Sve što trebate znati da bi vam noge nakon brijanja dulje ostale glatke

Neželjene dlačice jedan su od najvećih estetskih problema žena. Iako svjesne da postoje bolje i trajnije metode, vrlo često u nedostatku vremena pribjegavamo brijanju dlačica. Glavna prednost brijanja zasigurno je brzina, jer dlačice s cijelih nogu možemo ukloniti u samo nekoliko minuta, što nije moguće s drugim metodama.

Ipak, brijanje na koži ostavlja posljedice. Crvenilo, iritacije, svrbež i suha koža koja se ljuska najčešći su problemi nakon brijanja, no nikako ne smijemo zaboraviti urasle dlačice. Ne uklonimo li ih na vrijeme i ne očistimo li folikulu urasle dlačice, vrlo lako može doći do infekcije, jer dlaka ostaje zarobljena ispod kože, što uzrokuje snažne iritacije, a nerijetko i bol.

Kako spriječiti ozbiljne infekcije?

Iako se brijanje ne preporučuje kao redovita metoda uklanjanja dlačica, sve se žene povremeno na nju oslanjaju. Ipak, neugodnosti i iritacije kože moguće je znatno ublažiti, pridržavajući se nekoliko osnovnih pravila. Donosimo vam nekoliko načina kako izbjeći ili barem umanjiti oštećenja kože i urasle dlačice.

American fashion model Hailey Baldwin poses for Eleven Paris Fall Winter 2016 collection., Image: 308217390, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Prije svega, potrebno je naglasiti važnost redovitog mijenjanja britvice. Tupe ili zahrđale britvice mogu prouzrokovati brojne probleme. Nedovoljno oštra britvica ogrebat će površinski sloj kože i uzrokovati sitne ozljede, a da biste njome uklonili sve dlačice, preko istog ćemo područja morati prijeći nekoliko puta, što će kožu dodatno iritirati. Zahrđalih se pak britvica, odmah riješite, jer u dodiru s oštećenom kožom mogu uzrokovati ozbiljne infekcije.

Kako biste izbjegli pojavu neugodnog svrbeža koji se javlja nekoliko minuta nakon brijanja, vodite računa o stanju svoje kože. Prvi korak u njezi kože koju namjeravate obrijati neka bude uklanjanje mrtvih stanica s površine kože. Time ćete izbjeći zaostajanje dlačica ispod mrtvoj sloja kože i njihovo bolno urastanje u kožu. Najbolja metoda uklanjanja površinskog sloja kože je kvalitetan piling. Jedino njime će koža postati glatka i spremna za brijanje.

Female legs and summer sky, Image: 4825540, License: Royalty-free, Restrictions:

Još jedna stavka koju ne smijete preskočiti je hidratacija. Dovoljno vlažna i hidrirana koža prije brijanja, spriječit će prevelike iritacije, a hidratacija nakon brijanja osigurat će glatke noge bez svrbeža i crvenila.

Spriječite iritacije

Iritacija se ponekad zadržava i do nekoliko sati nakon brijanja, posebice kod suhe kože. Jedan od izvrsnih načina za otklanjanje iritacije jest korištenje aftershave proizvoda koji mogu biti na bazi zelenog krastavca, aloe vere ili sl. Proizvodi na bazi aloe vere te oni koji sadrže lavandu ili čajevac smirit će kožu te će umirenju doprinijeti i svojim antibakterijskim svojstvima, a ovaj se „lijek“ može koristiti i za iritacije nastale drugim načinima uklanjanja dlačica.

Sara Sampaio (sarasampaio / 19.04.2018): Avoiding the cold at all costs! "", Image: 369123154, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Dodatna pomoć za osjetljivu kožu

Osobama s osjetljivom kožom brijanje će uzrokovati dodatne iritacije, no uz malo više pažnje, i njihove će noge zablistati bez crvenila, ljuskanja i upaljenih dlačica. Osjetljiva je koža posebno podložna reakcijama, pa se preporučuje nakon brijanja tretirano područje umiriti oblozima od hladne vode, a pomoći će i aftershave gel s dezinfekcijskim svojstvima. Naposljetku, ne zaboravite da se prilikom brijanja dlačice trebaju uklanjati u smjeru rasta dlačica, kako bi se spriječilo urastanje.

Pročitajte još i ...