas za ljude koji se pretjerano znoje, a u zdravstvenom smislu ne postoji niti jedna štetna posljedica. Osim što će se sprječavanjem prekomjernog znojenja umanjiti iritacije kože, spriječit će se i neugodne posljedice poput mokrih mrlja na odjeći.

Ako određene krojeve, boje i materijale izbjegavate zbog sklonosti pretjeranom znojenju, uz ovo rješenje svoje ljetne outfite možete birati bezbrižno, a s obzirom na to da nam se bliže neizdržive vrućine, sada je idealno vrijeme za dolazak na tretman.

Pročitajte još i ...