Kako zimi izbjeći naelektriziranu kosu? Imamo odgovore

Iako nas je jutros probudila južina i iznenađujuće visoke temperature za ovo doba godine, vremenska prognoza za naredni period predviđa ponovno pravo zimsko vrijeme – niske temperature, vjetar, padaline i sve ostale ‘zimske radosti’. Što drugim riječima znači i prilagođenu garedorobu koja svakako obuhvaća kape, šešire i najtoplije šalove. Ništa čudno, reći ćete s pravom. No, problemi nastaju kada izvana uđete u topli prostor i skinete te iste kape ili šešire.

Kosa koja se do tada grijala pod toplom vunom kao da počne živjeti svoj život – podigne se, gotovo dlaka po dlaka, stvarajući osjećaj nelagode. Riječ je o pojavi popularno znanoj kao naelektrizirana kosa. Do nje dolazi zbog statičkog elektriciteta koji nastaje kada atomi kapilarnih vlakana gube ili dobivaju elektrone. Kada kosa dolazi u dodir s određenim materijalima, poput vune ili sintetičkih vlakana, ona na sebe prima elektrostatički naboj. Svemu tome doprinose i niske temperature te suh zrak. Ljeti ili u proljeće zrak je vlažniji pa je ova pojava rjeđa.

No, dobra je vijest da ovom problemu možemo doskočiti. Prije svega, u prostorijama je dobro koristiti ovlaživače zraka koji će se pobrinuti da zrak u vašem domu ili uredu ne bude toliko suh. Kada govorimo o odjeći, pokušajte izbjegavati sintetiku i ostale umjetne materijale. Birajte pamuk, lan ili svilu.

I odabir ciljanih kozmetičkih proizvoda može biti od velike pomoći. Ono što želimo postići je hidratiziranje vlakana kose pa nam stoga trebaju visoko hidratantne formule. Također, izbjegavajte pretjerano kemijski elaborirane proizvode koji će dovesti do isušivanja vlasi i vlasišta. Stoga, neka to budu hidratantni i blagi, umirujući proizvodi koji će umanjiti učinak statičkog elektriciteta na kosi.

Rutinu njege kose u zimskim mjesecima najbolje je započeti blagim šamponom bez silikona koji će kosu i vlasište blago očistiti, neće ih nadražiti i neće utjecati na prirodnu prisutrnost keratina u kosi. Zatim nanesite hidratantni balzam, regenerator ili masku na bazi kreatina. Možete joj dodati i kakvo njegujuće ulje ili booster za kosu. Osim toga, pokušajte kosu ne prati svakoga dana. Naime, što je kosa čišća, to je laganija te tako podložnija elektricitetu.

Ako mislite da vam je situacija s frizurom kritična i da nećete moći preskočiti pranje, radije birajte šampon za suho pranje koji će vlakna kose učiniti manje osjetljivima na elektricitet. Također, izbjegavajte četke za kosu od sintetičkih vlakana, a kosu probajte sušiti na zraku, bez korištenja fena.

U nastavku donosimo nekoliko proizvoda koji će vam pomoći u borbi protiv naelektrizirane kose.

Linija Resistance Therapiste Kérastase

 

 

 

Leonor Greyl Creme Regeneratrice

 

 

Aveda Shampowder Dry Shampoo

 

 

 

Pročitajte još i ...