Može li se filerima spriječiti starenje lica?

L30090102WOOAS003_003 FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE IN FRANCE, ITALY AND USA. Female wearing deep berry red lipstick, holding a syringe between her teeth, unsmiling, looking up., Image: 39667433, License: Rights-managed, Restrictions: FOR EDITORIAL USE ONLY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE IN FRANCE, ITALY AND USA., Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Poznato je da se botox koristi kao mjera prevencije starenja – uspavljujući mišiće, sprječava nastanak dubokih bora, no što je s hijaluronskim filerima, jesu li i oni mjera prevencije? Počnemo li s tretmanima dermalnim filerima kada znakovi starenja još nisu toliko izraženi, što će se dogoditi s kožom? Na ova pitanja za Harper’s Bazaar odgovorila je američka dermatologinja, dr. Ava Shamban.

Zašto opada volumen lica?

Kako objašnjava dr. Shamban, volumen lica opada zbog smanjene proizvodnje kolagena koja se prirodno događa s godinama, zbog utjecaja sunčevih zraka, smanjenja tjelesne mase, starenja i drugih prirodnih procesa.

„Upravo je gubitak volumena u licu jedan od najčešćih razloga zbog kojih se osobe odlučuju na primjenu dermalnih filera. Kako se nedavno pokazalo da osobe u 20-ima odlaze na tretmane botoxom ne bi li prevenirali znakove starenja na njihovim licima, logično je da se postavi i pitanje je li s hijaluronskim filerima ista priča“, kazala je dr. Shamban, dodajući kako se na ovu temu napravio niz istraživanja.

Dec. 10, 2013 - New York, New York, USA - Photocall with Lily Aldridge at the Empire State Building to celebrate the airing of the 2013 Victoria's Secret Fashion Show on CBS. New York, 10.12.2013, Image: 179569843, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Istraživanje objavljeno u publikaciji Archives of Dermatology pokazalo je da primjena Restylane filera dovodi do povećanja proizvodnje kolagena u tijelu čak i kada je filer razgrađen.

„Istraživanje je dokazalo povećanu proizvodnju kolagena – primjerice, ako aplicirate Restylane u ruku, a potom pod mikroskopom pogledate kožu, primijetit ćete povećanu proizvodnju kolagena“, objašnjava dr. Shamban, ističući kako se u Restylane proizvodima radi o umreženoj hijaluronskoj kiselini koja omogućuje sporiju razgradnju te samim time i dugotrajniji učinak tretmana. Umrežena hijaluronska kiselina potiče proizvodnju kolagena „istezanjem“ fibroblasta kože, stanica koje se nalaze u vezivnom tkivu i stimuliraju zacjeljivanje rana.

Australian fashion icon Miranda Kerr in the promotional pictures for 2017 'Noni Glow' advertising campaign of her skincare company Kora Organics., Image: 333445925, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Naime, dermis se sastoji od fibroblasta, kolagenih i elastičnih vlakana. Fibroblasti su stanice dermisa odgovorne za stvaranje elastičnih i kolagenih vlakana i glikozaminoglikana koji tvore potporno tkivo kože. Nalaze se u vlaknastom matriksu i povezane su s mrežom vlakana koju tvore, a njihov se broj s godinama smanjuje te oni postaju manje produktivni, što dovodi do smanjenja broja makromolekula međustaničnog matriksa. Cilj većine neinvazivnih tretmana je potaknuti upravo fibroblaste na proizvodnju kolagena.

„Kada se fibroblasti ni za što ne drže, postaju opušteniji i ne obavljaju svoju funkciju. Teorija je da se fibroblasti nakon ubrizgavanja hijaluronske kiseline vežu za nju i aktiviraju proizvodnju kolagena“, zaključuje dr. Shamban.

profimedia-0182582591

Jesu li fileri preventivna metoda?

Odgovor na ovo pitanje je i da i ne. Da ako se koriste redovito i stalno popunjavaju bore te daju pomlađeni izgled, no fileri nisu čarobni štapić koji će vam pomoći da nikada ne dobijete niti jednu boru na licu, ali ublažit će postojeće i stimulirati proizvodnju kolagena, zbog čega će koža postići pomlađeniji izgled.

Filerima se uvelike utječe na kvalitetu kože, što svakako pomlađuje izgled lica, a redovitom primjenom može se značajno odgoditi potreba lica za face liftingom. Ipak, treba naglasiti da je ključno održavanje izgleda – redovitim kombiniranjem neinvazivnih metoda lice se stalno održava mladolikim, stoga u nekim slučajevima nikada ni ne dođe do potrebe za face liftingom.

Pročitajte još i ...