Zašto Australke stare brže od drugih žena?

Pred nama je sunčana sezona, i svi se nadamo da ćemo ljeto zaista provesti – vani na suncu. A premda se iznimno veselimo tim trenucima, ne smijemo zaboraviti na – zaštitu.

Svi već dobro znamo da su UV zrake jedan on najvećih krivaca za prijevremeno starenje kože i pojavu bora. To je pokazalo i istraživanje kojim se ustvrdilo da Australke stare 20 godina brže nego žene u Americi ili Europi.

Iako na to nikada ne biste promislili kada pogledate Nicole Kidman, Cate Blanchett, Elle MacPherson ili Kylie Minogue, istraživanje koje su proveli dermatolozi na Monash Universityju otkrilo je da upravo visoka izloženost UV zrakama Australce čini najpodložnijima fotostarenju, posebice ako tome pridodamo njihovu uglavnom svijetlu put i navike poput provođenja vremena vani.

, Image: 292463982, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Australke stare i do 20 godina brže

Istraživanjem, koje je uključivalo 1472 lica iz Azije, Australije, Kanade, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, utvrđeno je da alkohol nema toliki učinak na starenje lica, ali, s druge strane, cigarete koži čine veliku štetu.

„Najznačajniji zaključak je da, u usporedbi s SAD-om, žene u Australiji pojačano i brže gube volumen lica, što je također znak starenja“, za smh.com.au otkriva glavni autor studije, profesor Greg Goodman, dodajući kako prosječna Australka u tom smislu izgleda 10 ili čak 20 godina starije od prosječne Amerikanke.

Takvu pojavu objašnjava time što, iako nanosimo kremu sa zaštitnim faktorom, previše vremena provodimo na jakom suncu. To što smo se namazali kremom, ne znači da se možemo cijeli dan izlagati suncu, smatra.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Ralph & Russo Paris Haute Couture. Autumn/Winter 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 293335667, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Što poduzeti kada je sunce već “napravilo svoje”?

Ako su na vašem licu vidljive posljedice prekomjernog izlaganja suncu, nekoliko je tretmana kojima možete ublažiti bore i pigmentaciju.

Bore mrštilice i bore smijalice uspješno će otkloniti botox, dok će produbljene nazolabijalne bore popuniti hijaluronski fileri. No, ono na što sunce posebno utječe je kvaliteta kože. Naime, prekomjernom izlaganju UV zrakama, koža postaje tanka i dehidrirana. Za oporavljanje kože i brisanje sitnih nepravilnost, bez dodavanja volumena, skinboosteri su tretman koji će osvježiti kožu iznutra.

Restylane Vital i Vital Light omogućavaju nadoknadu prijeko potrebne hijaluronske kiseline u koži. Vlažeći kožu iznutra, ovi skinboosteri ispunjavaju i pomlađuju lice, vrat i dekolte te regeneriraju kožu. Restylane Vital idealan je za tretiranje fotooštećene ili dehidrirane kože dok je Restylane Vital Light nešto manje gustoće i više namijenjen mlađoj koži.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Temperley. Backstage London Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ALTERNATIVE IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 264037537, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

UV zrake ne biraju i jednako utječu na mladu i zrelu kožu. Zato se čak i u kasnijim 20-ima preporuča započeti s tretmanima poput mezoterapije za obnavljanje kože. Tretman mezoterapije čuva mladost i obnavlja i rehidrira kožu, a provodi se mikroinjekcijama vitamina, minerala, aminokiselina i drugih farmaceutskih pripravaka neophodnih za zdravu kožu. Izvrsna je anti-age metoda kojom se potiču fibroblasti na produkciju kolagena, elastina i međustanične tvari te se stanice štite od oštećenja slobodnim radikalima.

PRP potpuno prirodno pomlađuje i regenerira kožu. U PRP tretmanu koriste se vlastiti trombociti u visokoj koncentraciji – krv se centrifugira, nakon čega se izdvaja plazma bogata trombocitima iz kojih se oslobađaju brojni faktori rasta. Dakle, plazma iz naše krvi sadrži faktore rasta koji „surađuju“ s matičnim stanicama u našem tkivu. Tkivo je u dubokim slojevima prokrvljeno, stvara se novi kolagen, koža je hidratizirana, nestaju rane, oštećenja, bore i pigmentacije, a tako dobivena plazma može se dodatno obogatiti hijaluronskom kiselinom.

Los Angeles Premiere of "Blue Jasmine". Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, Beverly Hills, CA. July 24, 2013. Job: 130724A1. (Photo by Axelle Woussen/Bauer-Griffin) Pictured: Cate Blanchett., Image: 167159397, License: Rights-managed, Restrictions: 015, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Staračke mrlje, za koje je danas poznato da su rezultat djelovanja sunca na kožu, sitne bore na licu, pore i neujednačen ten koji kožu lica čine starijom nego što ona zaista jest. Sve te hiperpigmentacije i crvenila uspješno se ublažavaju laserima koji kožu čine ujednačenijim, svježijom i pomlađenom. Laserima se danas mogu tretirati mnogi problemi kože – od prvih bora i staračkih pjega do madeža i bradavica, a rezultati su pomlađena i ljepša koža uz vraćenu svježinu lica.

Pročitajte još i ...