Proizvodi i tretmani koji će kolagen nadomjestiti na vrijeme

Iako ga najčešće susrećemo kao jedan pojam, kolagen je ustvari grupa od trenutno identificiranih 28 proteina, među kojima većina ima važnu ulogu u strukturi kože, ligamenata i tetiva – ukratko svih vezivnih tkiva.

S obzirom na to da se u našem tijelu nalazi prirodno, njegova prisutnost važan je preduvjet brojnih funkcija organizma, između ostalog i otpornosti na vanjske utjecaje.

Dermatolozi ga nazivaju izvorom mladolikosti

Kad je u pitanju zdravlje i ljepota kože, kolagen se smatra jednim od glavnih faktora mladolikosti, čvrstoće i brze regeneracije nakon oštećenja i ozljeda. Kakva je točno njegova uloga u koži i zbog čega je toliko važan?

Ovaj prirodan protein zaslužan je prvenstveno za čvrstoću, elastičnost i izdržljivost kože, a potpuno opravdano ime je dobio prema grčkoj riječi za ljepilo. Dovoljna prisutnost kolagena u koži, kakvu imamo u mladosti, odgovorna je za stvaranje vlaknaste mreže među slojevima kože, koja osigurava čvrstu i stabilnu strukturu te omogućava rast novim stanicama.

Osim toga, njegova je uloga u ljepoti i mladolikosti kože postala tema svih važnijih kozmetičkih i dermatoloških časopisa i studija – znanstveno je dokazano kako je upravo kolagen ključan za elastično svojstvo kože, kao i prevenciju bora i linija, a značajno ubrzava i oporavak i regeneraciju kože nakon ozljeda.

Što pad kolagena znači za kožu?

Iako naše tijelo čitav život proizvodi kolagen, njegova se proizvodnja s godinama drastično smanjuje, a posljedice su vidljive i golim okom – koža postaje sve opuštenija, nedostaje joj čvrstoće, a bore su na njoj sve vidljivije.

Godine nisu jedini faktor koji može bitno smanjiti produkciju kolagena, a upitamo li dermatologe, pušenje, izlaganje UV zrakama i onečišćenju jednako je štetno za gubitak ovog ključnog proteina.

Lice koje se na pogled doima „punim“ i blistavim, a čija je koža na dodir čvrsta, svoju ljepotu može zahvaliti visokoj razini ovog dugačkog, vlaknastog proteina. Iako njegov pad najčešće vežemo uz srednje i zrelije godine, istina je da ga počinjemo gubiti već u 20-ima, i to prosječno 1% godišnje.

Mnoge su se rasprave vodile i o povezanosti razine kolagena s hormonima, a njihovu vezu nemoguće je osporiti znajući da je razina kolagena u ženskom tijelu najveća u tinejdžerskim danima, kada je i plodnost najveća, dok početak menopauze donosi dramatičan pad ovog strukturnog elementa kože.

Ključ je u ranom nadomještanju

Kako je starenje neizbježno, neizbježne su i njegove posljedice, no to nikako ne znači da ih je nemoguće odgoditi. Kao što preparatima potičemo rast kose, smanjenje mrlja na licu i zdrave nokte, jednako tako je koži poželjno redovito nadomještati izgubljeni kolagen, i to po pravilu – što ranije, to bolje.

BGUK_1199838 - VARIOUS, UNITED KINGDOM - MODEL TAYLOR HILL PICTURED IN THIS CELEBRITY SOCIAL MEDIA PHOTO. *BACKGRID DOES NOT CLAIM ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE ATTACHED MATERIAL. ANY DOWNLOADING FEES CHARGED BY BACKGRID ARE FOR BACKGRID'S SERVICES ONLY, AND DO NOT, NOR ARE THEY INTENDED TO, CONVEY TO THE USER ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE MATERIAL. BY PUBLISHING THIS MATERIAL , THE USER EXPRESSLY AGREES TO INDEMNIFY AND TO HOLD BACKGRID HARMLESS FROM ANY CLAIMS, DEMANDS, OR CAUSES OF ACTION ARISING OUT OF OR CONNECTED IN ANY WAY WITH USER'S PUBLICATION OF THE MATERIAL* Pictured: TAYLOR HILL BACKGRID UK 10 APRIL 2018, Image: 368242092, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Xposurephotos

Počnemo li o razini kolagena brinuti tek u 50-ima, ne preostaje nam mnogo opcija koje će „vratiti vrijeme“ i nadomjestiti sve što je koža izgubila kroz desetljeća, no kao i u većini slučajeva – prevencija može učiniti čuda.

Uvrstimo li u svoju njegu kože proizvode i tretmane koji potiču prirodnu proizvodnju kolagena još u 20-ima ili 30-ima, njegov pad bit će usporen, a neželjeni znakovi starenja pojavit će se bitno kasnije.

Prestižne kozmetičke kuće odavno su shvatile njegovu važnost

Proizvođači dermokozmetike uspjeli su u kreme, serume i ampule staviti gotovo svaki sastojak za njegu kože koji vam može pasti napamet, ali ne i kolagen. Razlog je vrlo jednostavan – njegove su molekule prevelike da bi prošle kroz kožu, no srećom, naše ga tijelo može samo proizvesti ako ga na to potaknemo.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Paul Poiret Backstage Paris Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 368791867, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Specijalizirane stanice naziva fibroblasti sudjeluju u njegovoj proizvodnji, no da bi se ta proizvodnja potaknula, potrebni su im materijali – antioksidansi, minerali u tragovima, B vitamin, retinol, aminokiseline i dovoljno hidratizirano okružje. Iz tog razloga najmoćniji anti-age proizvodi usmjereni na povećanje razine kolagena obiluju upravo tim sastojcima, oslanjajući se na njihovu sposobnost poticanja fibroblasta na rad.

Hijaluronska kiselina među najčešćim je sastojcima za poticanje proizvodnje kolagena, jer omogućava fibroblastima dovoljno hidratacije kako bi svoju glavnu funkciju mogli izvršavati što bolje i što dulje.

La Roche-Posay Hyalu B5 Serum objedinjuje dva tipa hijaluronske kiseline, osiguravajući tako hidrataciju kože sve do najdubljih slojeva. Ovaj moćni koncentrat djeluje na smanjene bora te vraćanje volumena i elastičnosti koži.

Kao što je spomenuto, antioksidansi spadaju među najvažnije saveznike očuvanja kolagena, a najmoćniji među njima svakako je vitamin C koji je esencijalan za sintezu ovog proteina u tijelu, jer fibroblastima daje „uputu“ da ubrzaju proizvodnju kolagena.

Vichy Liftactiv Fresh Shot antioksidativni je tretman namijenjen desetodnevnoj obnovi kože, sprječavanju pigmentacija i zaglađivanju sitnih bora. Sadrži čak 15 % čistog vitamina C te fragmentiranu hijaluronsku kiselinu, a kožu će u vrlo kratkom roku potaknuti da nastavi sama proizvoditi novi kolagen.

Inovativni tretmani usmjereni upravo na nadomještanje ovog važnog proteina

Topikalni proizvodi mogu djelovati nevjerojatno učinkovito, no razvoj estetske medicine donio nam je i brojne neinvazivne zahvate koji će izrazito snažno djelovati na proizvodnju novog kolagena.

Dermaroller je medicinski uređaj koji se koristi za indukciju kolagena, a riječ je o valjku s iglicama koje prelaskom preko kože stvaraju mikro kanaliće u epidermisu i dermisu, što potiče cijeljenje kože, oslobađanje faktora rasta, sintezu čvrstog kolagena i pospješuje unos aktivnih tvari u dublje slojeve kože, zbog čega se često koristi u kombinaciji sa serumom.

Među najpoznatijima su microneedling odnosno Dermaroller, laserski resurfacing, kemijski pilinzi, tretmani radiofrekvencijom te mikro-fokusiranim ultrazvukom. Oslanjajući se na kontrolirane mikrotraume na koži, stimuliraju tijelo da samo obnovi kožu povećanom količinom kolagena, što se odražava na povećanje elastičnosti, čvrstoće, ali i mladolikosti lica.

Unošenje hijalurona direktno u dublje slojeve kože također se pokazalo vrlo uspješnim u stimulaciji fibroblasta, što je filere hijaluronske kiseline učinilo još popularnijima – oni neće samo hijaluronom poboljšati rad fibroblasta, već će i svaka sitna ozljeda nastala zbog uboda potaknuti proizvodnju dodatnih količina kolagena.

Pročitajte još i ...