Dr. Davor Mijatović: Nacionalni trener za estetsku kirurgiju dojke

Najpoznatiji hrvatski plastičar i nacionalni trener za rekonstrukciju i estetsku kirurgiju dojke, prof. dr. sc. Davor Mijatović otkrio je zanimljive podatke zašto se žene odlučuju za povećanje grudi, koliko je ovaj zahvat popularan i kako odabrati veličinu implantata.

Breast Implant scars

Različiti razlozi

Dr. Mijatović kazao je kako se žene danas za implantate najčešće odlučuju s 20 do 40 godina, ali u zadnje vrijeme i sve više i s 50 godina i više.

Razlozi su različiti. Često se radi o tome da su dojke izgubile formu ili su asimetrične i, naravno, o slučajevima kada se želi povećati volumen dojki. No, napominje da dame moraju biti vrlo oprezne kada se odlučuju na taj zahvat. Prije svega, moraju ga raditi kirurzi za plastičnu kirurgiju jer kod nas se time bave i oni koji nisu kvalificirani za taj posao.

profimedia-0212331652-b

Više od 2 000 zahvata godišnje

Prema njegovom saznanju, u Hrvatskoj se godišnje obavi preko 2 000 operacija u kojima Hrvatice, ali i mnoge dame iz inozemstva nastoje uljepšati svoje grudi te doskočiti nesavršenostima upravo u našoj zemlji.

Upravo iz tog razloga osjeća ogromnu odgovornost kada je u pitanju obrazovanje i edukacija novih naraštaja plastičnih kirurga koji se bave rekonstrukcijom i plastičnom kirurgijom dojke.

Napomenuo je da je vrlo bitan dogovor liječnika i pacijentice prije operacije, želje pacijentica treba poštivati, ali liječnik uvijek treba reći „ne“ kada su u pitanju nerealni zahtjevi za, primjerice, prevelikim silikonskim umecima.

Oblik implantata

Prof. Mijatović preferira stavljanje implantata ispod mišića jer se tako smanjuju moguće komplikacije, a to je važno i za buduću dijagnostiku vezanu za bolesti dojke kako bi se vidjela granica između implantata i žljezdanog tkiva.

Većina žena kojima operira grudi izabire tzv. anatomske implantate jer s njima dekolte izgleda mnogo bolje i prirodnije od okruglih push-up umetaka.

profimedia-0256286986-b

Kako odabrati veličinu implantata?

Dr. Mijatović kaže da veličina i oblik implantata ovise o tome koliko su udaljene bradavice kada se napravi trokut od središnje točke na vratu do bradavica te kolika je debljina žljezdanog tkiva. Kada je ta udaljenost od 17 do 20 centimetara, ugrađuje se mali implantat, a ako je udaljenost od 17 do 22 centimetra, radi se sa srednjim, dok se u slučajevima u kojima je veća od 20 centimetara može ugraditi i veliki umetak.

Profesor napominje da sve dame koje ugrade silikonske umetke moraju dobiti certifikat iz kojeg je vidljivo tko je proizvođač, kada je implantat proizveden i neke druge karakteristike. Ako toga nema, gotovo je sigurno da je ugrađeno nešto upitne kvalitete.

Pročitajte još i ...