Domaća varijanta “Reži me”: Jesu li ovo hrvatski Sean McNamara i Christian Troy?

Sjećate li se serije „Reži me“, u kojoj smo pratili zgode i nezgode dvojice zgodnih plastičnih kirurga iz Miamija? Čini se da smo dobili – hrvatsku varijantu. Naime, dr. sc. Mladen Duduković, spec. plastično rekonstruktivne i estetske kirurgije, otvorio je svoju drugu kliniku namijenjenu estetskim operacijama lica i tijela.

Nazvao ju je Dklinik, a u tim je pozvao mlađeg suradnika dr. Hrvoja Kisića, jednog od najperspektivnijih specijalista plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije mlađe generacije. Ovi se liječnici nadaju da će potvrditi tezu da su operacije uspješnije kad ih izvode – dva eksperta.

U povodu otvorenja klinike porazgovarali smo s dr. Mladenom Dudukovićem, jednim od ponajboljih domaćih plastičara i strastvenim zaljubljenikom u estetsku kirurgiju.

Uspjeh je nemoguć – bez žrtve

Imate obitelj, dvoje male djece, radite u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, vodite vrlo uspješnu polikliniku u središtu Zagreba, sada otvarate drugu… A tek vam je četrdeset. Kada i kako sve stižete?

Mislim da čovjek koji voli i hoće raditi uvijek može pronaći vremena za sve što ga zanima. Meni je trenutačno u fokusu postati najbolji u svome poslu, a to bez velikog angažmana i određene žrtve neće biti moguće. Ali vidim da se stvari polako slažu točno onako kako sam zamislio.

Kako funkcionira Poliklinika Duduković?

Poliklinika Duduković osnovana je kao anti-aging klinika i u njoj se nude usluge iz neinvazivnog pomlađivanja i uljepšavanja kože te rješavanje dermatoloških problema. Osim mene, koji se u Poliklinici Duduković bavim neinvazivnim konturiranjem i pomlađivanjem lica kombinacijom botoxa, filera i nekirurških niti, tamo rade i dvije vrhunske liječnice.

Poliklinika Duduković otvorena je prije nepune dvije godine, a već je top adresa poklonika anti-ageing zahvata

Doc. dr. Elvira Lazić Mosler i dr. Maja Kovačević bave se dermatološkim indikacijama s posebnim interesom u području održavanja zdravlja i ljepote kože te liječenja bolesti vlasišta i poticanja rasta kose.

Sa suradnicama dr. Majom Kovačević i doc. dr. Elvirom Lazić Mosler

Unatoč tome što smo na tržištu tek nepune dvije godine, klijenti su prepoznali kvalitetu i Poliklinika Duduković zauzela je zapaženu poziciju među ostalim sličnim klinikama, zbog čega sam jako zadovoljan.

Inspiracija: dobar tim i kompetitivni karakter

Što vas je motiviralo na otvorenje druge poliklinike?

Jednostavno sam htio zaokružiti priču. Ja sam prije svega plastični kirurg i estetskom kirurgijom bavim se već desetak godina, operirajući po privatnim ustanovama kolega. Sada imam priliku ponuditi vrhunsku estetsku kirurgiju lica, grudi i tijela u svom prostoru, i to me jako veseli.

Dklinik, nova klinika dr. Dudukovića, nalazi se u središtu Zagreba, u Amruševoj ulici

Kako su izgledali vaši počeci?

Specijalizaciju iz plastične kirurgije odradio sam u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gdje i danas radim. Mislim da je to jedinstvena hrvatska ustanova u kojoj se može dobiti sve potrebno da biste se kvalitetno bavili mojom strukom. Ondje sam se razvijao pod mentorstvom prof. dr. sc. Davora Mijatovića, renomiranog plastičnog kirurga i nacionalnog trenera za rekonstrukciju i estetsku kirurgiju dojke.

Prof. dr. sc. Davor Mijatović, nacionalni trener za rekonstrukciju i estetsku kirurgiju dojke

Zadovoljan sam što se naša suradnja nastavlja i u novoj klinici, gdje će nam prof. Mijatović biti suradnik za područje estetske genitalne kirurgije. A ponosan sam i na edukaciju koju sam odradio u Americi, u svjetskoj bolnici broj jedan – Johns Hopkins Hospital u Baltimoreu.

Po kojim ste kriterijima odabrali suradnika, specijalista plastično-rekonstruktivne i estetske kirurgije dr. Hrvoja Kisića?

Kompetitivnog sam karaktera i da bih znao svoju poziciju u kolektivu, morao sam pratiti rad i kvalitete drugih, kako starijih, tako i mlađih kolega u njihovom razvoju.

Smatram da je Hrvoje Kisić trenutačno najbolji kirurg u svojoj generaciji, i mislim da su pred njim velike stvari. Isto mislim i o liječnicama koje sam spomenuo, a u mom su timu, i jedne od najboljih na tržištu. Čast mi je što rade sa mnom.

Kad god vidite da se netko uključi u “tim Duduković”, budite sigurni da je iznadprosječno talentiran i ambiciozan – jer samo takve ljude želim oko sebe. To me tjera da se konstantno usavršavam.

Tko su vaše klijentice?

Uglavnom vrlo uspješne poslovne žene u mlađim i srednjim godinama ako se radi o neinvazivnom pomlađivanju ili manjim kirurškim zahvatima poput blefaroplastike.

Ready to wear fashion shows, autumn-winter 2017-2018, Street Style, Day 5//Z-PIXEL-FORMULA_A_267/Credit:PIXELFORMULA/SIPA/1702271304, Image: 322641412, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Za kirurgiju su pretežno zainteresirane mlađe majke i djevojke kojima treba korekcija grudi ili tijela.

Svjetski poznata imena

Potkraj svibnja pripremate veliki Anti-aging & Aesthetics Congress Zagreb…

Da, jedan sam od inicijatora novoosnovanog Hrvatskog društva za estetsku kirurgiju i kozmetsku dermatologiju, u kojem obnašam funkciju tajnika. Jedna od mojih glavnih preokupacija ove i sljedeće godine je i organizacija Kongresa estetske kirurgije i estetske medicine, ali i estetske stomatologije, koji će se dogoditi u Zagrebu, u svibnju 2020.

Emily Ratajkowski at The 2016 Vanity Fair Oscar Party. (Beverly Hills, CA), Image: 275885277, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, StarMax

Uz naše najbolje predavače, dovest ćemo i svjetski poznata imena iz sve tri djelatnosti i pokazati da je grad Zagreb odlična destinacija i za estetski medicinski turizam.

Što očekivati od tog događanja?

To će biti stručni i socijalni event na najvišoj razini. Osim predstavljanja struke i ponude u Zagrebu, grad ćemo predstaviti kao atraktivnu destinaciju za turizam i život.

Dobrotvorna gala večera bit će, primjerice – osim za uzvanike – organizirana i za zainteresirane građane, a novac od prihoda bit će uplaćen izravno ljudima kojima je nužno potreban, većinom djeci, pacijentima zagrebačkog KBC-a.

Jesu li neinvazivne metode smanjile popularnost operacija?

Rekao bih da nisu. To su, naime, s jedne strane slične, a s druge strane jako različite stvari. Indikacije su drugačije. Ali ono što je činjenica je da brojevi operacija stagniraju, dok se broj neinvazivnih tretmana rapidno povećava iz godine u godinu.

Dr. Mladenu Dudukoviću napokon se ostvarila dugogodišnja želja za vlastitom operacijskom salom

Mislim da je vrijeme liječnika koji su bili isključivo operateri – i čiji se aspekt svodio na “ili operacija, ili ništa” – iza nas. Danas se najviše cijeni kompletna usluga, odnosno vrhunska estetska kirurgija u kombinaciji s najmodernijom estetskom medicinom, a upravo je to ponuda moje estetske grupacije.

Novi koncept operacija

Koji je zahvat vama najveći izazov?

Svaki estetski zahvat je veliki izazov jer su i očekivanja od svakoga maksimalna. Tehnički sam na vrlo visokoj razini i u karijeri sam obavio gotovo sve najsloženije zahvate iz plastične kirurgije, uključujući i mikrokiruške operacije. Stoga mi nijedan estetski zahvat ne predstavlja problem.

Dr. sc. Mladen Duduković i dr. Hrvoje Kisić

Operacije nosa smatram velikim izazovom i trenutačni interes mi je u prostorima nove klinike ponuditi i novi koncept rinoplastike.

U kojem segmentu anti-ageing medicine očekujete najveće promjene u sljedećem desetljeću?

Mislim da će se medicinska tehnologija i dalje razvijati i da će kombinacije određenih neinvazivnih metoda, u nekim indikacijama, u potpunosti moći parirati kirurškim rezultatima. Nove stvari izlaze gotovo na dnevnoj bazi, ali naravno da nisu sve široko primjenjive niti jednako vrijedne.

Atmosfera na otvorenju Dklinik

Ove smo godine, primjerice, dobili filere kojima možemo efikasno konturirati liniju donje čeljusti i brade, i potpuno izmijeniti profil lica kod velikog broja pacijenata.

I pitanje za kraj – je li 2020. vaša godina? Događa li se na estetskom tržištu smjena generacija?

Imam još neke velike planove za godinu koja dolazi, i oni će se, nadam se, realizirati do proljeća. A je li 2020. moja godina, ne znam. Mogu samo reći da osjećam kako je preda mnom barem deset “mojih godina”, u kojima ću biti najproduktivniji.

Dr. sc. Mladen Duduković sa suprugom Ivom i djecom

To što mislim da me očekuje čak ne bih nazvao smjenom generacija, nego prirodnim tijekom zbivanja, biologijom. Da tome nije tako, na teniskim bismo terenima još gledali Boris Beckera i Ivana Lendla kako se bore za titule, a ne Novaka Đokovića i hrpu mladih dečki.

Pročitajte još i ...