Le Grand Tour – Diptyque parfemi vode vas na čarobno mirisno putovanje

Legendarna francuska parfemska kuća Diptyque ove godine slavi 60. rođendan i obilježava ga lansiranjem prekrasnih mirisnih kreacija.

Od samoga osnutka, 1961. godine, ovaj brend odiše jedinstvenom estetikom koja je vođena i inspirirana povijesnim i kulturalnim elementima. Taj specifičan pogled na svijet već šest desetljeća svijetu donosi ljepotu i poetičnost.

Kultna adresa 34, Boulevard Saint-Germain

Danas je Diptyque sinonim za mirise, ali priča o brendu ipak nije bila tako jednostavna i predvidljiva. Sve je započelo, a gdje drugdje nego u Parizu, svjetskoj prijestolnici mirisa i ljepote, na sada već kultnoj adresi 34, boulevard Saint-Germain.

Tri prijatelja – arhitekt Christiane Gautrot, slikar Desmond Knox-Leet te voditelj i dekorater kazališta Yves Coueslant odlučili su se udružiti i zajedno otvoriti boutique u kojemu su najprije nudili svoje tekstilne kreacije. Nazvali su ga Diptyque prema dvostrukim vratima dućana koja su ih podsjećala na slikarski diptih.

Izvor: Facebook Diptique

Concept store prije concept storea

Malo po malo, njihov se dućan transformirao u sasvim posebno mjesto, neku vrstu chic bazara gdje su se mogli pronaći brojni neobični i neočekivani predmeti. Bio je to concept store prije izuma concept storea.

Tako su prvi posjetitelji mogli birati između hindu maski, raznih gravura, haute couture haljina Jeanne Lanvin, velških prekrivača za krevet, najranijih kreacija Laure Ashley, ali i jedinstvenih mješavina suhog cvijeća, poznatijih kao potpourri. I upravo su to bili počeci ovog mirisnog carstva. Njihov je dućan postao poznat po rijetkim vrstama tamjana i toaletnim vodama britanske kuće Penhaligon’s.

Prvi unisex parfem na svijetu

Ubrzo je kreativni trio odlučio proširiti svoju djelatnost pa su 1963. lansirali prvu seriju mirisnih svijeća s poetičnim imenima Aubepine, Cannelle i The. Pet godina kasnije počeli su kreirati i parfeme – prvijenac se zvao L’eau de Diptyque i bio je prvi rodno nedefiniran miris na svijetu. Uslijedili su i drugi, jedinstveni, neobični, posebni i prepoznatljivi mirisi, a većina ih se održala do danas te je stekla kultni status među zaljubljenicima u parfeme diljem svijeta.

Mirisna putovanja

U neobičnim vremenima u kojima živimo, kada prava putovanja nisu moguća, u Diptyqueu su iskoristili moć mirisa da nas transportiraju gdje god poželimo te su ove jeseni lansirali novu limitiranu liniju Le Grand Tour – Voyages immobiles (Velika turneja – nepomična putovanja).

Čarobne destinacije tu su predstavljene kroz mirise. Pariz, Venecija, Milies, Kyoto i Byblos oživljeni su kroz 5 parfemskih kreacija – svijeće, parfeme i mirisne ovale.

Paris

Klasična svijeća Paris vodi vas u šetnju Lijevom obalom Seine. Odjenula je zelenkasto ruho za obilazak antikvarijata i knjižara. Ova kreacija spaja miris ulaštenog drva i starih knjiga s mineralnim notama starih pariških kamenih ulica. U trenu će vas vratiti u neka prošla vremena i probuditi najljepšu od svih nostalgija.

Venecija

Druga stanica ove mirisne turneje smjestila se na otočić u venecijanskoj laguni, gdje svaka kuća ima svoj vrt. Svježi bosiljak druži se sa zelenim paprikama, a oštri akcenti mandarine u kontrastu su s vetiverom. Svi su zajedno ukomponirani u toaletnu vodu, zapakiranu u prekrasni box set s tri putne bočice.

Milies

Iz Venecije nastavljamo prema jugu i stižemo u Milies, malo planinsko selo u Grčkoj. Putem udišemo mirise smokve i čempresa koji se susreću s mediteranskim povjetarcem. Svi su zajedno uhvaćeni u parfemski oval i njegove mramorne perle.

Kyoto

Napuštamo Europu i stižemo u Kyoto. Parfem inspiriran ikebanom – japanskom vještinom slaganja cvijeća, temelji se na tri mirisne note: ruži koja predstavlja ljude, tamjanu koja simbolizira nebesa te vetiveru koji je tu za Zemlju.

Na bočicu je apliciran poznati Diptyqueov  Sarayi uzorak koji su dizajnirali osnivači brenda.

Byblos

Nadahnuta najstarijom lukom na svijetu, Byblos svijeća namirisana je notama pržene kave i cedra, s iznenađujućim akcentom kardamoma.

Vrijeme je stalo u malom cafeu, u starom souku u Byblosu.

Pročitajte još i ...