Dr. Tomica Bagatin: Tretman u 8 točaka za potpuni lifting lica

21st Annual Hollywood Film Awards. The Beverly Hilton, Beverly Hills, California. Pictured: Angelina Jolie. EVENT November 5, 2017 Job: 171105A1, Image: 354727349, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Svako je lice jedinstveno, no procesi starenja poput opuštanja kože, gubitka volumena i promjene kontura lica, zajednički su svima. Analiziramo li problematiku starenja i fiziologiju ovog prirodnog procesa, uvidjet ćemo da smo, usprkos različitoj fizionomiji, svi pogođeni jednakim posljedicama starenja.

Polazeći od ove pretpostavke, brazilski plastični kirurg Mauricio de Maio razvio je metodu MD kodova kojom je promijenio standarde pomlađivanja u svijetu estetske medicine. Radi se o detaljnom mapiranju lica kojim se obilježavaju ključne točke, kako bi se postigli prirodni rezultati i skladno pomladilo lice.

Jedinstvena metoda izvodi se Juvéderm hijaluronskim filerima (Vycross tehnologija), točno određene gustoće za svaku točku, a ova tehnika primjenjiva je na svako lice. Standardizirana metoda osmišljena je kako bi baš svakom licu, koliko god ono različito bilo, omogućila najbolji mogući i potpuno prirodni rezultat.

8 pravih točaka dovoljno je za facelifting bez noža

„Lifting lica u 8 MD točaka“ označio je prekretnicu u apliciranju filera. Ovu je metodu 2010. godine osmislio dr. de Maio, prikazujući kako se kroz samo 8 ključnih točaka može napraviti nekirurški facelifting, dakle bez potrebe za kirurškom zahvatom. Tretiranjem čeljusti, srednjeg lica (obraza i jagodica), kroz 8 definiranih točaka, postiže se potpuni facelifting i djeluje na različite znakove starenja.

Kako bi se djelovalo na sve znakove starenja i preparat prilagodio potrebama svakog klijenta, Allergan je razvio Juvéderm hijaluronske dermalne filere različite gustoće koji se koriste za čitav niz primjena – od popunjavanja volumena, do lifting efekta, ublažavanja dubokih i finih bora te poboljšanja kvalitete kože.

EXCLUSIVE-Cancun, Mexico -10/18/16-Adriana Lima at Breathless Riviera Cancun Resort And Spa -PICTURED: Adriana Lima -, Image: 303444711, License: Rights-managed, Restrictions: EXCLUSIVE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Svako lice može se podijeliti u 75 točaka

Iako pojedine regije lica stare brže, starenje nije izoliran proces. Čak i kada nam se čini da se posljedice godina najviše očituju na području oko usana ili oko očiju, starenje pogađa cijelo lice, sve regije i strukture, bilo to izraženo više ili manje. 

Upravo zato u Poliklinici Bagatin plan pomlađivanja hijaluronskim filerima kreće od mapiranja lica kojim se određuje slijed, učestalost i primjena tretmana.

dr. Tomica Bagatin i Ana Begić Tahiri

„Karta“ lica slaže se prema  MD kodovima, a svako se lice može podijeliti u 75 točaka od kojih svaka regija ima svoje ključne točke. Startna pozicija i temelj cjelokupnog pomlađivanja lica krije se u 5 točaka regije obraza koje se nadopunjavaju i kombiniraju s točkama jagodica, očiju i brade.

Osim što pruža putokaz izvođenju tretmana, MD tehnika osigurava kontrolu, jer je za svaku točku predviđena optimalna gustoća filera, a prilikom aplikacije ne trebaju se uvijek obuhvatiti sve točke. Tako se, primjerice, za lifting lica koristi Juvéderm Voluma, a za suptilnije korekcije i mlađe pacijente, najčešći je izbor Juvéderm Volift.

Spoj univerzalnih MD kodova, standardizirane procedure i potpuno prilagođeni materijali omogućili su pomlađivanje svih regija lica s potpuno prirodnim rezultatima. Jednostavno u teoriji, u praksi to znači prepoznati kako su povezani različiti znakovi starenja – što je uzrok, a što posljedica.

Opuštena čeljust tretira se podizanjem obraza

Detektiranje uzroka problema jedna je od najvećih prednosti MD kodova. Opuštena linija čeljusti i duboke nazolabijalne bore najčešći su razlozi zbog kojih se klijenti odlučuju na tretmane pomlađivanja, a ovim je znakovima starenja zajednička točka obraza.

Kako bi se napravio slijed pomlađivanja i točke tretiranja, prvi su korak konzultacije. U Poliklinici Bagatin, uz klasično fotografiranje, koristimo čak i Vectra XT 3D fotosimulator na kojemu možemo poslikati klijenticu i objasniti joj problematične regije koje bi trebalo tretirati. 

Naime, kako bi se zategnula linija čeljusti, potrebno je podići lice. Zbog toga se filer aplicira u obraze, a potom se odlučuje je li potrebno pojačati lifting efekt ili korigirati periorbitalnu regiju i bradu. 

Marion Cotillard at arrivals for 2015 Film Independent Spirit Awards Nominee Brunch, BOA Steakhouse in West Hollywood, Los Angeles, CA January 10, 2015., Image: 215011504, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use; Xavier Collin/Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

I u slučaju korekcije omraženih nazolabijalnih bora, temelj je tretiranje obraza i jagodica. Lifting efektom „otvorit“ će se lice i podignuti obrazi, a samim će se time smanjiti istaknutost nazolabijalnih bora i napeti koža lica. U protivnom, kada bi se tretirala samo bora, postigla bi se punoća u tretiranom dijelu lica i smanjila bi se bora, ali uz neprirodan izgled. No, kada se zaista djeluje na problem, lice se cjelokupno pomlađuje, što je ustvari i cilj svakog tretmana. 

Filozofija MD kodova obuhvaća cijelo lice, pa tako i područje oko očiju. Želite li pomladiti gornju trećinu lica, tretiraju se obrazi, temporalna regija, a potom oči. Ovim se načinom indirektno otvaraju oči, podižu obrve, tretiraju kapci, a za potpuno osvježenje mogu se tretirati i podočnjaci.

Baš kao na fotografiji iz mlađih dana

Revolucionarna metoda MD kodova pružila je potpuno kontrolirani proces pomlađivanja kojim se postižu najbolji rezultati. Nakon analize lica, definiranja problematike i razgovora s klijentom, pomoću mapiranja lica moguće je jasno procijeniti potrebnu količinu preparata i kreirati dugoročni plan pomlađivanja, s kojim neće biti potrebe za kirurškim zahvatom.

Tretiranjem pravog problema, postiže se dojam cjelokupno pomlađenog lica, a sam postupak moguće je reproducirati – svaki put kada napravimo tretman, dobit ćemo isti ili slični rezultat.

Prirodan rezultat i sklad lica uvijek je krajnji cilj, zbog čega svojim klijentima savjetujem da donesu fotografiju iz mlađih dana, kako bismo vidjeli prirodne crte lice i postigli prirodne rezultate. Tako uz detaljnu analizu, preciznu ruku i kvalitetan plan, licu možemo „skinuti“ i 10-ak godina, a fotografiju iz mlađih dana pretvoriti u trenutnu stvarnost.

Pročitajte još i ...