Dr. Nikola Milojević: Jedini tretman s kojim podočnjaci nestaju u 5 minuta

Gemfields has announced actress Mila Kunis as its new Global Brand Ambassador. Chosen by the company, who produce coloured gemstones, for her 'natural beauty, versatility, intelligence and love of rare coloured gems', the Oz: The Great and Powerful star will also front its latest advertising campaign., Image: 154225072, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Na Međunarodni praznik rada, 1.5.2008. godine u Londonu, održana je prva edukacija u Europi o uklanjanju podočnjaka nekirurškom metodom estetske medicine, tretmanu koji je zauvijek transformirao moju karijeru i praksu. Sve do tada, podočnjaci su se mogli riješiti samo kirurškim nožem i operacijom koja se zove blefaroplastika. Inovativna neinvazivna metoda pružila je sasvim novi smjer – ako mogu izabrati jedan ključni trenutak svoje karijere, onda je to zasigurno taj.

Danas, 10 godina kasnije, i nakon više od 7 000 tretmana dermalnim filerima za podočnjake, to je postao tretman koji radim po 10 – 15 puta dnevno u svojim klinikama u Zagrebu i u Londonu, i moja je prava subspecijalnost.

Kolumnist dr. Nikola MIlojević

“Vi imate idealne podočnjake”

Podočnjake imamo svi, neki manje neki veće. Neki upale, neki tamne, neki naborane. Neki ih imaju doslovno od rođenja, a nekima se povećaju tijekom neizbježnog procesa starenja. Problem s kojim se svi s vremenom susretnemo, ali problem koji svi sada možemo riješiti u 5 minuta, lagano i učinkovito, bez rizika i ožiljaka.

O ovom tretmanu uvijek razmišljam s osmijehom na licu. Kada u kliniku uđe pacijent s najvećim podočnjacima, dočekam ga rečenicom koju možda i ne očekuje: „Vi imate idealne podočnjake!“ Ali, krenimo od početka.

Prije i poslije, iz arhive dr. Nikole Milojevića

Put uljepšavanja bez skalpela

Kao što svi već znaju, estetski sam liječnik s velikom strašću za ovu modernu granu nekirurške medicine, koja iglom i laserom pomlađuje lice i tijelo. Trudim se i sudjelujem u napretku estetske medicine, koja sada može riješiti gotovo sve probleme starenja i ljepote na licu i tijelu bez skalpela, ali nije uvijek bilo tako…

Prvo, nisam uvijek htio raditi bez skalpela. Dapače, htio sam pratiti stope svoga oca prof. Boška Milojevića, prvog estetskog kirurga u našim predjelima i doajena svega što sada radimo u estetici u Hrvatskoj i u Europi. Promislite, nije Hrvatska jedna od vodećih zemalja Europe u estetici slučajno. Korijeni su duboki… Ali, nakon njegove nagle smrti, moj život i životni put okrenuli su se naglavačke. Kirurgiju i skalpel ostavio sam zauvijek i krenuo na svoj put moderne nekirurške estetske medicine.

No, taj je put prije 10 ili 15 godina izgledao znatno drukčije nego danas. Većinom smo samo uklanjali bore botoxom, a nazolabijalne bore punili dermalnim filerima od kojih je na tržištu postojao samo Restylane, dok se tih godina Juvéderm tek pojavio. Uživao sam u svojoj karijeri, ali bio pomalo frustriran. Samo uklanjanje bora nije mi bilo dovoljno. Htio sam ravnati nosove, uklanjati podočnjake, raditi sve ono što se do tada moglo jedino skalpelom.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Jil Sander Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2016. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263930742, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kada sam davne 2008. godine čuo da Q-med (sada Gladerma) organizira edukaciju i simpozij o tretmanima podočnjaka dermalnim filerima, prvi sam se prijavio. Dr. Raman Malhotra, okuloplastični kirurg iz Londona, vodio je edukaciju koja je promijenila svijet estetske medicine. Ovo je doslovno bio pionirski rad u kojem sam sudjelovao s velikim entuzijazmom i nešto zbog čega smo bili iznimno uzbuđeni.

Tog dana okupilo se oko 5 doktora, ali mnogi su u svoje klinike otišli puni pitanja, čak i skepse. Jer, sve do tog dana i opisa nove tehnike tretmana podočnjaka, podočnjaci i zona ispod oka bili su područje na kojem se korištenje dermalnih filera nije preporučivalo. Ja sam, naprotiv, bio iznimno impresioniran metodom svog kolege. Vidio sam tretman koji će u idućem desetljeću transformirati živote mnogih pacijenata, ali i uvidio nevjerojatnu priliku da počnem tretirati probleme koje smo do tog trenutka mogli riješiti samo kirurškim putem.

Podočnjaci nestaju u 5 – 10 minuta

Ovaj je tretman otvorio vrata mnogim drugim nevjerojatnim nekirurškim tretmanima poput ravnanja nosa dermalnim filerima, nekirurškog face lifting pa čak i nekirurškog povećanja grudi dermalnim filerima.

Tog istog dana stavio sam tretman podočnjaka na svoje stranice, odlučio djelovati proaktivno i hrabro se primio teškog postupka, a talent u rukama, naslijeđen od oca, vodio me u pravom smjeru. Pacijenti su od prvog dana bili oduševljeni, presretni i zapravo u nevjerici jer su nakon samo 5 – 10 minuta tretmana njihovi podočnjaci nestali – bez skalpela i bez ožiljaka.

Od prvog dana pa do danas, moje su klinike prve na Googleu za ovaj zahvat! Možda izgleda kao da se hvalim, no neizmjerno sam ponosan jer se trud isplatio. Prvih 50 zahvata bio sam nervozan, ali hrabar i ustrajan, proučavao sam anatomiju oka svaku noć, pripremao se te detaljno i polagano radio svaki zahvat, a sve je to rezultiralo velikim uspjehom.

Mislim da sam u tim ranim danima zapravo i razvio neke tehnike koje me do danas služe, kao „patchwork technique“ (puno malih injekcija filerom) i „vibration massage“ (masaža kojom rješavamo otekline koje mogu nastati nakon ovog zahvata).

Krajem 2009. godine, unatoč karijeri u Londonu koja je obećavala velike stvari, ljubav prema Hrvatskoj vratila me u Zagreb. Prvih 18 mjeseci boravka u Hrvatskoj putovao sam u London u Milo Clinic, a u Hrvatskoj sam se, dok sam čekao otvorenje svoje klinike, koncentrirao na edukaciju drugih kolega.

Poliklinika Milojević u Zagrebu otvorila je svoja vrata u ožujku 2011. godine. Tada me Allergan zamolio da budem njihov edukator. Pozivali su me na mnoge simpozije, a svi su najviše htjeli čuti o podočnjacima. Vjerujem u to da kolege u bilo kojoj struci moraju što više surađivati i učiti jedni druge jer na taj način svi profitiramo, i mi u struci i, naravno, nama najvažniji – pacijenti.

Moguće je ukloniti sve vrste podočnjaka

Kao što vam je već poznato, članke i kolumne ne pišem stručnim jezikom. Volim pisati tako da me svi razumiju pa ću vam jednako tako pristupačnim jezikom objasniti zahvat tretiranja podočnjaka.

Bez ikakve anestezije, kroz tanku iglu hijaluronski dermalni filer injektira se duboko ispod mišića. Već nakon 20-ak uboda ispod svakog oka, vidljivi su rezultati. Ovaj tretman zovem „wow tretmanom“ jer su odlični rezultati vidljivi već nakon 10 minuta. Podočnjaci i tamni kolutovi nestaju, a iz ogledala gleda novo, osvježeno lice.

Prije i poslije, iz arhive dr. Nikole Milojevića

Pacijenti koji dolaze na ovaj tretman rijetko kažu da žele izgledati mlađe, njihova je želja samo odmorniji i svježiji izgled.

Ovim tretmanom ne radimo ništa neprirodno, samo punimo udubinu ispod oka i tako uklanjamo upale podočnjake. Tamni podočnjaci nestaju jer popunjavanjem udubine svjetlo drukčije pada, zbog čega podočnjaci izgledaju svjetlije.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Tom Ford Backstage New York Ready to Wear. Autumn/Winter 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 366787786, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Kod velikih pa i najvećih podočnjaka izvodimo neku vrstu čarolije, što zapravo i jest pravilo i svrha estetske medicine kojom se mijenjanjem proporcija lica postižu iznimni rezultati. Primjerice, povećamo li dermalnim filerom bradu ili usne, nos postaje optički manji. Kod podočnjaka zapravo stvaramo iluziju. Odnosno, podočnjaci i jesu iluzija. Pitate se kako? Podočnjaci, pa čak i oni najveći, vidljivi su zbog udubine koja se nalazi ispod njih. Pogledajte se u ogledalo i shvatit ćete o čemu govorim. Kako bi podočnjaci nestali, poput kipara punimo udubine, samo što u našem slučaju koristimo dermalne filere. Lagano, zar ne? Rezultati su izvrsni i traju od 12 do 48 mjeseci, a za tretman je potrebno 1 do 2ml filera.

Dok pišem ovu kolumnu na Međunarodni praznik rada, na samu 10. godišnjicu, letim za Dubai na dvodnevni kongres o estetskoj medicini koji je organizirala Galderma. Hoću li nešto novo naučiti? Hoću, u to sam siguran. Hoću li nešto novo naučiti o podočnjacima? I to je moguće. U životu nikada ne prestajemo učiti, uvijek moramo napredovati, a zajedno smo puno bolji

Pročitajte još i ...