Ove kozmetičke sastojke nikada ne biste smjeli koristiti zajedno

Kada je riječ o kozmetici, mnogi od nas vole eksperimentirati s različitim proizvodima i sastojcima kako bismo postigli najbolje rezultate. I ne samo to! Obožavamo ih koristiti istodobno. Taj se trend popularizirao u Aziji, a u posljednje vrijeme sve je popularniji i u Europi, a naziva se – layering. 

Layering je metoda nanošenja više slojeva različitih kozmetičkih proizvoda kako bi se postigla bolja hidratacija, zaštita ili oporavak kože. Međutim, važno je biti svjestan da neki kozmetički sastojci ne bi smjeli biti korišteni zajedno zbog potencijalnih rizika i štetnosti. 

Kombinacija nekompatibilnih sastojaka može izazvati negativne reakcije na koži, uključujući iritaciju, crvenilo, ljuštenje, suhoću i osjetljivost. Također, određeni sastojci mogu neutralizirati učinke drugih, smanjujući njihovu ukupnu učinkovitost, a neki mogu povećati osjetljivost kože na sunce, što može dovesti do opeklina ili dugotrajnog oštećenja kože. Stoga je važno pažljivo proučiti sastojke proizvoda koje koristite i izbjegavati kombinacije koje mogu predstavljati potencijalne rizike. 

Vitamin C i niacinamid

Vitamin C je antioksidans, dok niacinamid može djelovati kao antioksidans ili prooksidans, ovisno o uvjetima. Neki stručnjaci vjeruju da, kada se koriste zajedno, mogu stvoriti uvjete koji izazivaju oksidacijski stres, što može oštetiti kožu. Vitamin C, posebno u svom najučinkovitijem obliku kao L-askorbinska kiselina, zahtijeva niski pH da bi bio stabilan i učinkovit. S druge strane, niacinamid preferira neutralniji pH. 

Kada se ova dva sastojka koriste zajedno, pH se može poremetiti, što smanjuje učinkovitost oba sastojka. Osim toga, kombinacija vitamina C i niacinamida može dovesti do stvaranja niacina, posebno pri visokim temperaturama, može prouzročiti crvenilo i peckanje kože, poznato kao “niacin flush”. U svakom slučaju, ako želite koristiti oba sastojka, preporučuje se koristiti ih u različito doba dana (npr., vitamin C ujutro, a niacinamid navečer) ili koristiti proizvode koji su formulirani tako da sadrže stabilne verzije oba sastojka.

Retinol i alfa-hidroksi kiseline

I retinol i AHA potiču obnavljanje stanica kože, ali na različite načine. Retinol potiče obnavljanje stanica iznutra, dok AHA više djeluje na površini kože. AHA, naime, djeluju kao kemijski piling uklanjajući gornji sloj mrtvih stanica kože. Kombiniranje s retinolom može rezultirati prekomjernom eksfolijacijom, što će oslabiti zaštitnu barijeru kože i učiniti je podložnijom oštećenjima i infekcijama. 

Ako želite koristiti i retinol i AHA u njezi kože, najbolje je koristiti ih u različito doba dana (AHA ujutro, a retinol navečer) ili naizmjenično po danima. Na taj način smanjujete rizik od iritacije i omogućujete svakom sastojku da djeluje u svom optimalnom okruženju. Također je važno postupno uvoditi ove sastojke u rutinu kako biste omogućili koži da se prilagodi, posebno ako ste novi u korištenju retinola ili AHA.

Vitamin C i retinoidi

Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti posvjetljivanja kože, dok retinoidi pomažu u smanjenju bora i poboljšanju teksture kože. Međutim, i vitamin C i retinoidi mogu biti iritantni za kožu, posebno u početnoj fazi upotrebe. Kada se koriste zajedno, rizik od iritacije, crvenila, peckanja i suhoće se povećava, što može biti posebno problematično za osobe s osjetljive ili kože sklone iritacijama.

K tome, postoji zabrinutost da se vitamin C i retinoidi mogu međusobno neutralizirati, što smanjuje učinkovitost oba sastojka. Vitamin C je antioksidans koji može biti nestabilan i lako oksidirati kada je izložen svjetlu i zraku, a retinoidi mogu ubrzati taj proces. Za one koji žele uključiti i vitamin C i retinoide u svoju rutinu njege kože: Koristite vitamin C ujutro kako biste iskoristili njegova antioksidativna svojstva i zaštitu od UV zračenja, dok retinoide koristite navečer jer oni mogu povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost.

Salicilna kiselina i benzoil peroksid

Salicilna kiselina je čest sastojak u proizvodima za liječenje akni, dok se benzoil peroksid također koristi za suzbijanje akni. Oba sastojka mogu biti iritantna za kožu. Salicilna kiselina djeluje kao BHA (beta-hidroksi kiselina) i koristi se za eksfolijaciju kože, čišćenje pora i smanjenje upala. Benzoil peroksid je antimikrobni agens koji ubija bakterije koje uzrokuju akne. Kada se koriste zajedno, mogu izazvati prekomjernu suhoću, ljuštenje, crvenilo i peckanje, posebno kod osoba s osjetljivom ili već iritiranom kožom.

Želite li koristiti oba sastojka u liječenju akni, benzoil peroksid možete koristiti ujutro, a salicilnu kiselinu navečer. Također, možete koristiti proizvode s nižim koncentracijama oba sastojka kako biste smanjili rizik od iritacije. S obzirom na povećanu fotosenzitivnost kože prilikom korištenja ovih sastojaka, važno je koristiti SPF.

Retinol i glikolna kiselina

I retinol i glikolna kiselina su snažni aktivni sastojci koji mogu biti iritantni za kožu. Retinol potiče obnavljanje stanica kože i može izazvati suhoću i ljuštenje, dok glikolna kiselina, kao AHA (alfa-hidroksi kiselina) djeluje kao eksfolijant, uklanjajući mrtve stanice kože s površine. Kombinacija ovih sastojaka može dovesti do prekomjerne iritacije, crvenila, peckanja, suhoće i ljuštenja, posebno kod osjetljive kože.

Ako želite koristiti i retinol i glikolnu kiselinu, preporučuje se njihova upotreba u različito doba dana ili naizmjenično po danima. Također je važno postupno uvoditi ove sastojke u rutinu kako biste omogućili koži da se prilagodi i smanjili rizik od iritacije. Zbog povećane fotosenzitivnosti kože prilikom korištenja ovih sastojaka, neophodno je svakodnevno koristiti širokospektralnu zaštitu od sunca kako biste spriječili oštećenja uzrokovana UV zračenjem.

Pročitajte još i ...