Može li liposukcija biti zamjena za dijetu?

Među najpoželjnijim estetskim zahvatima, a pogotovo kada je o mršavljenju i oblikovanju tijela riječ, svakako je liposukcija. Mnogi je, a naročito slabije upućeni budući pacijenti, smatraju čarobnom metodom koja brzo i učinkovito otapa kilograme i zahvaljujući kojoj, doslovno preko noći svatko može imati tijelo kakvo je oduvijek želio.

No, je li to doista tako? I jesmo li svi, bezuvjetno, dobri kandidati za taj zahvat?

Ozbiljan zahvat oblikovanja tijela

Iako je namijenjena osobama koje muči višak lokaliziranih masnih naslaga, liposukcija nije metoda mršavljenja, već oblikovanja tijela. Upravo zato postoje određeni kriteriji koje budući pacijent, odnosno pacijentica moraju zadovoljiti. Prije svega, bilo bi poželjno da nemate veći višak kilograma te da niste predaleko od vaše idealne težine.

Ukoliko vaš višak prelazi brojku od 10 ili 15 kg, kirurg će vam prije svega preporučiti redukcijsku dijetu s ciljem smanjenja tjelesne težine, a tek potom liposukciju za najtvrdoglavije naslage koje su otporne na bilo koju dijetu i vježbanje.

I ovdje je priča posve individualna i nema krutih pravila pa liječnik svakom pacijentu pristupa pojedinačno i analizira njegovu građu, udio mišića i masnog tkiva. No, obično su osobe koje nemaju BMI veći od 30 još uvijek izgledni kandidati za liposukciju.

Pretilost nije indikacija za liposukciju

Osobe čiji BMI prelazi 30, nisu kandidati za oblikovanje tijela liposukcijom, a razlozi za to su različiti i brojni. Njihova zdravstvena slika najčešće je popraćena dodatnim tegobama i problemima te invazivan zahvat poput liposukcije za njih može biti opasan.

Osim toga, za zadovoljavajuće je rezultate prvo potrebno izgubiti određen broj kilograma. Liposukcijom se u jednom postupku oblikovanja „skida“ oko 5 kilograma, a kod pretilih osoba takav rezultat neće biti dovoljno vidljiv.

Važnost elastične kože

Dobar tonus mišića te čvrsta, elastična i gipka koža važni su preduvjeti za liposukciju jer to znači da će se nakon zahvata koža brzo i uspješno formirati prema novom obliku. Naime, ako koža nije dovoljno elastična, postoji mogućnost da nakon liposukcije ostanu ovješeni dijelovi kože koji se onda moraju korigirati drugim postupcima. Poželjno je i da ste nepušač i da održavate zdrave životne navike.

Aktivan način života nakon zahvata

Iako mnogi misle da se nakon liposukcije nemoguće ponovno udebljati, to također nije točno. Kako bi se rezultati održali, potrebno je paziti na prehranu i ostati aktivan. Naime, masne stanice uklonjene liposukcijom uklonjene su trajno, odnosno zauvijek, ali masne stanice okolnih područja i dalje mogu bujati, stoga se osoba može udebljati i nakon liposukcije ako ne vodi računa o prehrani i tjelovježbi. Višak masnih naslaga neće zaobići tretirana područja, odnosno, i tretirana će se područja povećati ukoliko se udebljate.

Također, iako se masne stanice zauvijek uklanjaju iz tretiranih područja, jedan dio njih ostaje i taj se dio, kao i dio masnih stanica netretiranih regija, širi uslijed unosa previše kalorija. Tako dolazi do debljanja i povećanja volumena tijela.

Pročitajte još i ...