Najbolji anti-age serum na tržištu – donosimo komentare dermatologinja

Ako je jedan tip proizvoda zaslužio biti na tronu skincare industrije, onda je to svakako – serum. Otkad su se prije dvadesetak godina pojavili na tržištu, ovi su preparati zaludili svijet, kako onaj ljubitelja kozmetike, tako i profesionalaca koji su karijeru posvetili zdravlju i ljepoti kože.

Koncentracija sastojaka mnogo je veća nego u kremama

Iako postoji mnogo vrsta seruma – najčešća namjena im je anti-ageing. Zašto su u borbi protiv znakova starenja najuspješniji upravo serumi? Dermatolozi tvrde da postoje dva glavna razloga – koncentracija sastojaka i sam način na koji je proizvod formuliran.

Za razliku od krema, serumi ne teže koži donijeti hranjivu teksturu i osjećaj zaštitnog filma, već je njihov fokus isključivo na dopremi visoke koncentracije aktivnih sastojaka. Iako mogu kombinirati nekoliko benefita unutar jedne formule, napredni serumi najčešće se baziraju na jednoj namjeni i svega nekoliko sastojaka – ali u vrlo visokom postotku.

Jedinstvena tekstura za lakše prodiranje u kožu

Iz tog su razloga njihovi učinci vidljivi brzo – kad je riječ o moćnim vitaminskim ili antioksidativnim serumima, razlika na koži može se primijetiti već nakon nekoliko tjedana korištenja.

Serumi su uglavnom kreirani na bazi vode, no mogu sadržavati i brojne lipidne komponente koji pomažu zaštitnoj barijeri lica u lakšem zadržavanju vlage, no njihov je najveći adut veličina molekula.

Odgovaraju svim tipovima kože – a namjene su im brojne

S razlogom se nazivaju anti-ageing koncentratima i „eliksirima mladolikosti“, a dermatolozi kao jednu od ključnih prednosti ističu daleko manje molekule u odnosu na druge formulacije. Manje molekule znače i – lakše i brže prodiranje do dubljih slojeva kože, u kojima su nam aktivni sastojci najpotrebniji.

Lagana, fluidna tekstura čini ih savršenim saveznicima u ljetnoj skincare rutini, a zahvaljujući širokom rasponu sastojaka i namjena, svaki će tip kože od njih imati koristi.

Najbolje serume na tržištu i ove je godine birao stručni dermatološki žiri u sklopu Estetica Premium Product natječaja, a pobjedu su odnijela čak dva proizvoda – osvojivši jednak broj glasova stručnog žirija – Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose SerumVichy Liftactiv Specialist B3 serum.

O kakvim se formulama radi i što su o njima rekle dermatologinje nakon višemjesečnog testiranja?

Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum sadrži pažljivo osmišljenu dozu retinola koja djeluje tako da postojano potiče obnovu površinskih stanica kože. Sa svakom dozom nove stanice postupno izbijaju na površinu te daju koži svjež i obnovljen izgled. Retinoična kiselina stimulira prirodnu sintezu kolagena. Riječ je o derivatu vitamina A koji uklanja gornji sloj mrtvih stanica kože kako bi se otkrila nova, zdrava koža ispod njega. Zahvaljujući sposobnostima pilinga, može se koristiti i u tretiranju akni – retinoična kiselina ublažava akne tako što “izbacuje“ bakterije te stanjuje odumrli sloj kože i smanjuje količinu sebuma koji zatvara pore, što smanjuje veličinu pora. 

Ovaj serum vidljivo smanjuje bore, učvršćuje kožu i poboljšava teksturu kože uz minimalne nelagodne nuspojave. Precizno formuliran s čistim retinolom, peptidima i ceramidima potiče površinsku obnovu kože, dok istovremeno jača barijeru i pojačava toleranciju kože na retinol – kako bi se postigli optimalni učinci retinola uz minimalne nelagodne nuspojave poput crvenila, suhoće i ljuštenja.

Doc. dr. sc. Marija Buljan nije krila oduševljenje ovim serumom.

“Ovaj istinski učinkovit serum protiv bora postao je nezamjenjiv u mojoj rutini njege kože. Precizna formulacija retinola uz dodatak peptida i ceramide pruža neiritirajuć učinak na kožu, koja se kroz nekoliko tjedana vidno obnavlja, uz značajno poboljšanu teksturu. Prema istraživanjima, 90% korisnika je potvrdilo da je koža ugodna na dodir tijekom razdoblja upotrebe, uključujući i razdoblje nakon prve upotrebe, a 94%  da je tekstura kože poboljšana. U potpunosti se slažem s njima. Serum se može koristiti kao dio jutarnje ili večernje rutine njege kože, a prikladan je za sve tipove kože – uključujući osobe koje do sada nisu koristile retinol, ali i one s osjetljivom kožom”.

Samo riječi hvale imala je i dr. Jelena Jakić. 

“Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum pruža vidljivo smanjenje bora, i tu u relativno kratkom roku. Također, lako se upija, ne ostavlja masne tragove niti ljepljiv osjećaj, a pri korištenju ne iritira kožu. S obzirom na to da retinol često može dovesti do iritacija u početku korištenja, ovaj je serum zaista prikladan i za osobe osjetljive kože te početnike u korištenju retinola”.

Na njegove se brojne funkcije osvrnula i dr. Saida Rezaković.

“Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum odličan je izbor retinola koji je gotovo univerzalan za sve tipove kože. Istovremeno ujednačuje ton kože, izrazito hidratizira i gotovo da ne uzrokuje nikakvu iritaciju. Smatram da je riječ o preparatu koji je odličan za anti-ageing, ali i kao dodatak terapiji za akne”.

 

Drugi je pobjednik, s istim brojem glasova dermatološkog žirija Vichy Liftactiv Specialist B3 serum.

Vichy Liftactiv Specialist B3 serum

Vichy Liftactiv Specialist B3 serum djeluje na različitim slojevima kože tako što sprečava nastanak hiperpigmentacijskih mrlja u bazalnom sloju epidermisa i istovremeno odstranjuje vidljive hiperpigmentacijske mrlje na površini kože. S više od 2000 publikacija diljem svijeta, niacinamid je oblik vitamina B3 poznat po učinkovitosti u liječenju akni te sposobnosti da kožu uljepša, hidrira, potakne proizvodnju kolagena i smanji hiperpigmentacije.  Glikolna kiselina je poznata u dermatologiji zbog svojih svojstava pilinga. Učinak ove kiseline je eksfolijacija, čime se uklanjaju mrtve stanice na površini kože te se time poboljšava kvaliteta i ton kože, a česti je sastojak kemijskih pilinga kojima se uklanjaju stanice s kože i potiče rast novih.

U spoju s vitaminom Cg (derivat vitamina C), koji je antioksidans poznat po učinku posvjetljivanja, čini kožu ujednačenijom i svjetlijom. Istraživanja su pokazala kako su stanice kože u područjima pogođenima hiperpigmentacijama u trajnom stanju svojevrsne kronične upale, zbog čega su melanociti neprestano aktivirani, baš kao da se odvije zacjeljivanje svježe ozljede kože. Traneksamična kiselina djeluje na ublažavanje te upale, kako bi inhibirala aktivaciju melanocita, postepeno smanjujući tamne mrlje. Riječ je vrsti aminokiseline koja smanjuje enzime odgovorne za upale, zbog čega je njeno protuupalno djelovanje vrlo snažno i gotovo trenutačno.

Što su o drugom pobjedničkom serumu rekle članice žirija?

Dr. Jelena Meštrović Štefekov osvrnula se na izvrstan sastav proizvoda.

“Vichy Liftactiv Specialist B3 je serum koji ujednačava ten i smanjuje pigmentacijske nepravilnosti, prvenstveno mehanizmom kemijskog pilinga (glikolna kiselina i drugi piling sastojci). U kombinaciji s derivatom vitamina C, dodatno posvjetljuje tamne mrlje na koži, a proizvod sadrži i multifunkcionalni 13%-tni niacinamid (B3) i protuupalnu traneksamičnu kiselinu. Zaglađuje kožu, umanjuje sitne bore, čini kožu sjajnom i ujednačenijom. Pogodan za blage i umjerenije, no ne i za izrazitije pigmentacijske nepravilnosti (za koje je potreban tretman dermatologa)”.

Dr. Maja Kovačević

Svoje iskustvo s ovim serumom, nakon višemjesečnog testiranja, podijelila je i dr. Maja Kovačević.

“Vichy Liftactiv Specialist B3 serum lagane je i nemasne teksture te se brzo upija. Ostavlja osjećaj nahranjene i zategnute kože, a pokazao mi se i kao dobra podloga za kremu. Nakon mjesec dana korištenja, zamjećuje se blago posvjetljivanje kože“, ističe dermatologinja.

Pročitajte još i ...