Mrlje nakon akni – kućna njega, tretmani ili oboje?

Nekako ste se izborili s aknama, pridržavali ste se svih savjeta, koristili ste dermatološki testirane proizvode i niste sami glumili dermatologa i istiskivali prištiće… Ipak, ostale su vam mrlje s kojima ne možete izaći na kraj. Znamo da nije neka utjeha, ali akne su upalno stanje pa nakon njih, kao i nakon nekih drugih upalnih procesa koji se odvijaju u koži, mogu ostati postupalne hiperpigmentacije.

Češće kod tamnije pigmentiranih koža

Iako te omražene mrlje mogu nastati kod svih tipova kože, češće su kod tamnije pigmentiranih koža nego kod svjetlijih tipova. Također, jednako su česte kod muškaraca i kod žena, i to u bilo kojoj životnog dobi. Faktori rizika za nastanak postupalnih hiperpigmentacija su i izlaganje sunčevu svjetlu i nestručna mehanička manipulacija upalnih promjena.

Možemo li spriječiti nastanak postupalnih hiperpigmentacija? Ispravnim postupcima u liječenju možemo djelovati na postojeće akne, ali i na smanjenje novih upalnih procesa. Tako smanjujemo upalne promjene i šansu da se kao njihova komplikacija razviju pigmentacijske mrlje. Za početak, važno je na vrijeme posjeti dermatologa kako bi tretiranje akni započelo dok su još manjeg intenziteta i opsega.

O hiperpigmentacijama nakon akni, kako ih prevenirati i kako ih ukloniti, razgovarali smo s našim dermatolozima koji besplatnim pregledima sudjeluju u inicijativi “Pokaži se” portala Estetica.hr. Oni su dr. Tanja Vrčić iz Poliklinike Hilarus, dr. sc. Ivana Manola i dr. Iva Bešlić iz Poliklinike Manola te dr. Haris Varupa iz splitske Poliklinike Bagatin.

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože koji preporučuju dermatolozi širom svijeta.

Besplatni pregled akni u okviru akcije #pokazise uključuje dijagnosticiranje stanja kože lica te savjetovanje oko eventualnog potrebnog liječenja. Rezervacije će biti otvorene sve do popunjavanja predviđenog broja termina, a tijekom trajanja akcije dodavat ćemo nove termine.

Svoj termin rezervirajte OVDJE

Dr. Tanja Vrčić iz Poliklinike Hilarus objasnila nam je što radimo pogrešno ako nakon akni ostaju mrlje na koži.

“Većina želi ubrzati rješavanje hiperpigmentacija, i to je moguće lokalnim preparatima te tretmanima. Nažalost, trenutni i brzi rezultati nisu mogući pa je u rješavanju tih problema potrebno imati strpljenja i povjerenja u dermatologa s kojim prolazite taj proces. Pacijenti mogu djelovati preventivno tako da se pridržavaju pravila fotoprotekcije i da mehanički sami ne manipuliraju s promjenama na licu jer nestručnim ‘istiskivanjem’ akni pogoršavaju upalu koja se lokalno širi i tako se povećava šansa za nastanak hiperpigmentacija”, kaže dr. Vrčić.

Većina postupalnih hiperpigmentacija, objašnjava dr. Tanja Vrčić, trebala bi se sama povući u roku 6-12 mjeseci. Refrakternije hiperpigmentacije traju i više godina, a vrijeme oporavka ovisi o dubini kože gdje je nastao upalni proces.

Hiperpigmentacijske mrlje koje nastaju nakon akni mogu biti estetski izazov, ali primarijus dr. sc. Ivana Manola iz Poliklinike Manola ističe kako se njihovo liječenje i prevencija mogu uspješno postići kombinacijom odabranih proizvoda i metoda kućne njege.

“Neizostavni korak u tretiranju hiperpigmentacijskih mrlja je svakodnevna zaštita od sunca. Korištenje preparata sa zaštitnim faktorom SPF 50 ima ključnu ulogu kako u izbjeljivanju postojećih tako i u sprječavanju novih pigmentacijskih mrlja, posebice kod upalnih akni. Također, vitamin C pomaže u izbjeljivanju hiperpigmentacijskih mrlja i postizanju izjednačenog tona i boje kože lica”, kaže dr. Manola.

Preparati koji sadrže AHA i BHA kiseline, kako kaže dr. Manola, imaju važnu ulogu u uklanjanju mrtvih stanica i začepljenih pora s površine kože, poboljšanju teksture kože i smanjenju mrlja. Djelujući kao blagi piling, olakšavaju prodor i učinak aktivnih supstancija ostalih preparata za uklanjanje mrlja (azelaične kiseline, niacinamida…).

“Azelaična kiselina smanjuje upalu, ubrzava izmjenu stanica i obnovu oštećene kože te ujednačava nepravilnosti. Niacinamid na hiperpigmentacijske mrlje djeluje tako da razbija postojeće i sprječava nastanak novih depozita melanina u koži. Retinoidi pak ubrzavaju obnovu stanica čime se dodatno smanjuje nakupljanje pigmenta u koži, a kojična kiselina inhibira aktivnost enzima tirozinaze i pomaže u izbjeljivanju mrlja”, zaključuje dr. sc. Manola.

Postupalne hiperpigmentacije nakon upalnih akni češće se javljaju kod tamnoputih osoba i kod većine prođu spontano tijekom nekoliko tjedana. No, u nekih osoba mogu trajati mjesecima, a kako možemo ubrzati taj proces, otkrila nam je dr. Iva Bešlić iz Poliklinike Manola.

“Terapiju akni treba započeti na vrijeme lokalnom terapijom i aktivnim sastojcima poput retinoida i benzoil peroksida koji ujedno smanjuju i samu pojavu postupalnih hiperpigmentacija. A ako oni nisu dostatni, u liječenje postupalnih hiperpigmentacija potrebno je dodati neki od ostalih aktivnih sastojaka poput hidrokinona, azelaične kiseline, arbutina, rezorcinola, kojične ili ferulične kiseline.

Kemijski pilinzi sa salicilnom, glikolnom ili trikloroctenom kiselinom također su vrlo učinkoviti u liječenju postupalnih hiperpigmentacija i u ispravnoj kombinaciji s lokalnim pripravcima daju brži željeni rezultat”, kaže dr. Bešlić.

Postoje li specifični sastojci u proizvodima za njegu kože koje bi trebalo koristiti ili izbjegavati u borbi protiv mrlja nakon akni, upitali smo Dr. Harisa Varupu iz splitske Poliklinike Bagatin.

“Na tržištu možemo naći proizvode koji sadrže supstanciju hidrokinon koji bi trebao usporiti proizvodnju melanina, čime se ublažuju svjetlo smeđe diskoloracije na koži koja je bila izložena suncu, međutim bitno je naglasiti da ti proizvodi ne djeluju na uklanjanje ili prestanak promjena svijetlo ružičaste boje koje nastaju na koži lica nakon problema s aknama”, kaže dr. Varupa i dodaje kako je u tim situacijama moguće održavati njegu kože lica određenim blažim kemijskim pilinzima s eksfolijacijom površinskog sloja kože.

“Također, jako je bitna hidratacija i SPF 50+ za sve fotoeksponirane dijelove tijela. Vitamin C može učiniti čuda kao i kontrolirana upotreba retinola u manjoj koncentraciji. Svakako je bitna komunikacija s dermatologom koji će predložiti najbolje za vas i vašu kožu”, zaključuje dr. Varupa.

Briga o koži počinje pravilnom njegom

Generalni pokrovitelj akcije #pokazise je La Roche-Posay, renomirani francuski dermokozmetički brand za njegu osjetljive kože preporučen od strane dermatologa širom svijeta. Kada je riječ o terapiji akne, najbolji rezultati postižu se u sinergiji između tretmana u ordinaciji i kućne njega, a u ovom potonjem tu je La Roche-Posay EFFACLAR cjelovita linija dermokozmetičkih proizvoda za rješenje protiv nepravilnosti namijenjena svim fazama životnog ciklusa nepravilnosti na koži s visokom učinkovitošću, a uz savršenu toleranciju.

La Roche Posay Effaclar Ultra koncentrirani serum

U potrazi za rješenjem protiv nepravilnosti i mrlja na koži, La Roche Posay osmislio je Effaclar Ultra koncentrirani serum, saveznika u borbi protiv nesavršenosti i neujednačenog tena. Ovaj serum kombinira visoku koncentraciju triju kiselina – glikolne, salicilne i LHA.

Serum djeluje kroz nježan mikropiling koji pospješuje obnovu stanica kože, omogućujući zaglađivanje teksture kože već nakon prvog korištenja. Nekomedogena formula ne začepljuje pore, čime se dodatno smanjuje rizik od nepravilnosti. Također, odčepljuje pore i smanjuje lučenje sebuma. Istovremeno, mrlje postupno blijede, a ten postaje ujednačeniji i sjajniji zahvaljujući keratolitičkom djelovanju salicilne kiseline.

Dobitna kombinacija sastojaka

Glikolna kiselina: Dobivena prirodnim putem iz nekoliko vrsta šećerne trske, potiče obnavljanje kože, povećava blistavost i kožu čini čišćom uz vidljivi efekt na ožiljke.
Salicilna kiselina: Dobivena prirodnim putem iz biljaka i voća, prodire duboko u epidermis, kako bi očistila pore i spriječila nakupljanje sebuma.

LHA (lipo-hidroksi kiselina): Derivat salicilne kiseline kojim se uklanjaju mrtve stanice kože osigurava nježan mikropiling, štiti stanice kože i omogućava mikro ljuštenje kože, pomažući u smanjenju komedona i sitnih linija te ujednačujući ten.
Niacinamid: Prirodno se nalazi u ljudskom tijelu, poznat i kao vitamin B3, ojačava kožnu barijeru te smanjuje izgled pora i tamnih mrlja.
Termalna voda La Roche-Posay: Umiruje kožu i smanjuje osjećaj neugode.
Više informacija o EFFACLAR liniji proizvoda protiv nepravilnosti potražite OVDJE. 

Portal estetica.hr zahvaljuje dermatolozima na velikom odazivu i sudjelovanju u ovoj akciji, kao i generalnom pokrovitelju inicijative Pokaži se 2024., brendu La Roche-Posay. Poliklinike koje se još žele uključiti u inicijativu mogu se javiti na e-mail adresu: info@estetica.hr.

Pročitajte još i ...