Kako se pripremiti za operaciju povećanja grudi?

Estetsko povećanje grudi je jedna od najčešćih korekcija u estetskoj kirurgiji. Brojne žene razmišljaju o povećanju grudi iz estetskih ili emocionalnih razloga.

Glavni razlozi za operaciju povećanja grudi su: povećanje veličine ili promjena oblika dojke (kozmetički razlozi), rekonstrukcija nakon odstranjenja dojke zbog karcinoma, zamjena postojećih starih implantata zbog medicinskih ili estetskih razloga i korekcija prirođenih deformacija. U većini slučajeva povećanje se vrši silikonskim mamarnim implantatima, a u manjem broju  slučajeva implantati su punjeni fiziološkom otopinom.

 

No, odluka o povećanju grudi izaziva i niz opravdanih pitanja. Radi se o postupku koji će dugotrajno promijeniti vaš izgled, stoga prije takve odluke treba raščistiti misli i posvetiti se istraživanju, a potom voditi računa o važnim pitanjima koja ćete uputiti liječniku na konzultacijama.

Kada razmišljate o operaciji povećanja grudi, bitno je da se pravilno pripremite za zahvat estetske plastične kirurgije. To uključuje istraživanje i planiranje od konzultacija do oporavka. Ako ste dobro pripremljeni za zahvat, vaš oporavak će zasigurno biti puno lakši i sigurniji.

Kako biste osigurali pozitivno iskustvo, pozitivan ishod i brz oporavak, ključno je da slijedite neke jednostavne smjernice i ublažite tjeskobu koju možda imate.

Odabir plastičnog kirurga

Priprema za operaciju povećanja grudi uključuje edukaciju i poduzimanje potrebnih koraka za pripremu prije operacije. Prije nego se uputite u ordinaciju ili polikliniku, morate napraviti dio „domaće zadaće. Prvi korak je odabir licenciranog plastičnog kirurga za tijelo s velikim brojem odrađenih zahvata na grudima i dogovaranje konzultacija nakon kojih ćete odlučiti jeste li sigurni želite li mu pružiti povjerenje. Detaljno proučite životopis odabranog kirurga te provjerite je li njegova specijalizacija plastična kirurgija.

Niti jedan estetski liječnik ili plastični kirurg nije specijalist baš za svako područje, a već i kratkim istraživanjem možete saznati koji su liječnici u vašoj blizini najbolji ili najiskusniji upravo za zahvat na koji ste se odlučili.

Konzultacije s kirurgom

Također, dobra priprema uključuje razgovor o vašim ciljevima s plastičnim kirurgom, odabir vrste i veličine implantata i planiranje financija, odnosno dogovor o cijeni i načinu plaćanja.

Tijekom konzultacija s kirurgom imat ćete priliku postaviti važna pitanja o povećanju grudi i razgovarati o prikladnoj vrsti i veličini implantata za željeni ishod. Kirurg će procijeniti vašu jedinstvenu anatomiju, poslušati vaše estetske ciljeve i dati profesionalne preporuke na temelju svoje stručnosti.

Ovo personalizirano savjetovanje omogućuje vam da donesete informiranu odluku o implantatima koji najbolje odgovaraju vašim proporcijama tijela, načinu života i željenim estetskim rezultatima.

Najvažnije je imati potpuno povjerenje u liječnika. Postavite mu sva pitanja koja vas zanimaju, bez oklijevanja. Obratite pažnju na to je li liječnik ljubazan, sluša li vas i daje li vam dovoljno jasne odgovore. Izbor prave veličine, vrste i oblika implantata najvažnija je zajednička odluka vas i kirurga. Na konzultacijama popričajte o svojim željama i nedoumicama, iznesite mu svoja pitanja te porazgovarajte o njegovom iskustvu.

 

Također, porazgovarajte s kirurgom o pripremi za operaciju, samom zahvatu, vrsti anestezije, oporavku te rizicima i komplikacijama.

Prije operacije povećanja grudi, vaš kirurg će vam dati posebne upute kojih se trebate pridržavati. Ove upute mogu uključivati ​​preoperativno testiranje krvi, dolazak natašte prije operacije i izbjegavanje losiona, dezodoransa, šminke, sprejeva ili pudera na dan operacije. Osim toga, postoje druge važne stvari koje biste trebali uzeti u obzir u tjednima koji prethode operaciji kako biste osigurali uspješan postupak i zadovoljavajuće rezultate.

Pripremite se psihički i fizički za operaciju

Jednako je važno osigurati da ste psihički i fizički spremni za estetsku operaciju. Dok je povećanje grudi popularan i siguran zahvat, s milijunima operacija koje se izvode godišnje, to je još uvijek ozbiljan zahvat koji zahtijeva da pacijent bude dobrog zdravlja i mentalno stabilan.

Iako se implantati grudi mogu ukloniti ili zamijeniti, važno je pažljivo razmotriti odluku o operaciji povećanja grudi. Povećanje grudi transformativni je postupak koji mijenja vaše tijelo i obveza je koja obuhvaća fizičke, financijske i emocionalne aspekte. Bitno je biti potpuno spreman prije nego što krenete na ovo transformativno putovanje. Uzmite si vremena da razmislite o svojim motivacijama, imajte realna očekivanja i potražite podršku od voljenih osoba ili stručnjaka ako je potrebna.

Kirurško povećanje grudi skup je zahvat u koji ne želite uskočiti bez da provjerite svoje financije. Prije nego što donesete bilo kakvu odluku, provjerite koliko košta operacija kod renomiranog kirurga i provjerite odgovara li to vašem proračunu.  Nemojte tražiti najjeftiniju opciju. Želite samo da vašu operaciju povećanja grudi izvede visokokvalitetni certificirani plastični kirurg. To često znači da ćete potrošiti više novca, ali je ključno za vašu sigurnost i zadovoljstvo. Ako si ne možete priuštiti renomiranog estetskog kirurga, odgodite operaciju dok ne budete mogli.

Fizički, trebali biste imati zdravu, stabilnu težinu prije operacije. Držite se hranjive dijete, vježbajte i spavajte puno. Oni u dobroj formi obično imaju bolje vrijeme oporavka od onih koji ne žive najzdravijim stilom života.

Emocionalno, trebali biste osigurati da imate realna očekivanja. Iako ovaj zahvat može poboljšati izgled i podići samopouzdanje, želja da se dobije savršen izgled neće se nužno ostvariti. Rezultat ovisi o individualnim faktorima kao što su zdravlje, struktura i oblik tijela, vrsta kirurškog zahvata, veličina implantata, trenutno stanje grudi, i naravno, vještini i iskustvu kirurškog tima.

German fashion model Heidi Klum in the new preview pictures of her Heidi Klum HK Intimates Spring Summer 2017 lingerie collection., Image: 316780771, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Dok povećanje grudi bez sumnje može promijeniti vaš život i pomoći u povećanju samopouzdanja, ako patite od problema sa slikom o tijelu, važno je shvatiti da promjena vašeg fizičkog izgleda sama po sebi neće riješiti probleme mentalnog zdravlja.

 Očuvajte svoj imunološki sustav jakim

Zadnje što želite je otkazati operaciju jer ste se razboljeli. Kako biste održali svoj imunološki sustav jakim, morate održavati odgovarajuće zdravlje i higijenu u tjednima koji prethode operaciji.

Pridržavajte se zdrave uravnotežene prehrane, vježbajte, uzimajte vitamine (osim ako vam se savjetuje da ih prestanete), prakticirajte dobro pranje ruku i izbjegavajte boravak u blizini bolesnih ljudi. Ako se ne osjećate dobro ili imate bilo kakve promjene u svom zdravstvenom stanju, ključno je da se odmah javite svom kirurgu.

Pripremite se i isplanirajte postoperativno razdoblje

Priprema za operaciju nije zahtjevna. Najbitnije je da ste sigurni zbog čega želite taj zahvat i da ste spremni na sve rizike i komplikacije koje zahvata sa sobom nosi. Vrijeme oporavka je 6 tjedana, tj. nakon 6 tjedana se možete vratiti svim aktivnostima. Završni ishod operacije se procjenjuje nakon 1 godinu, ali već nakon 3 mjeseca grudi izgledaju već 90% onoga što očekujemo nakon 1 godinu.

Nakon operacije povećanja grudi ključno je dobro se pripremiti za razdoblje oporavka. Najvjerojatnije će vaš plastični kirurg imati niz pravila kojih se trebate pridržavati prije i poslije operacije, ali nikada ne škodi planirati unaprijed i biti spreman.

Pročitajte još i ...