Koje parfeme nose poznati svjetski frajeri?

Tom Ford jednom je prilikom izjavio kako manire i dobar parfem transformiraju običnog čovjeka u gospodina. Da je miris jedna od važnih komponenti svakog gentlemana, kavalira, odnosno – pravog frajera, nitko ne dvoji, pa ne čudi činjenica kako većina muškaraca pridaje mnogo više pažnje odabiru parfema nego što mislimo.

Magazin Fashionbeans  kreirao je listu parfema koje su kroz vrijeme obožavali neki od najslavnijih frajera na svijetu.

Creed

Parfem Creed obožava slavni nogometaš David Beckham. Creed je međunarodna kuća niche parfema sa sjedištem u Parizu, a osnovao ju je James Henry Creed davne 1760.

Danas Creed ima boutique trgovine diljem svijeta –  u Parizu, Londonu, Miamiju, New Yorku, Beverly Hillsu, Sydneyu, Dubaiju, Beču i Milanu, a nalaze se i u brojnim high-end niche trgovinama diljem svijeta. Svi parfemi kreirani su unutar kuće, bez suradnje s vanjskim parfumerima, pri čemu su kao parfumeri zaposleni otac i sin. Davidov omiljeni miris kuće Creed je Erolfa, no najpopularniji parfem ovog brenda svakako je Green Irish Tweed – kojeg obožavaju brojni hollywoodski frajeri, a nosili su ga Robert Redford i Richard Gere.

Floris

Floris se danas može nazvati pravom olfaktornom institucijom, jer je riječ o najstarijoj britanskoj trgovini mirisa. Brend je osnovan davne 1730, a i danas se njihova trgovina nalazi u Londonskoj Jermyn Street, gdje je priča i započela prije 300 godina.

Ova se parfemska kuća oduvijek veže uz slavne osobe, a spomenuta je u čak tri filma iz James Bond serijala. Iako nikada nije navedeno koji točno Floresov parfem voli slavni špijun, poznato je kako je Bondov kreator Ian Fleming bio odan klasičnom Flores No. 89 mirisu, koji odiše notama bergamota i slatkog cedra.

Parfeme brenda Floris obožavao je, između ostalih, i slavni David Bowie, koji je obožavao njihov miris Elite na bazi grejpa, a istom je mirisu vjeran i poznati glumac Benedict Cumberbatch, najpoznatiji po ulozi omiljenog britanskog detektiva Sherlocka Holmesa.

Guerlain

Kaže se da su Francuzi najbolji u tri stvari – hrani, modi i parfemima. A pri vrhu te liste svakako se nalazi kuća Guerlain. Ovaj je proizvođač luksuznih parfema na tržištu već gotovo dva stoljeća, no prvi muški miris lansirali su tek 1959 – riječ je o Guerlain Vetiver mirisu.

Danas je to pravi evergreen u svijetu muških parfema, a obilježavaju ga voćni trio mandarine, limuna i nerolija, na bazi vetivera i duhana. Upravo je taj „miris dima“ privukao brojne frajere, među kojima su Harrison Ford i Michael Caine.

Acqua Di Parma

Parfem Acqua Di Parma često se naziva i statusnim simbolom muške kupaonice, što zbog luksuznog mirisa, što zbog elegantnih bočica koje kao da su kreirane za fenomenalne Instagram fotografije.

U 1950-ima parfeme ove kuće nosile su filmske legende poput Cary Grandta i Gregory Pecka – obojica su naime bili vjerni klasičnom mirisu Acqua di Parma, danas poznatom kao jednom od zaštitnih znakova zlatnog doba Hollywooda.

Mješavina lavande, jasmina i mošusa podsjeća na raskošne talijanske vrtove, a među današnjim frajerima koji ga obožavaju nalazi se i jedan od najpoželjnijih muškaraca svijeta, Bradley Cooper.

Aramis

Aramisov parfem bio je prvi muški parfem koji se prodavao u robnim kućama, a i danas, nakon više od 50 godina, ima vojsku obožavatelja– baš poput prvog dana.

Muževan miris na bazi cimeta, vetivera i kože, ovaj je parfem zaista jedinstven, zbog čega su ga nosili brojni slavni frajeri, uključujući Sammyja Davisa Jr.

Eight & Bob

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za nevjerojatnu priču koja stoji iza parfema Eight& Bob. Legenda kaže kako je 1937 pariški parfumer Albert Fouquet započeo razgovor s američkim studentom koji je bio oduševljen njegovim mirisom – a taj je stilski osviješteni student bio nitko drugi nego mladi John F. Kennedy. Nakon povratka u SAD, tražio je spomenutog parfumera da mu pošalje osam uzoraka tog parfema, te još jednog za njegovog brata Boba Kennedyja.

Tako je parfem dobio ime po kojem je prepoznatljiv i danas. Ubrzo nakon što ga je Kennedy počeo nositi, za njim su poludjeli i slavni hollywoodski muškarci poput Caryja Granta i Jamesa Stewarta.

Caron

Još jedno ime u povijesti slavne francuske parfemske industrije je Canon. Osnovana 1903. od Ernesta Daltroffa, čovjeka koji nije bio formalno izučen za parfumera, no imao je „izniman nos“ – dar za kombiniranje mirisa kakav se rijetko nailazi.

Take Pour Un Homme De Caron prvi je mušku parfem koji je kuća lansirala 1934., a među najpoznatijim frajerima koji su ga obožavali bio je i slavni James Dean.

Carolina Herrera

Parfemi kuće Carolina Herrera sinonim su za eleganciju još iz vremena kada se ova dizajnerica iz Venezuele družila s Andyjem Warholom i Mickom Jaggerom u njujorškom Studiu 54.

Početkom 90-ih lansiran je prvi muški miris – Herrera for Men, a još i danas je jedan od najpopularnijih muških parfema na svijetu. Danas mu je vjeran pjevač Justin Bieber.

Pročitajte još i ...