Gdje u Hrvatskoj napraviti transplantaciju kose?

Iako nije riječ o problemu koji narušava fizičko zdravlje, gubitak kose može značajno narušiti psihičko i emocionalno stanje pojedinca – pogotovo kada je riječ o ženama.

70% muškaraca i 30% žena susreće se s ovim problemom

Naša kosa ne raste uvijek jednakom brzinom, zapravo, čak niti ne raste čitavo vrijeme. Njen životni ciklus karakterizira rast u ciklusima, a s vremenom prelazi u stanje mirovanja. Folikule sve sporije proizvode nove vlasi, a stare i dalje opadaju, zbog čega čitavo vlasište počinje izgledati prorijeđeno.

Gubitak kose ili alopecija je opadanje, odnosno gubitak dlaka s glave, ali i drugih dijelova tijela. Genetska predispozicija i starenje samo su neki od mnogobrojnih faktora koji ga mogu izazvati, a prema statističkim podacima, gubitak kose javlja se kod gotovo 70 posto muškaraca. Iako je ova pojava među ženama bitno rjeđa, i dalje nije zanemariva – procjenjuje se kako će se gotovo trećina žena prije ili kasnije suočiti s pojačanim gubitkom kose.

Što pomaže?

Najčešća vrsta gubitka kose kod muškaraca i žena – čak 95 posto svih alopecija, je androgena ili androgenetska alopecija. Ona najčešće varira od normalnog vlasišta prije puberteta do izražene ćelavosti, kod koje kosa preostaje samo na potezu od sljepoočnice do zatiljka. Za razliku od muške, ženska androgena alopecija odlikuje se održanim vanjskim granicama površine rasta kose, a kosa se prorjeđuje na tjemenu.

Jedno je zajedničko ženama i muškarcima – riječ je o stanju koje nam može negativno utjecati na samopouzdanje i bitno narušiti sliku o sebi. Danas je na problem pojačanog ispadanja kose moguće djelovati šamponima, specijaliziranim topikalnim pripravcima, ali i tretmanima poput mezoterapije i PRP postupka u dermatološkim ordinacijama.

Ipak, kad je u pitanju značajan (ili potpuni) gubitak vlasi s određene regije, jedino kompletno rješenje je transplantacija kose.

Najsuvremenija metoda – oduševljava liječnike diljem svijeta

Govorimo li o svjetskoj razini, najpopularnije destinacije za presađivanje kose su SAD i Turska, no za transformaciju kose i vlasišta ne morate potegnuti tako daleko. Nekoliko se domaćih poliklinika može pohvaliti izvrsnim rezultatima presađivanja kose – a većina ih koristi najsuvremeniju metodu naziva FUE (Follicular Unit Extraction).

Riječ je o najnaprednijem načinu presađivanja kose i tretiranja ćelavosti, koji se bazira na uzimanju zdravih folikula sa stražnjeg i postraničnog dijela skalpa te njihovo presađivanje u prednji prokrvljeni dio vlasišta. Za razliku od klasičnog kirurškog pristupa, FUE metoda podrazumijeva vrlo male ubode, jer je promjer korištenog instrumenta manji od 1 milimetra.

Najveća posebnost ove napredne metode je u tome što se svaki folikul kose zasebno ekstrahira i implantira u drugi dio vlasišta – na taj je način trauma za donorsku regiju manja, oporavak brži, a rezultat možemo u potpunosti kontrolirati preciznim smještajem folikula.

Ne ostavlja ožiljke i postiže “savršeni prijelaz”

Specijaliziranim instrumentom liječnik izvodi iznimno male, oku jedva vidljive incizije na tjemenu – na kojima se nalazi folikul, pri čemu svaki od folikula može sadržavati nekoliko vlasi. Nakon toga, slijedi implantacija zdravih folikula u regiju na kojoj želimo popraviti gustoću kose. Ono što je pacijentima iznimno važno je činjenica da FUE metoda transplantacije kose ne ostavlja ožiljke (za razliku od klasičnih kirurških metoda koje su se ranije češće primjenjivale), pa osoba nakon zacjeljivanja može nositi i vrlo kratku kosu – što je iznimno važno muškim pacijentima.

Liječnici ističu kako jedino ovom metodom mogu postići “savršeni prijelaz” – izgled vlasišta u kojem se uopće ne može vidjeti razlika između regije na kojoj je napravljena implantacija od ostatka vlasišta. Ova je metoda također potpuno prilagodljiva željama i potrebama pacijenta – ne postoji određen broj folikula koji mora biti presađen, već se o broju jedinica folikula odlučuje u dogovoru s liječnikom. Nekim će pacijentima biti potreban manji broj transplantiranih jedinica kako bi popravili gustoću na određenoj regiji, dok će drugi željeti u potpunosti vratiti nekadašnji izgled regiji koja je u potpunosti ostala bez kose.

Gdje se ovom postupku podvrgnuti u Hrvatskoj i kakve su cijene?

U Hrvatskoj postoji nekoliko specijaliziranih adresa na kojima možete napraviti ovaj zahvat – a cijene ovise o poliklinici te naravno, zahtjevnosti slučaja.

Među najistaknutijima je svakako Poliklinika Maletić, čija je vlasnica dr. Ana Maletić,  spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije. Riječ je o stručnjakinji svjetskog glasa te jedinoj liječnici iz Hrvatske primljenoj u ISHRS,  Svjetsko udruženja najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose.

Prije i poslije, transplantacija kose u Poliklinici Maletić

Cijena transplantacije kose po FUE metodi u ovoj poliklinici iznosi 15 do 30 kuna po folikularnoj jedinici, dok je cijena full-strip metode 7500 kuna.

Ovom se zahvatu možete podvrgnuti i u Poliklinici Bagatin, u kojoj će vas presađivanje kose po FUE metodi stajati 1.500 kuna za 100 jedinica (pri čemu svaka jedinica ima u prosjeku 2,5 dlake).

Transplantacija kose FUE metodom u Poliklinici Bagatin

Zagrebački pacijenti ovaj zahvat mogu potražiti i u Dermatologiji Ivana Nola te u Poliklinici Pantovčak, a cijene se kreću oko 15 do 20 kuna po jedinici.

U Splitu se ovom metodom presađivanja kose iznimno uspješno bavi dr. Vanja Kljaković Gašpić iz Poliklinike Nova,  u čije se stručne ruke s povjerenjem prepustio i celebrity chef Ivan Pažanin.

Poliklinika Nova

Dalmacija ima još jednu adresu na kojoj možete potražiti pomoć nakon gubitka kose – dubrovačka poliklinika Marin Med transplantaciju kose izvodi po cjeniku sličnom ostalim poliklinikama – a ovisno o potrebnom broju jedinica, čitav će vas zahvat vjerojatno stajati između 25 i 40 tisuća kuna.

Pročitajte još i ...