Jesu li pušači skloniji nastanku celulita?

Dutch model Doutzen Kroes stunts in the new 2016 lingerie collection of Hunkemšller., Image: 304663803, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Celulit ili, slikovito, narančina koža najveći je neprijatelj privlačnih nogu. Unatoč uvriježenom mišljenju, celulit nije debljina nego potkožno masno tkivo koje uzrokuje nedostatna cirkulacija i drenaža na pojedinim dijelovima tijela.

Zarobljene masne stanice skupljaju se ispod kože i stvaraju karakterističnu narančinu koru. Osim estetskog problema, celulit je i upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva. No, znamo li sve o celulitu?

Protiv celulita se može boriti prehranom?

Uravnotežena i raznolika prehrana bazirana na voću i povrću može smanjiti upalne procese u vašem tijelu i pomoći vam u održavanju zdrave težine. Iako nije jedina bitna stavka u tome hoćete li imati celulita ili ne, prehranom se donekle može utjecati na narančinu kožu. Važno je piti dovoljno vode i biti hidratiziran – na taj način vezivno tkivo ostaje jako i gipko. U prehranu uvrstite krastavce, rotkvice, rajčice i paprike, odnosno voće i povrće koje je sačinjeno od više od 90 posto vode.

Celulit pogađa samo ljude koji nisu u formi?

Iako je kod jačih i pretilih ljudi celulit svakako vidljiviji, nije istina da celulit pogađa samo ljude koji nisu u formi. Što tijelo sadrži više masnih naslaga pod kožom, vjerojatnije da će biti veći pritisak vezivna tkiva te da će doći do izbijanja na slabim točkama, no treba imati na umu da se celulit može javiti kod svake žene, bez obzira na debljinu.

Vježbanjem se može smanjiti vidljivost celulita?

Vježbanjem se može utjecati na smanjenje vidljivosti celulita. Celulit se javlja kad vezivna potkožna vlakna oslabe ili izgube na elastičnosti, no jačanje i rastezanje tih područja (uz dodatno topljenje viška masnih naslaga) može pomoći. Vježbe koji ciljaju stražnjicu i bedra, kao i vježbe koje razvijaju mišiće i pospješuju cirkulaciju mogu utjecati na smanjenje vidljivosti celulita.

South Africa fashion model Jenna Pietersen stars in Lingadore Lingerie Spring Summer 2014 collection., Image: 192712763, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Celulit može biti nasljedan?

Ako su vaša majka i baka imale celulit, veće su šanse da će se pojaviti i kod vas. Ipak, genetika je samo jedan od uzročnika celulita, ali faktori poput prehrane, tjelovježbe, učinkovitih tretmana i održavanja zdrave težine također igraju ulogu.

Pušenje može djelovati na pojavu celulita?

Dim dokazano smanjuje protok krvnih stanica te slabi i remeti stvaranje kolagena. Tako se vezivno tkivo lakše rasteže i oštećuje te potkožne masne naslage postaju vidljivije.

Na celulit se može utjecati odjećom?

Ovo je svakako mit. Iako kompresijske tajice mogu „učvrstiti“ noge, radi se o tek privremenom učinku. Čim skinete takve hlače, nećete vidjeti promjenu. Nijedan komad odjeće nema dugotrajne rezultate na celulit. Čak suprotno, uska odjeća može pridonijeti pojavi celulita jer prekida cirkulaciju i ograničava protok krvi.

profimedia-0347980599

Kako ukloniti celulit?

Uz tretmane koji rade na principu ultrazvuka i radiofrekvencije i uklanjaju celulit, poput Med Contoura, na tržištu je dostupna i metoda otklanjanja masnog tkiva smrzavanjem.

U slučaju Med Contoura radi se o ultrazvuku fokusiranom i spojenom u potkožju koji uništava masne stanice bez da oštećuje kožu i tkivo. Na taj se način uspješno rješavaju tvrdokorne naslage i celulit, zateže opuštena koža i oblikuje tretirani dio tijela. Na masne stanice djeluje se lokalno, što omogućuje očuvanje okolnog tkiva, a u dubini dolazi do stvaranja mjehurića koji uslijed faze kompresije i dekompresije implodiraju, oštećujući masnu stanicu.

Dutch fashion model Bregje Heinen stars in Skivvies 'Darling of Mystery' Holiday 2016 lingerie collection., Image: 305164731, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Ultrazvučnim efektom postiže se redukcija masnih stanica čiji se sadržaj procesom metabolizma izlučuje iz tijela, a djelovanjem limfne drenaže taj se proces pospješuje. Riječ je o tretmanu kojim se metodom upuhivanja zraka stvara pritisak na točno određene dijelove tijela, čime se potiskuje nataložena tekućina. Limfnom drenažom potiče se razgradnja celulita, smanjenje obujma, prokrvljenost tkiva i otklanjanje edema te se postiže ravnoteža tekućina u organizmu.

Celulit se može ukloniti i zamrzavanjem. Radi se o metodi koja se izvodi Cryo Vac uređajem. Ovim postupkom hlađenjem se djeluje na biokemijske i fizikalno-kemijske procese. Uslijed promjena osmotskog tlaka, stanične membrane postaju propusne te se povećava difuzija. Hlađenje tkiva uzrokuje povećano izlučivanje transmitera u živčanim vlaknima, čime se uvelike ubrzava metabolizam. Masno se tkivo na odabranim mjestima zamrzne na točno određenoj temperaturi na 40 – 60 minuta. Za to se vrijeme masne stanice kristaliziraju i raspadaju. Potom se postupno izlučuju iz organizma sljedećih nekoliko tjedana. Svaki tretman uklanja oko 20% masnih stanica koje se izlučuju kroz limfni sustav kroz nekoliko tjedana. Osim izlučivanja masnih stanica, ovim se tretmanom poboljšava i tonus kože.

Nikelov adut protiv celulita

A pomoći će svakako i kvalitetni anticelulitni preparati! Nikel Control 365 Remove Cellulite iznimno je koncentrirana hidratantna krema namijenjena je tretiranju jakog celulita, a djeluje i na kapilare i vene. Sadrži kofein koji sprječava nakupljanje masti u stanicama i potiče njihovu razgradnju, djeluje kao prirodni antioksidans, a potiče i lokalnu cirkulaciju kako bi se smanjilo taloženje masti u potkožju.

Koža na tretiranom području postaje snažnija, elastičnija i zaglađenija, a biološki aktivan flavonoid Genistein smanjuje nakupljanje masnih stanica ispod kože. Kofein, uz lipolitički, ima i venotonski učinak – pomaže jačanju sitnih krvnih žilica te smanjuje probleme s cirkulacijom. Karnitin pridonosi oksidaciji masti i uklanjanju toksičnih ketona, dok crvena paprika aktivira stanični metabolizam. Ovaj je izvanredan proizvod nominiran u Estetica Premium Product 2020 u kategoriji Njege tijela, u potkategoriji Najboljeg proizvoda za tretiranje celulita (o projektu više možete pročitati OVDJE) .

 

Pročitajte još i ...