Na suhu, mokru ili vlažnu kožu? Znate li kako se nanose pojedini sastojci?

Nedavno smo svjedočili raspravi na društvenim mrežama o hijaluronu i njegovu djelovanju – zašto učinak nije onakav kakav biste željeli… Ispostavilo se kako je odgovor u tome da koža nije bila pripremljena za taj sastojak na pravi način. Ukratko, pravilna primjena kozmetičkih proizvoda ključna je za postizanje optimalnih rezultata. 

Sve ste napravili kako treba, ali i dalje vam se čini kao da ste pogriješili? Iskreno, kada je riječ o nanošenju različitih sastojaka na lice, jeste li ikada razmišljali o tom treba li koža biti potpuno suha, vlažna ili mokra? A počesto je to detalj koji čini razliku. Istražili smo stoga koji su najbolji načini nanošenja nekoliko popularnih sastojaka na kožu, uključujući vitamin C, retinol, hijaluron, niacinamid, kiseline, antioksidanse… 

Vitamin C

Vitamin C je poznat po antioksidativnim svojstvima i sposobnosti obnavljanja kolagena. Kako bi se pravilno apsorbirao u kožu, preporučuje se nanošenje na suhu kožu jer se na njoj može ravnomjerno rasporediti i bolje upiti, što omogućava optimalnu iskoristivost njegovih antioksidativnih svojstava i poticanje sinteze kolagena. 

Nanošenje na suhu kožu pomaže u smanjenju rizika od iritacije te u očuvanju stabilnosti i učinkovitosti proizvoda. Voda, naime, može mijenjati pH vrijednost vitamina C ili povećati njegovu penetraciju te kod nekih izazvati iritacije. Osim toga, vitamin C (posebno u obliku L-askorbinske kiseline) može biti nestabilan i razgraditi se kada dođe u kontakt s vodom. Dakle, nakon čišćenja lica, pričekajte nekoliko minuta da se koža osuši prije nanošenja proizvoda s vitaminom C. To će omogućiti bolje prodiranje i apsorpciju vitamina C u kožu.

Retinol

Retinol je derivat vitamina A, jedan od najučinkovitijih sastojaka u borbi protiv znakova starenja, poboljšanju teksture kože, smanjenju bora i finih linija, kao i u tretmanu akni. Djeluje poticanjem obnove stanica kože i povećanjem proizvodnje kolagena, što rezultira glađom, čvršćom i zdravijom kožom. Prije nanošenja retinola, temeljito očistite kožu kako biste uklonili nečistoće i make-up. To osigurava učinkovito prodiranje retinola u kožu. Nakon čišćenja, pažljivo osušite kožu tapkanjem mekim ručnikom. Važno je da je koža potpuno suha prije nanošenja – ako se retinol nanese na vlažnu kožu, može doći do povećane osjetljivosti i iritacije jer će voda olakšati bržu apsorpciju, što može biti previše za kožu.

Nanošenjem na suhu kožu osigurava se postupna i kontrolirana apsorpcija retinola, što pomaže u minimiziranju iritacije i osiguravanju boljih rezultata. Također, započnite korištenjem retinola postupno, 2-3 puta tjedno, te postupno povećavajte učestalost kako bi se koža prilagodila, čime se smanjuje rizik od iritacije. Retinol se preporučuje koristiti uglavnom kao dio noćne rutine njege kože, zbog osjetljivosti na svjetlost i potencijalne fototoksičnosti. I ne zaboravite zaštitu od sunca tijekom dana jer retinol može povećati osjetljivost kože na sunce.

Niacinamid

Poznat kao vitamin B3, niacinamid je omiljeni sastojak u svijetu njege kože zbog brojnih benefita. Djeluje na poboljšanje općeg stanja kože, pomažući u smanjenju proširenih pora, ujednačavanju tena, jačanju barijerne funkcije kože, smanjenju crvenila i hiperpigmentacije te kontroli proizvodnje sebuma. Također, poznat je po protuupalnim svojstvima, što ga čini odličnim izborom za osobe s aknama ili rozacejom.

Kako se nanosi? Za početak, očistite kožu blagim čistačem kako biste uklonili nečistoće i ostale ostatke s lica. To osigurava da će sastojak prodrijeti u kožu bez prepreka. Niacinamid se može nanositi na suhu ili blago vlažnu kožu. Razlika u odabiru ovisi o tipu proizvoda i osobnim preferencijama. Ako koristite lagan serum s niacinamidom, nanošenje na blago vlažnu kožu pomoći će u boljoj apsorpciji i hidrataciji. Za kremaste formulacije, bolja opcija je suha koža.

Niacinamid je zbog svoje svestranosti i blagosti idealan za svakodnevnu upotrebu, a može se koristiti ujutro i navečer. Uvijek je važno završiti jutarnju rutinu njege kože nanošenjem zaštite od sunca, iako niacinamid sam po sebi ne povećava osjetljivost kože na sunce. Ako u beauty rutini koristite više proizvoda, niacinamid nanesite nakon tonika, ali prije težih hidratantnih krema ili ulja.

Hijaluronska kiselina 

Hijaluronska kiselina je moćan humektant koji se prirodno nalazi u tijelu, posebno u koži, vezivnom tkivu i očima. Njena glavna funkcija u njezi kože je privlačenje i zadržavanje vlage, što koži pruža hidrataciju, elastičnost i punoću. Zbog sposobnosti da na sebe veže do 1000 puta svoje težine u vodi, iznimno je cijenjena u proizvodima kao što su serumi, kreme i maske.

Za razliku od nekih drugih aktivnih sastojaka, hijaluronska kiselina je najučinkovitija kada se nanosi na vlažnu kožu. To je zato što djeluje kao humektant, što znači da u kožu privlači vlagu iz okoline. Nanošenjem hijaluronske kiseline na vlažnu kožu i zaključavanjem s hidratantnom kremom, maksimizirate hidratacijske benefite, ostavljajući kožu hidratiziranom, glatkom i punom. Ova metoda je pogodna za sve tipove kože, uključujući osjetljivu, jer je hijaluronska kiselina izuzetno blaga i rijetko uzrokuje iritaciju.

Nakon čišćenja lica, kožu možete lagano poprskati vodom ili nanijeti hidratantni tonik kako biste osigurali vlažnost. Zatim, dok je koža još vlažna, nanesite hijaluronsku kiselinu, ravnomjerno raspoređujući nekoliko kapi seruma ili malu količinu kreme po licu i vratu. Pričekajte nekoliko minuta da se potpuno upije, a zatim nanesite hidratantnu kremu kako biste zaključali hidrataciju unutar kože.

AHA i BHA kiseline

AHA kiseline su vodotopive kiseline koje se dobivaju iz biljnih izvora i mliječnih proizvoda. Uključuju glikolnu, mliječnu, i citričnu kiselinu. One djeluju na površini kože, nježno uklanjajući mrtve stanice kože, što potiče obnovu kože, poboljšava teksturu i smanjuje pojavu finih linija i pigmentacije. BHA kiseline, primarno salicilna, su topive u ulju, što im omogućava da prodru dublje u pore i otapaju sebum. To ih čini izvrsnim za kožu sklonu aknama i masnu kožu jer mogu pomoći u čišćenju začepljenih pora, smanjenju crvenila i borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. 

AHA i BHA kiseline najbolje je nanositi na čistu, suhu kožu. Razlog za to je dvostruk: prvo, voda može razrijediti kiseline, smanjujući njihovu učinkovitost. Drugo, suha koža omogućava kiselinama da rade ravnomjerno, smanjujući rizik od iritacije. Nakon čišćenja, osušite kožu tapkanjem ručnikom. Nanesite AHA ili BHA proizvod laganim pokretima, izbjegavajući područje oko očiju i usana. 

Zbog potencijalne iritacije, preporučuje se početi s nižim koncentracijama i postepeno povećavati upotrebu kako bi se koža prilagodila. S obzirom na to da mogu povećati osjetljivost kože na sunce, ključno je koristiti zaštitu od sunca tijekom dana.

Peptidi

Definicijski gledano, peptidi su kratki lanci aminokiselina koji služe kao gradivni blokovi proteina, poput kolagena, elastina i keratina, koji su ključni za zdravlje i strukturu kože. U proizvodima za njegu kože, imaju ulogu signalnih molekula koje potiču kožu na proizvodnju više kolagena i elastina, čime pridonose smanjenju bora, poboljšanju elastičnosti kože te jačanju zaštitne barijere kože.

Peptidi se najučinkovitije nanose na čistu i suhu kožu. Razlog je taj što suhoća kože osigurava prodiranje bez prepreka i interakcija koje bi mogle utjecati na njihovu učinkovitost. Voda na koži može razrijediti peptidne formulacije i smanjiti njihovu efikasnost. Dakle, nakon čišćenja lica, osigurajte da je koža potpuno suha prije nanošenja peptida. Nanesite peptidni serum ili kremu laganim pokretima, omogućavajući koži da upije aktivne sastojke.

Nakon nanošenja peptida, pričekajte nekoliko minuta da se proizvod potpuno upije prije  hidratantne kreme. Ovaj sastojak možete koristiti u jutarnjoj i večernjoj rutini. Budući da pomažu u obnovi i jačanju kože, redovita upotreba može rezultirati vidljivim poboljšanjima u teksturi, tonusu i cjelokupnom izgledu kože. 

Ceramidi

Riječ je o lipidima (masnim molekulama) koji se prirodno nalaze u gornjem sloju kože (stratum corneum) i imaju ključnu ulogu u očuvanju zaštitne barijere kože i zadržavanju vlage. Ceramidi čine do 50% lipida u koži i djeluju kao “cement” koji povezuje stanice kože, štiteći kožu od izvanjskih štetnih utjecaja i sprječavajući gubitak vode.

Ceramidi se mogu nanositi na suhu ili vlažnu kožu, ovisno o formuli proizvoda. Koristite li lagan serum s ceramidima, nanošenje na vlažnu kožu može pomoći u dodatnom privlačenju vlage u kožu. Za bogatije, kremaste formule, nanošenje na suhu kožu može osigurati da se ceramidi i ostali hidratantni sastojci učinkovito apsorbiraju i zaključaju u koži, jačajući njenu barijeru.

Proizvodi koji sadrže ceramide obično se nanose nakon čišćenja i laganih seruma, a prije težih krema ili ulja. To osigurava da ceramidi mogu prodrijeti u kožu i ojačati njenu barijeru iznutra. Nakon nanošenja ceramida, pričekajte nekoliko minuta da se proizvod potpuno upije prije dodatnih hidratantnih krema ili zaštite od sunca. Ceramidi mogu pojačati hidratantnu učinkovitost sljedećih proizvoda, osiguravajući dugotrajnu hidrataciju i zaštitu.

Pročitajte još i ...