Glikacija – ili kad šećer uzrokuje bore

Znate li što je to glikacija? I zašto vam o njoj pišemo? S tim smo se pojmom po prvi put susreli čitajući sada već kultnu knjigu ‘Glukozna revolucija” francuske autorice i biokemičarke Jessie Inchauspé. Shvatili smo tada da je riječ o procesu preuranjenog starenja te da je izravno povezan s unosom šećera.

Jessie Inchauspe

Naime, prema mišljenju stručnjaka, tri smrtna grijeha, kada je koža u pitanju su famozna tri S ili na engleskom: smoke, sugar, stress – cigarete, šećer i stres. Ako ih konzumiramo redovito, a naročito, ako ih naše tijelo dobiva paralelno, doći će do dehidracije, ugaslog tena i podočnjaka. Sve to su zapravo rezultati glikacije.

Što je glikacija i zašto od nje koža stari?

Kako piše Jessie u “Glukoznoj revoluciji”, kada u tijelo unosimo puno šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput bijele riže, kruha i tjestenine, razina šećera u krvi raste i zadržava se ondje. Slijedom toga molekule šećera vežu se za bjelančevine, uključujući kolagen u koži, pri čemu nastaje proces glikacije. To pak uzrokuje kemijske reakcije na koži zbog čega sama površina kože postaje čvršća i manje fleksibilna, a tako prerano stari.

Glikacija dovodi do oštećenja kože iznutra zbog pretjerane konzumacije šećera. To uključuje tri neželjena znaka starenja – bore, pore i gubitak pigmenta. Također, koža se opušta i postaje obješena.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition, u kojem su stručnjaci proučavali prehrambene navike 453 osobe u različitim zemljama, otkrilo je da ljudi koji konzumiraju više ribe, maslinovog ulja i povrća imaju manje bora od onih čija se prehrana temelji na mesu, maslacu, mastima i šećeru. Prerađeno meso, slatki sokovi i pekarski proizvodi povezani su s učestalijom pojavom bora, dok su grahorice, zeleno povrće, orašasti plodovi, jabuke i kruške povezani s usporenim starenjem kože.

Iz svega je vidljivo da proces glikacije negativno utječe na prirodni proces starenja, donoseći tkivima ubrzano starenje te napadajući dragocjene rezerve kolagena. Koža gubi tonus, mekoću i blistavost, a nastaju bore, čak i kod osoba mlađe životne dobi.

Kako izbjeći glikaciju?

Recimo to odmah – ne postoji skincare koji bi djelovao na glikaciju. No, postoji životni stil koji može spriječiti ovaj biokemijski proces. Prvi korak je prilagodba prehrane, a zatim i minimiziranje stresa. Prehrana bogata svježim, sezonskim namirnicama kao što su voće i povrće, dobre biljne masti i nemasne bjelančevine učinit će čudo kada je o glikaciji riječ.

Šećere bi, shvatili ste, trebalo u potpunosti izbaciti iz prehrane, a uvesti razne antistress aktivnosti poput yoge, raznih opuštajućih masaža, meditacija i barem 7 sati zdravog sna noću. Ne smijemo zaboraviti ni SPF tijekom cijele godina, a svakako će koristiti i uzimanje suplementacije antioksidansa. Face yoga, profesionalni tretmani i masaže bit će odličan bonus u borbi protiv preuranjenog starenja.

 

Pročitajte još i ...