Jedan od najučinkovitijih sastojaka za usne, lice i tijelo

Polaganim približavanjem sve hladnijeg vremena, proizvodi kojima njegujemo lice, tijelo i usne postaju sve bogatiji, gušći, a često i masniji na dodir.

Ready to wear fashion shows, autumn-winter 2017-2018, Street Style, Day 6//Z-PIXEL-FORMULA_C_175/Credit:PIXELFORMULA/SIPA/1702171755, Image: 321316311, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press

Našoj je koži za vrijeme hladnijih dana potrebno više njege i zaštite nego inače, a poseban problem je hidratacija – ten će u suhim i hladnim danima još lakše gubiti vlagu i postati sve izloženiji oštrim vanjskim uvjetima.

Kad su u pitanju proizvodi za njegu lica, ruku, tijela i usana, možemo birati između nevjerojatno mnogo sastojaka kako bismo pronašli upravo one koji će našem tenu donijeti najviše koristi.

Sept. 5, 2014 - New York, USA - Jason Wu.MODEL, WOMAN, NEW YORK FASHION WEEK 2015 WOMEN RTW READY TO WEAR FOR SPRING SUMMER, FASHION SHOW , PRET A PORTER, FR�œHLING FRUEHLING SOMMER.NYPAPSS15.Beauty Backstage, HAIR, LIPS, EYES, Image: 208022192, License: Rights-managed, Restrictions: * Austria Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives

Ipak, neki su sastojci nepravedno zanemareni u njezi kože, a često i potpuno pogrešno shvaćeni – jedan od njih je i lanolin.

Riječ je o prirodnom sastojku životinjskog porijekla koji teksturom podsjeća na vosak, a njegova mu prirodna namjena (očuvanje vune ovaca od vremenskih uvjeta) omogućava izrazito učinkovito djelovanje kad je u pitanju zaštita kože od hladnoće i suhog zraka.

Usne, lice, tijelo

U njezi kože lanolin se koristi vrlo često, jer je riječ o jednom od najsnažnijih emolijensa. Dodavanjem ovog sastojka u losione ili kreme, omogućavamo im da vrlo učinkovito zadrže vodu i kožu i spriječe isušivanje površine kože, što je u hladnijim mjesecima iznimno važno.

Aure Atika and Marion Cotillard attending the Jury Photocall during the 31st Cabourg Film Festival in Cabourg, France on June 15, 2017., Image: 338009830, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Zbog vrlo visokog udjela masti, lanolin se smatra okluzivnim sastojkom, što znači da samom svojom teksturom onemogućava vodi da ishlapi iz kože, čime je osigurana dugotrajna hidratiziranost i samim time – mnogo brže zacjeljivanje ozljeda i oštećenja na koži. Zbog univerzalnog svojstva emolijensa, vrlo ga često možemo pronaći u proizvodima za njegu i zaštitu lica, tijela, ali i ispucanih usana.

Lano – Lips Hands All Over Lano 101 Ointment Multi-Balm je njegujući proizvod za sve ispucane i suhe dijelove tijela. Sadrži lanolin, vitamin E i voćne ekstrakte, a imitira prirodne lipide kože kako bi obnovio i zaštitio usne, kutikule, šake, pete i sve ostale dijelove tijela kojima je potrebna pojačana njega.

Mjesto je pronašao i u dekorativnoj kozmetici

Otkad se u kozmetici koristi, lanolin se najčešće nalazio u gustim, masnim kremama za obnovu ispucane kože stopala, laktova ili za njegu kože osoba s dermatitisom i drugim promjenama koje su uzrokovale ljuskanje kože.

Ipak, u posljednje je vrijeme njegova njegujuća uloga prepoznata i u tvrtkama koje proizvode dekorativnu kozmetiku, jer usne u samo nekoliko trenutaka čini nevjerojatno mekima i glatkima. Sprječavajući gubitak vode, lanolin u primjerice sjajilima, osigurava cjelodnevnu mekoću usana bez nakupljanja proizvoda u borama ili kutevima usana.

Kevyn Aucoin The Lip Gloss osim vesele boje, usnama donosi i njegu – formula sadrži vitamine, ulje suncokretovih sjemenki, ricinusovo ulje i lanolin. Usne su nakon korištenja hidratizirane i sjajne bez ljepljivog i masnog osjećaja.

Kome je najpotrebniji?

Proizvod s lanolinom koristit će najviše osobama vrlo suhe i oštećene kože, no u posljednje ga vrijeme možemo pronaći čak i u anti-ageing proizvodima. Zbog ogromne snage u zadržavanju vode u koži, jasno je da učinke pokazuje i u zaglađivanju sitnih bora i linija, a štiteći kožu od vanjskih uvjeta, ubrzava obnovu oštećenja i manjih povreda.

 

Retrouvé Revitalizing Eye Concentrate njegujući je tretman za područje oko očiju koji kožu štiti od suhoće i vanjskih utjecaja. Svilenkastu teksturu i umirujuća svojstva duguje lanolinu, dok će kombinacija antioksidansa usporiti znakove starenja i pružiti dubinsku hidrataciju.

Iako se o lanolinu u kontekstu kozmetike nekada razgovaralo kao o čestom alergenu, istraživanja su pokazala da je svega oko 2% populacije pogođenom nekim oblikom preosjetljivosti ili alergije na lanolin, dok nas većina u njegovim blagodatima može uživati svakodnevno.

Pročitajte još i ...