Koliko stoji presađivanje obrva?

Kakve su obrve u trendu ove godine? Stručnjaci kojima je njihovo oblikovanje specijalnost najavljuju da će obrve u 2020. biti baš kao i godina – „neuredne i čupave“. Negdje su taj trend predstavili kao maksimalističko-minimalistički, pri čemu se prvi dio odnosi na gustoću, dok drugi dio govori da ćemo u njihovo uređivanje trebati uložiti – minimalni trud.

74th Annual Golden Globe Awards - Arrivals. The Beverly Hilton Hotel, Beverly Hills, CA. Pictured: Lily Collins. EVENT January 8, 2016 Job: 170108A2, Image: 310362078, License: Rights-managed, Restrictions: 000, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Bauer Griffin

Naravno, sve to zvuči izvrsno ako obrve – imate. Premda su dlačice jedna od „pojava“ koju bi većina žena najradije iskorijenila zauvijek, obrve su, uz trepavice, većini jedine dlačice koje žele na svom tijelu. A s obzirom da ih žele, onda ih i njeguju pa je na kozmetičkom tržištu bezbroj preparata koji ubrzavaju njihov rast, potiču gustoću, skrivaju njihov manjak….

Što kad obrve prestanu rasti?

No, što kad ništa od toga ne pomaže? Što kad obrve naprosto prestanu rasti? Neke zbog pretjeranog čupkanja – kojem su se žene dosljedno posvećivale u eri kada su hit bile iznimno tanke obrve – a neke jer se na koži pojavio ožiljak, piercing, tetovaža, opeklina…

Gustoća obrva nekad se mijenja postupno, a nekad i naglo, a osim mehaničkog oštećenja korijena, uzrok tome mogu biti i kožne bolesti poput alopecije, psorijaze, atopijskog dermatitisa i gljivične infekcije, zatim nutritivni deficit, a možemo ih uništiti i sami ako se, primjerice zbog stresa, učestalo češkamo po tom području.

Popularna FUE metoda

Iako na YouTubeu postoji na tisuće videa i uputa kako nacrtati i oblikovati obrve, jedino rješenje kojim se postiže njihov prirodan izgled jest transplantacija. Jeste li kad čuli za FUE metodu? Skraćenica sintagme „Follicular Unit Extraction“ označava najčešći način presađivanja: tijekom tog procesa dlačice se iz jednog dijela tijela (donorske regije koja može biti vlasište, brada, prsa ili genitalno područje) transplantira u drugi dio (primajuće mjesto). Cilj zahvata je transplantacija korijena dlačice iz kojih će tri do četiri mjeseca nakon zahvata početi trajno rasti nova dlačica.

English fashion model Cara Delevinge poses with other models for DKNY Spring Summer 2015 collections., Image: 215330515, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

U zahvatu se rabi poseban pribor, izvodi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan, a donorski dio, kao i dio gdje je dlaka transplantirana, brzo zacjeljuju.

Koja je razlika između dlačica kod kose i kod obrva? Obrve uvijek rastu pojedinačno i paralelno s površinom kože. Ciklus njihovog rasta je oko četiri mjeseca, dok je ciklus rasta kose od tri do pet godina, zbog čega obrve uvijek dosegnu maksimalnu dužinu od oko jedan centimetar. Pri presađivanju obrva, biraju se dlake iz regije koja se najviše slaže po obliku, debljini, pravcu rasta i boji s postojećim obrvama.

Kako izgleda postupak presađivanja

U prvoj fazi FUE transplantacije obrva iz davajuće regije – primjerice, stražnjeg dijela vlasišta – uzimaju se što manje folikularne cjeline ili pojedinačni folikuli vlasi. Što su zapravo folikularne jedinice? Riječ je o nakupinama dlaka koje rastu zajedno, pa tako na svakoj folikularnoj jedinici imamo najčešće između 1 i 4 dlake. Također, vrlo ih je važno vaditi sa sigurnih regija, a to su one na kojima folikuli nisu osjetljivi na djelovanje dihidrotestosterona – najčešćeg uzročnika gubitka kose.

Folikuli se implantiraju u obrve uz pomoć finih implantera s kojima se može odrediti željena dubina, kut i smjer implantacije folikula, a time i rast budućih pojedinačnih dlaka. Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, onoj istoj kao kod stomatologa. U prosjeku je za transplantaciju obrva potrebno između 250 – 400 pojedinačnih dlaka. Odmah nakon zahvata pacijent uz upute odlazi kući.

Dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije

Renomiranu hrvatsku liječnicu dr. Anu Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije iz Poliklinike Maletić.,   pitali smo koliko stoji takav zahvat. “Cijena transplantacije obrva je 30 kn po transplantiranoj folikularnoj jedinici. Broj potrebnih folikularnih jedinica određuje se na pregledu, a ovisi o tome koliko guste i široke obrve se žele napraviti, te kakve su postojeće obrve”, otkrila nam je ova stručnjakinja, koja je jedina iz Hrvatske član ISHRS-a (International Society of Hair Restauration Surgery), međunarodnog udruženja najboljih liječnika za transplantaciju kose i ostalih dlačica.

“Obično je to od nekoliko desetaka folikula do nekoliko stotina folikula, možemo reći do 600 ili 800 folikula za obje obrve”, kaže dr. Ana Maletić.

U Dkliniku – u sklopu kojeg je nedavno oformljen Hair Clinic Zagreb – cijena transplantacije je od 7500 kn nadalje. “Posebnost i prednost Hair Clinic Zagreb je potpunost ponude: kada govorimo o zdravlju vlastišta i ljepoti, gustoći i sjaju kose, sva su rješenja ovdje na jednom mjestu”, kaže vlasnik, plastični kirurg dr. sc. Mladen Duduković.

Za koliko se vremena vide rezultati

Često se zahvati nakon godinu dana ponavljaju zbog postizanja gustoće čim bliže prirodnoj. Početak rasta transplantiranih dlaka je tri do četiri mjeseca nakon zahvata. Većina izraste šest mjeseci nakon zahvata, a puni rezultat je vidljiv nakon deset mjeseci. Rezultat FUE transplantacije obrva je trajan.

Prije zahvata preporučuje se konzultacijski pregled kako bi liječnik procijenio trenutačno stanje, otkrio uzroke ispadanja dlačica, poslušao vaše želje i dao vam konkretnu preporuku.

Zahvatu se – osim u Poliklinici Maletić i poliklinici Dklinik – možete podvrgnuti i u Poliklinici Pantovčak.

Pročitajte još i ...