Na ove mitove o borama trebamo odmah zaboraviti

Iako smo itekako svjesne da je starenje prirodni proces, da je neizbježno i da sa sobom nosi određene neželjene nuspojave poput bora, to nikako ne znači da ćemo se s tom situacijom a priori pomiriti. I same svjedočimo tome da koža s godinama postaje sve tanja, da gubi elastičnost, a da bore postaju vidljivije i ako se prema njoj ne ponašamo s puno brige i pažnje. Pretjerano izlaganje suncu, dehidracija, pušenje, stres, previše gledanja u ekrane, plava svjetlost…sve su to faktori koji nepovoljno utječu na našu kožu.

Suvremena estetska medicina kao i kozmetička industrija nude nam čitav niz opcija pomalađivanja koje doista djeluju, no to, nekim čudom nije prekinulo nastanak i cirkuliranje brojnih mitova o borama koji nemaju veze s istinom. Neke od njih smo prikupili i pokušali razbiti u nastavku ovog članka.

Face yoga i Face fitness pomažu u borbi protiv bora

Iako je Face yoga posljednjih godina sve popularnija metoda pomlađivanja, moramo vas razočarati. Naime, ponavljajuće stezanje mišića lica koje se prakticiraju u okviru tog programa, neće ublažiti bore, već upravo suprotno – doprinijet će njihovom bržem nastanku.

Vježbe lica usredotočuju se na vrlo izraženu mimiku, a upravo je na ona najzaslužnija za prerani razvoj finih linija i bora. Umjesto neke od ove dvije metode, radije birajte barem jednosatnu masažu lica koja će popraviti tonus i potaknuti cirkulaciju.

Dehidracija uzrokuje bore – pijte barem litru i pol vode dnevno da ublažite bore

Oko benefita kvalitetne hidratacije nema nikakvih dvojbi. Tijelo moramo opskrbljivati dovoljnom količinom tekućine, naročito vode, kako bismo održali zdravlje čitavog organizma. Ali, koliko god vode pili, nećete uspjeti usporiti starenje ni ublažiti bore. No, ako stvari okrenemo, odnosno, ako ne pijemo dovoljno vode, doći će do dehidracije kože, a time će ona izgledati osušeno i samim tim – starije. No, preporuka o pijenju litre i pol i više vode dnevno definitivno ne spada u anti-age metode.

Masna koža sporije stari

Uvriježeno je mišljenje da je masna koža bolje hidrirana od normalne kože te da će teže doći do njezinog isušivanja i stvaranja bora. No, to nikako ne stoji. Bore će se pojaviti neovisno o tipu kože, a količina sebuma na to neće imati ama baš nikakav utjecaj.

No, kada govorimo o starenju, žene s masnijom kožom ipak su u blagoj prednosti jer njihov je dermis deblji i imaju više lojnih žljezda, a to može spriječiti produbljavanje bora na čelu.

Genetika je sve

Činjenica jest da genetika ima utjecaja na kvalitetu kože, ali ukoliko nam se bore pojave već u ranim tridesetima, za to nikako ne treba kriviti mame i bake. Najveći utjecaj na nastanak ovih nemilih svjedoka vremena ipak će imati vaš životni stil.  U većini slučajeva bore su rezultat štetnih faktora poput prekomjernog izlaganja suncu, nedovoljne hidratacije kože  i SPF-a, pušenja i alkohola, stres, premalo sna i previše ekrana u našim životima.

SPF nam treba samo ljeti

Iako nas dermatolozi već godinama pokušaju educirati o važnosti korištenja SPF-a tijekom cijele godine, većina ljudi još uvijek vjeruje da je zaštitni faktor nužan samo tijekom ljetnih mjeseci i to na plaži ili drugim lokacijama na otvorenom.

Želimo li svoju kožu zaštititi od UV zraka i prevenirati mrlje, preuranjene bore, ali i karcinom kože, SPF je potrebno nanositi i po oblačnom i kišnom vremenu, jer UV zrake prodiru kroz oblake. Također, kožu je poželjno štititi i zimi, jer snijeg reflektira gotovo 80% štetnih zraka, što može oštetiti našu kožu jednako kao i ljetno sunce.

Pročitajte još i ...