Hiperpigmentacija kože i kako je tretirati

Hiperpigmentacija kože, odnosno tamne mrlje po licu i tijelu, problem je koji zahvaća velik broj osoba, posebno onih starijih od 40 godina. O ovom raširenom estetskom problemu kože razgovarali smo s dr. Jeannette Gjurić, suvlasnicom i direktoricom Poliklinike Sinteza.

Dr. Gjurić, kako se manifestira hiperpigmentacija na koži i čime je uzrokovana?
Hiperpigmentacija se manifestira tamnim nejednakim područjima na koži, a uzrokovana je porastom melanina, tamnog pigmenta kože. Izloženost sunčevoj svjetlosti, trudnoća, određene bolesti, starost, lijekovi, vitamini ili trauma mogu dovesti do poremećaja melanina i stvoriti ove ružne smeđe mrlje.

Glavni uzrok hiperpigmentacije je prekomjerno izlaganje suncu, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca, štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

dr. Jeannette Gjurić
dr. Jeannette Gjurić

Kako se tretira hiperpigmentacija kože?
Hiperpigmentacije nije jednostavno tretirati i potrebno je strpljenja. Tretmane je najbolje provoditi u hladno doba godine, a u toplom dijelu godine se svakako preporučuje zaštita s visokim faktorom. Pokazalo se da mezoterapija s različitim koktelima prema individualnim potrebama kože na bazi C vitamina i aminokiselina daje izvrsne rezultate. Prije svake mezoterapije radi se specijalni piling koji skida stare stanice kože i pospješuje prodiranje supstanci.

Koje inovativne metode liječenja hiperpigmentacije nudite u Poliklinici Sinteza?
Najbolje rezultate postižemo u kombinaciji s mezoterapijom i kremom za hiperpigmentacije, pripravljenom od stručnjaka iz Dr. Stribor kozmetike s kojima intenzivno surađujemo i razvijamo nove tretmane i koncepte.

Pročitajte još i ...