Micelarna otopina – marketinški trik ili revolucionarni proizvod?

Lily-Rose Depp during the Chanel Haute Couture Spring Summer 2017 show as part of Paris Fashion Week on January 24, 2017 in Paris, France. //VULAURENT_152045/Credit:LAURENT VU/SIPA/1701241532, Image: 312887181, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Ljudska koža na nekim je dijelovima tanja, a na nekima deblja što uzrokuje različitu sposobnost apsorpcije sastojaka prilikom svakodnevnog čišćenja kože. Na mjestima gdje je koža tanja, kao, primjerice, u predjelu oko očiju, preporučuju se nježni čistači, bez iritansa i deterdženata.

Unatrag nekoliko godina na tržištu se pojavila micelarna otopina za čišćenje lica i preuzela apsolutni primat kao „must have“ proizvod za čišćenje lica.

Sept. 5, 2014 - New York, USA - Jason Wu.MODEL, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2015 WOMEN RTW READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW , PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS15.Beauty Backstage, HAIR, LIPS, EYES, Image: 208022192, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Što su micelarne otopine?

Micele su malene sferične molekule estera masnih kiselina ravnomjerno raspršene u vodi. Nalaze se u strogo definiranoj koncentraciji koju nazivamo micelarna kritična koncentracija. Micele u micelarnim otopinama nisu posve otopljene u vodi , čime je omogućeno njihovo aktivno djelovanje.

Imaju vrlo veliku sposobnost vezivanja. Za svoj hidrofobni dio hvataju višak sebuma, nečistoće te odumrle stanica koje na taj način učinkovito uklanjaju s kože.

Micelarna otopina vs. mlijeka i losioni za čišćenje lica

Za razliku od klasičnih mlijeka, losiona ili gelova za čišćenje lica i skidanje šminke, micelarne vodice ne iritiraju kožu i ne ostavljaju trag i crvenilo. Posebno su korisne kod osoba koje imaju suhu, osjetljivu i iritabilnu kožu. Velika prednost je i činjenica da nije potrebno naknadno ispiranje lica nakon čišćenja.

Vichy Normaderm 3u1 micelarna otopina namijenjena je osjetljivoj koži s nepravilnostima. Čisti, uklanja šminku i smiruje kožu. Sadrži fiziološki pH i tehnologijom micela odstranjuje makeup bez trljanja, stoga je idealna i za osjetljivu kožu. Osjetljiva koža očišćena je nježno i učinkovito, bez potrebe za ispiranjem lica.
La Roche-Posay micelarna voda Ultra (Reactive skin) učinkovito čisti kožu i uklanja šminku. Kožu ostavlja čistom, bez crvenila i osjećaja zatezanja. Sadrži surfaktante za čišćenje optimalne tolerancije i ne isušuje kožu. Poštuje fiziološku ravnotežu osjetljive kože, stoga je namijenjena čak i najosjetljivijoj koži.

Struktura micelarnih stanica ogleda se i u njihovoj antialergijskoj sposobnosti, što znači da ih koža ne upija nego one ostaju na površini i tako smanjuju rizik od nastanka alergija. Danas se na tržištu nalazi širok izbor micelarnih vodica koje dolaze od različitih brandova.

Filorga micelarna voda za čišćenje lica uklanja makeup, čisti vodootpornu šminku, ne nadražuje oči i ostavlja osjećaj ugode na koži, bez zatezanja kože. Poštuje fiziološku ravnotežu kože te je prikladna i za osjetljive tipove kože.

Micelarne otopine u dermatologiji

Za dermatologe su micelarne otopine praktična rješenja čišćenja kože kod različitih dermatoloških problema.

Pogodne su za tretiranje osjetljive kože u različitim indikacijama kao što su rozacea, netolerantna koža sklona alergijskim reakcijama ili pak za njegu kože nakon estetskih tretmana kao što su pilinzi i laseri, potom za tretiranje masne kože sklona aknama, kože sa seborejički dermatitisom te tanke, suhe i delikatne kože.

Avène Micelarni losion sadrži formulu s dvostrukim djelovanjem koja učinkovito odstranjuje makeup te istovremeno koži pruža hidrataciju. Nježno odstranjuje nečistoće, ne isušuje kožu, djeluje njegujuće te ostavlja osjećaj ugode na koži. Odstranjuje i vodootpornu šminku, a pojačanu hidrataciju osigurava zadržavanjem vode u površinskim slojevima kože.
Vichy Purete Thermale 3u1 micelarna otopina sadrži vodicu za čišćenje, umirujući tonik i sredstvo za uklanjanje šminke s očiju. Hvata nečistoće bez nadraživanja kože te ostavlja kožu potpuno čistom, bez osjećaja neugode.

U galenskom obliku micelarne otopine sadrže aktivne sastojke ovisno o problematici i tipu kože, a s ciljem i čišćenja i njege kože zajedno.

Po tom principu micelarne otopine za čišćenje osjetljive kože sklone rozaceji najčešće sadrže ekstrakt aloa vere ili cucumis sativus ekstrakt.

Micelarne otopine za čišćenje i njegu masne kože sklone aknama najčešće sadrže bakrov sulfat i cink glukonat koji imaju pozitivni učinak u liječenju kože sklone aknama na način da smanjuju lučenje loja.

Svaka problematika koristi svoj tip micelarne otopine jer su aktivni sastojci (micele) različite u pojedinim dermatološkim problemima.

Uz navedene prednosti, dobro je i istaknuti moguće rizike koji se uglavnom javljaju zbog odabira micelarne otopine koja nije prilagođena tipu kože ili pak zbog same micelarne otopine odnosno korištenja nedozvoljenih supstanci u obliku micela koje su uklopljene u sastav micelarne otopine. No, s provjerenim i dermatološkim brandovima, rizici su zaista minimalni.

Pročitajte još i ...