Magistra Nika Brlečić Uroić: Kakav treba biti proizvod s vitaminom C da bi prošao kroz površinski sloj kože?

Niti jedan sastojak nije privukao toliko pažnje i pridobio toliki broj poklonika u skincare svijetu kao vitamin C.

Njegovo odsustvo u organizmu izaziva ozbiljne posljedice

Poznat i kao askorbinska kiselina, možemo ga nazvati „kraljem vitamina“, ali i „kraljem njege kože“. S obzirom na to da je riječ o prvoj prehrambenoj tvari čije odsustvo u organizmu dokazano izaziva zdravstvene poteškoće, ne čudi činjenica kako se s vremenom našao na svim listama „must have“ sastojaka za zdrav, snažan i otporan organizam.

Piše: Kolumnistica Nika Brlečić Uroić, univ. mag. pharm., spec. dermatofarmacije i kozmetologije

Sredinom 18. stoljeća, škotski liječnik James Lind utvrdio je direktnu povezanost između nedostatka vitamina C u prehrani i pojave skorbuta, vrlo opasne bolesti koja je nerijetko imala i smrtne posljedice.

S razlogom je među najpopularnijim „supersastojcima“

1935. označila je važnu prekretnicu u svijetu farmacije – vitamin C, jedna od najvažnijih supstanci za ljudski organizam, sintetiziran je u čistom obliku. S obzirom na to da je riječ o jednom od najsnažnijih antioksidansa, ovaj je vitamin topiv u vodi poznat i po snažnoj ulozi na poboljšanje i osnaživanje prirodnog imunološkog sustava. Još se jedna zanimljivost veže uz jedan od najpopularnijih „supersastojaka“ – većina životinja u stanju je sintetizirati vlastiti vitamin C u organizmu, no čovjek ga zbog nedostatka određenih enzima ne može sam proizvesti te se mora osloniti na izvore vitamina C u prehrani.

Pomaže tijelu sintetizirati novi kolagen

Zašto nam je ovaj antioksidans toliko važan – i to ne samo za zdravlje organizma i kože, već i za ljepotu i mladolikost? Nekoliko je ključnih procesa u tijelu za koje je odgovoran upravo ovaj spoj, a među najvažnijima se ističe borba protiv hiperpigmentacija, ubrzanje zacjeljivanja rana i oštećenja te iznimno snažno poticanje stvaranje kolagena.

Svatko tko se njezi kože i prevenciji starenja imalo posvetio, nije mogao zaobići rasprave o jednom od najvažnijih proteina u tijelu – kolagenu. Nalazi se u čitavom tijelu, a samo neke od njegovih uloga su pospješivanje rasta i obnove stanica tjelesnih tkiva, kože, ali i zubnog mesa, zubiju i krvnih žila. Iako ponekad možemo dobiti dojam da ga u tijelu ima iznimno malo, kolagen je zapravo najobilniji protein u tijelu. Procjenjuje se kako čak 70% suhe težine ljudske kože te je kritična komponenta krvožilnog i mišićnog sustava, a upravo je vitamin C jedan od ključnih faktora za formiranje novog kolagena u tijelu. S obzirom na to da razina kolagena s godinama pada, adekvatne količine vitamina C izrazito su važne kako bi tijelo moglo sintetizirati novi kolagen.

Zacjeljuje rane, opekotine i druga oštećenja kože

Velika je zabluda da se ovaj vitamin u njezi kože koristi samo u smislu anti-ageinga. Poznat je i po iznimnoj ulozi u zacjeljivanju rana, opekotina, posjekotina, ali i u zaustavljanju krvarenja zubnog mesa. Također, dokazano ubrzava zacjeljivanje nakon kirurških zahvata. Kako točno djeluje na zacjeljivanje ozljeda?

Da bismo odgovorili na to pitanje, važno je istaknuti kako je zaštitna funkcija najvažniji posao stratum corneuma – vanjskog sloja kože. Kako bi se površinska oštećenja i pukotine zacijelile, tijelo se oslanja na proces keratinizacije, u kojem dolazi do diferencijacije živih stanica epidermisa u mrtve rožnate stanice. U tom se procesu stvaraju i keratohijalinske granule – guste strukture koje sadrže prolin i aminokiseline, a povećani unos vitamina C dodatno poboljšavaju uzorak stratum corneuma i broj prisutnih keratohijalinskih granula. Iz tog se razloga ovaj vitamin smatra neophodnim kod obnavljanja epidermisa, ali i za poboljšanje količine i organizacije međustaničnih lipida u obliku lamela. Korištenje vitamina C u tom slučaju daje izvrsne rezultate, što je vidljivo u poboljšanoj epidermalnoj zaštitnoj funkciji i smanjenoj vrijednosti epidermalnog gubitka vode.

Blokira enzim odgovoran za nastanak mrlja i pigmentacija

Jedna od najpoznatijih funkcija ovog antioksidansa je i njegova sposobnost smanjenja, prevencije, pa čak i ublažavanja postojećih hiperpigmentacija. Mrlje koje se pojavljuju najčešće na licu, vratu, ramenima i dekolteu često se javljaju kao posljedica fotostarenja kože, a za njihov je nastanak odgovoran melanin – pigment koji tijelo prirodno aktivira u stanicama melanocitima kao odgovor na izlaganje UV zrakama. Kako se točno jedan od najpopularnijih vitamina može izboriti s ovim procesom i znači li to da i postojeće mrlje mogu nestati?

Vitamin C jedan je od najčešće korištenih skincare sastojaka, posebno u proizvodima za ujednačavanje tena i borbu s hiperpigmentacijama, a glavni je razlog to njegov snažan utjecaj na tirozinazu – enzim odgovoran za nastanak melanina. Blokiranjem ovog enzima, vitamin C igra središnju ulogu u borbi protiv hiperpigmentacija, a postojeće pjege na koži trebale bi postati manje vidljive nakon 4 do 12 tjedana, pri čemu će najbolje rezultate polučiti kombinacija vitamina C i mliječne kiseline.

Uništava slobodne radikale prije nego oštete stanicu

S obzirom na to da je riječ o sastojku topivom i u vodi i u mastima – ovisno o formulaciji, u stanju je uništiti slobodne radikale i prije nego oni imaju priliku doći do stanične membrane.

Naime, glutation (GSH) – tripeptid koji sprječava oštećenje stanica pod utjecajem reaktivnog kisika, baš kao i vitamin E, trebaju vitamin C kako bi bili obnovljeni u svojim aktivnim oblicima. Odnos između vitamina C i glutationa je jedinstven – vitamin C pomaže mu vratiti se u aktivni oblik, a može čak i „zaplijeniti“ singletni radikal kisika i stabilizirati hidroksilni radikal. Sve su ove funkcije iznimno važne u sprječavanju peroksidacije lipida stanične membrane.

Sept. 11, 2013 - New York, USA - Zero Maria Cornejo.MODEL ON BACKSTAGE, BEAUTY, HAIR EYES LIPS NAILS MAKEUP WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2014 WOMEN READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW , PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER WOMEN.NYPAPSS14, Image: 173589614, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Stimulira metabolizam vezivnog tkiva i enzime koji su odgovorni za proizvodnju kolagena te istovremeno blokira razgrađivanje postojećeg kolagena. Regenerirajući vezivno tkivo, djeluje kao „lijek“ za oštećenja, pukotine i propadanje tkiva. Osim toga, vitamin C djeluje kao barijera i stabilizator kod upala i nečiste kože, a smanjuje čak i staračke pjege.

Za učinkovitost izrazito je bitna formulacija

Vitamin C ima važnu ulogu i kod širenja i diferenciranja keratinocita, a uz vitamin A, može zaustaviti promjene na koži kod fotostarenja i kronološkog starenja. Za učinkovitost C vitamina bitna je sama formulacija proizvoda – iako se često koristi, askorbinska kiselina je vrlo nestabilna aktivna tvar. Osim što u dodiru s kisikom može oksidirati i rezultirati očitim zatamnjenjem seruma, takav oblik vitamina C može prouzročiti i kontraefekt u vidu iritacije, crvenila i oštećenja kože. Također, askorbinska je kiselina u potpunosti djelotvorna samo u visokoj koncentraciji, i to dok ne oksidira.

Iz tog razloga postoje derivati vitamina C, kao što su magnezij askorbil fosfat, askorbil palmitat, askorbil glukozid, tetraheksildecil askorbat i natrijev askorbil fosfat (sodium ascorbyl phosphate, SAP) –  ovaj ester vitamina C zaštićen je od oksidacije. Iako je sam po sebi neaktivan, ulaskom u dublje slojeve kože i djelovanjem enzima, oslobađa se čisti vitamin C, a ta je reakcija specifična po tome što nije trenutna, već traje, što zapravo doprinosi produljenom djelovanju samog kozmetičkog preparata.

Faktori koje ne smijemo zaboraviti

Formulacije s ovakvim oblikom vitamina C vrlo su stabilne, otporne na oksidaciju, njihova se tekstura ne mijenja i ne tamni, čak ni na sobnoj temperaturi. Najvažnije, proizvodi koji sadrže SAP (ili bilo drugi derivat) vrlo su blagi prema koži, ne uzrokuju iritacije i crvenilo.

Zbog izrazite nestabilnosti askorbinske kiseline, vrlo je važan pH – vrijednosti od 2.0 do 3.0 dobro podnose tipovi kože već naviknuti na aktivne tvari, kao i normalna te masna koža. Derivatima vitamina C, kao što je SAP,  idealno pH okruženje nalazi se između 5.0 i 7.0, što ih čini stabilnim u formulaciji, djelotvornim na koži te dovoljno nježnim za svaki njezin tip. Naposljetku, iznimno je važna i veličina molekule.  S obzirom na to da vitamin C ima vrlo veliku molekulu, važno je da je u formuli ugrađen u liposome, kako bi mogao prodrijeti kroz površinski sloj kože – ovakav prirodni sustav osigurava njegovo dugotrajno otpuštanje i povećava mu učinkovitost.

Pročitajte još i ...