Skidaju šminku, čiste pore, suzbijaju masni sjaj – jesu li micelarne otopine samo dobar marketinški trik?

Emily Ratajkowski attending the Paco Rabanne Fashion Show as part of Paris Fashion Week Spring Summer 2018 held at the Grand Palais in Paris, France, on September 28, 2017., Image: 350878470, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Gelovi za umivanje, tekućine za skidanje šminke, tonici za čišćenje pora, preparati za smanjenje proizvodnje sebuma – koliko sličnih proizvoda imate u kozmetičkom ormariću?

Ipak, svakih se nekoliko godina na rastućem kozmetičkom tržištu pojavi novi hit, a već sezonama ne jenjava trend micelarnih otopina – stoji li iza ovih neobičnih formula zaista provjerena učinkovitost ili je riječ tek o dobrom marketingu?

Sept. 11, 2013 - New York, USA - Zero Maria Cornejo.MODEL ON BACKSTAGE, BEAUTY, HAIR EYES LIPS NAILS MAKEUP WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2014 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW , PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER WOMEN.NYPAPSS14, Image: 173589614, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Zašto su postale „must have“?

Ukloniti baš svaki trag makeupa, čak i vodootpornog, a istovremeno očistiti pore i skinuti višak sebuma, nekad je pretežak zadatak čak i za cijelu toaletnu torbicu, a gotovo je nezamislivo kako bi sve ove uloge mogao obaviti samo jedan proizvod. Ipak, sve se češće susrećemo s formulama koje, oslanjajući se na svojstvo nemiješanja vode i ulja, u jednom koraku s kože skidaju nečistoće, makeup i višak sebuma, i to bez iritacija.

Znate li kako djeluju micelarne otopine i zašto su postale „must have“ korak u njezi lica koji su u ponudu uvrstili i najveći dermokozmetički brandovi na svijetu?

FOR EDITORIAL USE ONLY. Balmain Backstage Paris Ready to Wear. Spring/Summer 2016. Serbian model Mina Cvetkovic (L) and Russian model Sasha Luss (R). ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 263355977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Micele – tako sitne, a tako moćne

Glavni princip na kojem ovi proizvodi djeluju skriva se u njihovom imenu – micelarne otopine nazvane su po micelama – vrlo sitnim sferičnim nakupinama surfaktantnih molekula. Kako bismo ovaj tip molekula razumjeli, važno je znati kako se ponašaju. Surfaktanti se sastoje od hidrofilnih glava s vanjske i hidrofobnih repova s unutarnje strane, koji zahvaljujući građi molekule ne moraju biti u kontaktu s vodom koju odbijaju, a mnoštvo takvih molekula na hrpi naziva se micelama.

Čemu surfaktanti uopće služe i zašto beauty industrija neprestano pokušava osmisliti nove načine kojima će ih što uspješnije umiješati u vodene otopine? Riječ je, naime, o površinskim agensima koji se, zahvaljujući sastavu svake pojedine molekule, mogu miješati i s vodom i s masnoćama kože, što im omogućava privlačenje sebuma i drugih nečistoća koje im se nađu u blizini.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251784, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Iz tog su razloga micele sastavljene od ovih neobičnih molekula dospjele u centar pažnje najvećih kozmetičkih kuća – danas možemo reći kako su upravo surfaktanti baza gotovo svih proizvoda za čišćenje lica, a njihova sposobnost istovremenog vlaženja i odmašćivanja dovela ih je tamo gdje se i zaslužuju nalaziti – na sam vrh dermokozmetike.

„Hvatači“ nečistoća kojima niti najsitnije čestice neće promaknuti

Kako bismo shvatili jesu li micelarne otopine samo dobar marketinški trik ili zaista predstavljaju inovaciju vrijednu spomena, važno je shvatiti kako se ponašaju u dodiru s kožom i razlikuju li se znatno od tipičnih čistača na koje smo navikli.

Imajući na umu specifičnu građu micela te njihovu jedinstvenu sposobnost istovremenog miješanja s vodom i mastima, jasno nam je kako za razliku od klasičnih čistača lica, one uklanjaju samo nečistoće i višak sebuma, ostavljajući prirodnu vlagu lica netaknutom.

September 18, 2016 - London, England, United Kingdom - A model poses during backstage at London Fashion Week Spring/Summer collections 2017 on September 18, 2016 in London, United Kingdom., Image: 300355901, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Entertaiment

Zbog samih svojstava micelarne vode, iznimno je važan i način korištenja – nanošenjem tekućine na blazinicu, vodeni dio molekula upit će se u tkaninu, dok će uljni dio ostati izložen, pri čemu će s lica „uhvatiti“ baš svaki trag masti, prljavštine i drugih čestica, ali ne i vodu, zbog čega će koža zadržati vlažnost, mekoću i gipkost, a iritacije se neće pojaviti čak niti na osjetljivoj koži.

Prekretnica u njezi masne kože

Upravo u toj činjenici leži tajna micelarnih otopina – dijelovi molekula u micelama savršeno su posloženi kako bi privlačili sebum, a vlagu ostavili netaknutom, što predstavlja prekretnicu u njezi masne kože, čija sklonost nepravilnostima često proizlazi iz činjenice da je agresivni čistači iritiraju i ostavljaju dehidriranom. Cleanance Micelarna voda slavnog dermokozmetičkog branda Eau Thermale Avène namijenjena je upravo masnoj i problematičnoj koži sklonoj nastanku akni, a zahvaljujući Avène termalnoj izvorskoj vodi, ovaj proizvod na ten djeluje umirujuće, osiguravajući snažan antiiritirajući učinak.

S obzirom na to da su multifunkcionalne formule bez konkurencije „pomele“ kozmetičko tržište, ne čudi nas činjenica da se Cleanance Micelarna voda našla na listama najpopularnijih – osim što uklanja sav makeup, osvježava ten i odstranjuje svaku nečistoću bez ispiranja, ova nježna, ali snažna formula u sastavu ima patentirani sastojak monolaurin, čija je glavna funkcija regulacija pretjeranog mašćenja, što će koži osigurati matirani izgled čak i satima nakon nanošenja.

Iznimno prilagodljive formule jednako su korisne i suhoj koži

Smatra se kako micelarne otopine velik dio popularnosti duguju svojoj prilagodljivosti – za razliku od većine klasičnih gelova za čišćenje lica i skidanje šminke, ove formule ne iritiraju kožu niti uzrokuju crvenilo, a nisu korisne samo osobama masne kože, već i onima koji se bore suhoćom.

Baš kao i u većini kozmetičkih proizvoda, namjena u potpunosti određuje aktivne sastojke, pa se tako u sastavu micelarnih proizvoda namijenjenih njezi suhe kože najčešće nalaze micele usmjerene na zadržavanje vlage u gornjim slojevima kože.

Želite li uživati u benefitima moćnih micela, no spriječiti uklanjanje prirodnog sebuma koji pomaže koži zadržati vlagu, za vas je stvoren Eau Thermale Avène Micelarni losion – njegovo dvostruko djelovanje odstranit će makeup i prljavštinu u trenu, ali i osigurati pojačanu hidrataciju u površinskom sloju. Za razliku od klasične micelarne vode, losion koji sadrži micelarne molekule ne isušuje sebum, a na licu ostavlja osjećaj podatnosti i ugode, čak i kod vrlo osjetljive kože.

Skida čak i vodootpornu maskaru te jača rast trepavica

Kad je skidanje makeupa u pitanju, neovisno o tipu i problemima kože, najčešći problem s kojim se susreće gotovo svaka žena je pretjerana osjetljivost područja oko očiju. Osim što je koža na ovom dijelu lica izrazito tanka te ima smanjen broj lojnih žlijezda, riječ je i o području koje je zbog čestog nošenja vodootpornih maskara, tuševa i sjenila vrlo podložno iritacijama, crvenilu, pa i ljuskanju.

September 10, 2016 - New York, USA - Francesca Liberatore. MODEL ON BEAUTY BACKSTAGE, HAIR, LIPS, FACE, EYES, NAILS, WOMAN WOMEN, NEW YORK FASHION WEEK 2017 READY TO WEAR, , PRET A PORTER, SPRING SUMMER FRUEHLING SOMMER .NYSS17, Image: 300251820, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Micelarne formulacije i u ovom su slučaju idealno rješenje, a kad je u pitanju područje oko očiju, najvažniji je savjet – izbjegnite trljanje. Eau Thermale Avène Intenzivni odstranjivač šminke s očiju dvofazna je formula koja zahvaljujući kombinaciji umirujuće Avène termalne izvorske vode i ulja odstranjuje čak i vodootpornu maskaru, a najbolje od svega – ne samo da ne šteti trepavicama, već ih i jača, što se najbolje očituje u smanjenju ispadanja trepavica prilikom uklanjanja šminke.

Bez agresivnih sredstava tipičnih za odstranjivače makeupa, ova će intenzivna formula bez trljanja ukloniti sve tragove maskare, a savršeno je prilagođen ženama koje se unatoč osjetljivim očima ne žele odreći postojanih i vodootpornih makeup proizvoda.

Duguje li spoj vode i ulja u malenim molekulama svoju popularnost marketingu ili je zaista riječ o sasvim novom načinu čišćenja, matiranja i njege lica nakon čijeg se otkrića više nećemo vratiti na staro? Skloni smo vjerovati da je ipak u pitanju potonje.

Pročitajte još i ...